Mój roślinniak zaczął się właśnie od krewetek. Gdy już do mnie trafiły ( a było to przed rybkami) to mi się strasznie żal zrobiło że mogą zostać zjedzone. Postanowiłam zapewnić im wiele spokojnych miejsc
Potem już nie bardzo potrafiłam się zatrzymać
U raka też może być ładnie. Czy on by nie wolał piasek? Jakies fajne do tego kamienie i można stworzyć naprawdę fajny kawałek natury- nawet mając raka dewastatora
A czy Twój baniaczek przegrywa? Nie ścigam się z nikim
Akwarium ma cieszyć a nie być powodem nadmiernych przerośniętych ambicji
kraby1 też masz fajne akwa choć dużooo ci do Pysi brakuje
Najważniejsze, że krabowi jest dobrze
uuaauu! Pysiu ja przez ciebie zęby stracę. Co spojrzę na twój zbiornik to szczęka mi opada coraz niżej
Super wygląda!
Co to są Inki? Czy to te nowe pielęgniczki? Czemu Inki? Czym żywym je nakarmiłaś? Chyba nie ochotką? Ja kupuję tylko wodzienia żywego, reszta to mrożonki a ochotki w ogóle unikam. Jakie mają objawy? Szkoda rybci, ale nigdy nie wiadomo na jakie świństwo się trafi
Kupujesz może rybciom mrożoną ikrę? Jeśli nie to bardzo polecam, moje rybcie za nią przepadają.
Mam jeszcze pytanko odnośnie heterci w twoim akwa: czy dolne listki nie robią się u niej brzydkie? Bo u mojej na górze są śliczne a dolne żałosne, jakby miały za mało światła a przecież teoretycznie to co jest powinno im wystarczyć. Ale odniosłam też połowiczy sukces
bo glony przestały się tak radośnie rozwijać. Jeszcze są, ale już nie takie śliczne i nie wszędzie
Nawet nie zauważyłam, że ich ubyło. Chyba do nich przywykłam
Mam nadzieję, że twoje rybcie wyzdrowieją i że znowu zostaniesz babcią
E tam
Hetercia traci listki te przy dnie jak rosnie gęsto i one nie mają dostępu do światła. Dlatego należy przycinać często i nieco przerywać przy dnie
Moja hetercia nagle i podstępnie zagęściła się bardzo. Ostatnio wyrwałam jej sporo a resztę przycięłam. Fotka zaraz po zabiegu. Teraz już urosła fajnie - jak na drożdżach
Z glonami walcz. Częste podmiany ( nawet co drugi dzień), usiwanie mechaniczne, CO2, nawozy, fosfor, potas, NO3 odpowiednie itd
Zabij gloniska!
Inki to polska nazwa Apistogramma baenschi.
Podawałam ochotke.... Właściwie tylko raz
Ikrę mrożoną nie mam pojęcia gdzie kupić .... No i moje Inki nie chcą mrożonek.
kraby1 też masz fajne akwa choć dużooo ci do Pysi brakuje
Tak to prawda, ale może jak bedę dziadkiem to dogonie Pysie, niewiem.
Dnx arti-131. Pozdrawiam.
Weź nie przesadzaj. Mój baniak ma 3,5 miesiąca. W takim czasie nie będziesz w stanie zostać dziadkiem ani babcią
A jak obecnie nawozisz swoje akwa ? Czy dajesz sole, a jeśli tak tak to jakie ? I jakie utrzymujesz stężenia NO3- i PO43- ?
Obecnie ) z powodu okresu przedświątecznego i przednoworocznego ) zabrakło czasu na zabawy. Leję PGC, PG ferro i PG makro ( 3/4 dawek ) . NO3 staram się utrzymać na poziomie 10-15 ( coś musi być aby dać roślinkom papu, ale nie za dużo żeby nie zaszkodzić zwierzakom). PO4 w chwili obecnej 0,5 ,. Przy poziomie 0,05 pojawiły się naloty na szybach. Teraz sobie znikają same . Były malutkie, ale mi przeszkadzały.
KH2SO4 nalałam 1ml rozpuszczonej soli ( 1g na 10ml ) . Podniosło mi to idealnie PO4 do porządanego stanu.
Dodam, że jak mi spadło NO3 to nitki mi wlazły. Też malutko, ale natychmiast nakarmiłam rybki dość mocno
Baniak staram się utrzymać w czystości. Codziennie wypatruję jakiś leżących części roślin i je wyciągam natychmiast. Nie pozwalam na ich zaleganie. Odmulam też solidnie dno.
Roślinniak to dość pracochłonny baniak, ale za to miło popatrzeć
Dzisiejszy baniaczek
Bąblujące roślinki
I łapka ( nie moja) w baniaczku
Ktosie się skusiły