Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16
  Drukuj  
Autor Wątek: Pysia [200l] Początki przygody  (Przeczytany 48852 razy)
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #135 : Grudzień 30, 2009, 21:10:09 »

kraby1 też masz fajne akwa choć dużooo ci do Pysi brakuje  Wink
Tak to prawda, ale może jak bedę dziadkiem to dogonie Pysie, niewiem.
Dnx arti-131. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2009, 21:13:18 wysłane przez kraby1 » Zapisane

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #136 : Grudzień 30, 2009, 21:36:58 »

A jak obecnie nawozisz swoje akwa ? Czy dajesz sole, a jeśli tak tak to jakie ? I jakie utrzymujesz stężenia NO3- i PO43- ?

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #137 : Grudzień 31, 2009, 20:34:31 »

New York, chodzi mi że te rośliny są tak jak domy dla tych krewetek, i rybek.
Moje akwarium pszegrywa 100-0 z twoim. Mam tylko domek dla raka, i rury Undecided, no i kamienie.

Link: http://www.akwarium.net.pl/forum/nierybiaste/moj-rak-(-photo-)/

Mój roślinniak zaczął się właśnie od krewetek. Gdy już do mnie trafiły ( a było to przed rybkami) to mi się strasznie żal zrobiło że mogą zostać zjedzone. Postanowiłam zapewnić im wiele spokojnych miejsc Wink Potem już nie bardzo potrafiłam się zatrzymać  Grin

U raka też może być ładnie. Czy on by nie wolał piasek?  Jakies fajne do tego kamienie i można stworzyć naprawdę fajny kawałek natury- nawet mając raka dewastatora  Cheesy

A czy Twój baniaczek przegrywa? Nie ścigam się z nikim Smiley Akwarium ma cieszyć a nie być powodem nadmiernych przerośniętych ambicji Wink

Najważniejsze, że krabowi jest dobrze Smiley
uuaauu! Pysiu ja przez ciebie zęby stracę. Co spojrzę na twój zbiornik to szczęka mi opada coraz niżej  Grin Super wygląda!
Co to są Inki? Czy to te nowe pielęgniczki? Czemu Inki? Czym żywym je nakarmiłaś? Chyba nie ochotką? Ja kupuję tylko wodzienia żywego, reszta to mrożonki a ochotki w ogóle unikam. Jakie mają objawy? Szkoda rybci, ale nigdy nie wiadomo na jakie świństwo się trafi Sad Kupujesz może rybciom mrożoną ikrę? Jeśli nie to bardzo polecam, moje rybcie za nią przepadają.
Mam jeszcze pytanko odnośnie heterci w twoim akwa: czy dolne listki nie robią się u niej brzydkie? Bo u mojej na górze są śliczne a dolne żałosne, jakby miały za mało światła a przecież teoretycznie to co jest powinno im wystarczyć. Ale odniosłam też połowiczy sukces Wink bo glony przestały się tak radośnie rozwijać. Jeszcze są, ale już nie takie śliczne i nie wszędzie Smiley Nawet nie zauważyłam, że ich ubyło. Chyba do nich przywykłam Cheesy
Mam nadzieję, że twoje rybcie wyzdrowieją i że znowu zostaniesz babcią Wink

E tam Smiley  
Hetercia traci listki te przy dnie jak rosnie gęsto i one nie mają dostępu do światła. Dlatego należy przycinać często i nieco przerywać przy dnie Smiley  Moja hetercia nagle i podstępnie zagęściła się bardzo. Ostatnio wyrwałam jej sporo a resztę przycięłam. Fotka zaraz po zabiegu. Teraz już urosła fajnie - jak na drożdżach Wink
Z glonami walcz. Częste podmiany ( nawet co drugi dzień), usiwanie mechaniczne, CO2, nawozy, fosfor, potas, NO3 odpowiednie itd Wink  Zabij gloniska!
Inki to polska nazwa Apistogramma baenschi.
Podawałam ochotke.... Właściwie tylko raz Sad Ikrę mrożoną nie mam pojęcia gdzie kupić .... No i moje Inki nie chcą mrożonek.

Tak to prawda, ale może jak bedę dziadkiem to dogonie Pysie, niewiem.
Dnx arti-131. Pozdrawiam.

Weź nie przesadzaj. Mój baniak ma 3,5 miesiąca. W takim czasie nie będziesz w stanie zostać dziadkiem ani babcią  Grin
A jak obecnie nawozisz swoje akwa ? Czy dajesz sole, a jeśli tak tak to jakie ? I jakie utrzymujesz stężenia NO3- i PO43- ?

Obecnie ) z powodu okresu przedświątecznego i przednoworocznego ) zabrakło czasu na zabawy. Leję PGC, PG ferro i PG makro ( 3/4 dawek ) . NO3 staram się utrzymać na poziomie 10-15 ( coś musi być aby dać roślinkom papu, ale nie za dużo żeby nie zaszkodzić zwierzakom). PO4 w chwili obecnej 0,5 ,. Przy poziomie 0,05 pojawiły się naloty na szybach.  Teraz sobie znikają same . Były malutkie, ale mi przeszkadzały.
KH2SO4 nalałam 1ml rozpuszczonej soli ( 1g na 10ml ) . Podniosło mi to idealnie PO4 do porządanego stanu.
Dodam, że jak mi spadło NO3 to nitki mi wlazły. Też malutko, ale natychmiast nakarmiłam rybki dość mocno Wink  
Baniak staram się utrzymać w czystości. Codziennie wypatruję jakiś leżących części roślin i je wyciągam natychmiast.  Nie pozwalam na ich zaleganie. Odmulam też solidnie dno.
Roślinniak to dość pracochłonny baniak, ale za to miło popatrzeć Wink

Dzisiejszy baniaczek

Bąblujące roślinki

I łapka ( nie moja) w baniaczku Smiley  Ktosie się skusiły Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2009, 22:03:32 wysłane przez Pysia » Zapisane
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #138 : Grudzień 31, 2009, 22:16:11 »

I znów prześlicznie .Jak ja ci zazdroszczę . Przez ciebie choć lepiej brzmi dzięki tobie biorę się do pracy nad swoim baniakiem .Może choć w 1:1000 będzie podobny to twojego. Gratuluję ci i znów nie mogę wyjść z podziwu.  Cheesy
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #139 : Grudzień 31, 2009, 23:43:17 »

Haha, ta ostatnia fotka z łapą mnie rozwaliłą, hehe Good ! Grin  Ktosie się skusiły, i krewetka! Tylko ich nie głoduj, nastepnym razem jak wsadzisz łape, stracisz ją,  Cheesy Akwarium do listy najlepszych na swiecie! #1 A powiedz mi, czy to twój pierwszy baniak?

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #140 : Styczeń 01, 2010, 12:22:57 »

Inki to polska nazwa Apistogramma baenschi.
No proszę, nie znałam tej nazwy. Luka w wiadomościach Wink
Z glonami walcz. Częste podmiany ( nawet co drugi dzień), usiwanie mechaniczne, CO2, nawozy, fosfor, potas, NO3 odpowiednie itd   Zabij gloniska!
Pysiu, ja to wszystko już dawno wypróbowałam: podmiany, usuwanie, książkowe parametry, nawożenie, nienawożenie, liście ketapangu, taniec deszczu, zielona herbatka... i już nie pamiętam co jeszcze Tongue jeszcze tylko czarnej magii nie próbowałam Wink W końcu wkurzyłam się i dałam sobie spokój i glony jakoś same zaczynają zanikać. Widocznie znudziło im się w moim zbiorniczku Wink
Ikrę mrożoną nie mam pojęcia gdzie kupić .... No i moje Inki nie chcą mrożonek.
Mrożona ikra powinna być w każdym zoologu, to bardzo pożywny i raczej nieszkodliwy pokarm. Twoje rybcie z czasem powinny przywyknąć do mrożonek i być może do suchego pokarmu. Są z odłowu więc na razie nie wiedzą jeszcze co dobre Smiley

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #141 : Styczeń 04, 2010, 17:43:30 »

I znów prześlicznie .Jak ja ci zazdroszczę . Przez ciebie choć lepiej brzmi dzięki tobie biorę się do pracy nad swoim baniakiem .Może choć w 1:1000 będzie podobny to twojego. Gratuluję ci i znów nie mogę wyjść z podziwu.  Cheesy
Beż przesady Wink  Chcieć to móc. Choć czasami zdarzaja się problemy, ale życie uczy walki Wink
Haha, ta ostatnia fotka z łapą mnie rozwaliłą, hehe Good ! Grin  Ktosie się skusiły, i krewetka! Tylko ich nie głoduj, nastepnym razem jak wsadzisz łape, stracisz ją,  Cheesy Akwarium do listy najlepszych na swiecie! #1 A powiedz mi, czy to twój pierwszy baniak?
Ja łapy wsadzam tylko w celach robotniczych Wink To nie moja łapka  Grin
I tak- to jest mój pierwszy baniak. 19 stycznia będzie miał 4 miesiace.

Ikrę mrożoną nie mam pojęcia gdzie kupić .... No i moje Inki nie chcą mrożonek.
Mrożona ikra powinna być w każdym zoologu, to bardzo pożywny i raczej nieszkodliwy pokarm. Twoje rybcie z czasem powinny przywyknąć do mrożonek i być może do suchego pokarmu. Są z odłowu więc na razie nie wiedzą jeszcze co dobre Smiley
Czyli jutro jadę na poszukiwania Smiley

Baniak zarósł że aż wstyd  Embarrassed Heterantera wybujała - jest bardzo ekspansywna. Didiplis diandra ma rosnąć u mnie niziutko- bo mi się podoba jak przechodzi z pierwszego na drugi plan. A on chyba ma ambicje stać sie trzecim planem  Roll Eyes Czyli lecę wrzucić te dwa gatunki na giełde Wink

Fotki z zarośnięcia potem. Najpierw muszę je wrzucic na kompa Wink
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #142 : Styczeń 05, 2010, 00:57:47 »

Chyba wezne się za moje akwarium dla krabów czerwonoszczypcowych ( Aiajaj, ale długie słowo Smiley ) Ale niestety roślin nie bedę miał w moim akwarium, tylko plaże Grin Te kraby które szukam muszą mieć miejsce do wychodzenia na powietrze Wink Już je kiedyś miałem, ale szybko zdechły Sad
Jak narazie lipa, zalane i teraz czekać. Pysiu, prosze o wiecej fotek zy krewetkami Grin Dnx. A i oto fotka tego kraba z internetu :
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 01:00:36 wysłane przez kraby1 » Zapisane

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #143 : Styczeń 05, 2010, 16:09:44 »

Chyba wezne się za moje akwarium dla krabów czerwonoszczypcowych ( Aiajaj, ale długie słowo Smiley ) Ale niestety roślin nie bedę miał w moim akwarium, tylko plaże Grin Te kraby które szukam muszą mieć miejsce do wychodzenia na powietrze Wink Już je kiedyś miałem, ale szybko zdechły Sad
Jak narazie lipa, zalane i teraz czekać. Pysiu, prosze o wiecej fotek zy krewetkami Grin Dnx. A i oto fotka tego kraba z internetu :

Nie tylko roslinniaki są piękne Smiley Inne typy baniaczków też mi się podobają jeżeli są z polotem i do tego zadbane Wink

Fotki mam z wczoraj, ale krewetek chyba nie widać Wink

W 4 dni roslinki zarosły mi baniak  Embarrassed Podmieniałam wodę 4 dni temu.  Jutro następna podmiana. Postanowiłam częściej podmieniać a lać mniej nawozów. Na pewno rybkom będzie lżej bez takiej ilości chemii Wink Uzupełniam tylko braki które zauważę. Dzisiaj np od razu po przyjściu z pracy zauwazyłam, że pewnie brak fosforu. I to był fakt. Test- PO4-0,01!!!!  A 4 dni wcześniej uzupełniałam po podmianie do 0,5ppm.  Czyli rośliny wyjadają dość dużo.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #144 : Styczeń 05, 2010, 21:24:30 »

Cud, miód i orzeszki Smiley ale ten biedny lotos zupełnie nie pasuje w tym kącie. Koniecznie musisz wygospodarować dla niego kolejne akwa i ładnie go wyeksponować Smiley
Co to jest to czerwone, pierzaste na środku, przed Hetercią, bo ślepa jestem? A ten Didiplis bardzo jest kruchy i delikatny? Przetrwałby najazd zbrojników czy lepiej go sobie odpuścić?
Podmieniałam wodę 4 dni temu.  Jutro następna podmiana.
Czemu tak często? Przy takiej ilości roślin pożerających wszystko co się da i przy braku przerybienia myślę, że możesz sobie trochę odpuścić.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #145 : Styczeń 05, 2010, 21:46:09 »

Cud, miód i orzeszki Smiley ale ten biedny lotos zupełnie nie pasuje w tym kącie. Koniecznie musisz wygospodarować dla niego kolejne akwa i ładnie go wyeksponować Smiley
Lotos powoli jest przenoszony, ale na zawsze Smiley  Tylko myślę co tu posadzić czerwonego przed rotalką green. A następny baniak będzie, ale nie zieleniak Wink  Muszę spróbować czy da się utrzymac baniak bez roslin albo prawie bez  nie mając glonów  Grin
Co to jest to czerwone, pierzaste na środku, przed Hetercią, bo ślepa jestem?
Limnophila aromatica Smiley Zrobiła się dość duża...
 A ten Didiplis bardzo jest kruchy i delikatny? Przetrwałby najazd zbrojników czy lepiej go sobie odpuścić?[/quoet]
Odpuścić.   Jest deliktany nie w sensie kruchości. Nie lubi zgniatania. Nawet przycinania nie lubi, bo przyciete miejsca robia się czarne. Jest to cudna roslinka ale zbyt delikatna dla dewastatorów Wink
Podmieniałam wodę 4 dni temu.  Jutro następna podmiana.
Czemu tak często? Przy takiej ilości roślin pożerających wszystko co się da i przy braku przerybienia myślę, że możesz sobie trochę odpuścić.
Ale podmianki to nie tylko są dla ryb. Widziałaś jak po podmianie rosliny bąblują cudnie? Przez podmiane dostarcza sie roslinom wielu składników odżywczych. Przy częstych podmianach nie muszę lać tyle nawozów do akwarium, a co za tym idzie rybki nie pływaja w chemii. Częste podmiany i lanie nawozów wtedy gdy się widzi potrzebę  - tak działam Wink
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #146 : Styczeń 11, 2010, 20:12:08 »

Nie no wprost przecudnie  Cheesy Musze ci do sibie kiedyś zaprosić  Cheesy
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #147 : Styczeń 11, 2010, 21:43:28 »

Nie no wprost przecudnie  Cheesy
Prawda Smiley Smiley Smiley
Musze ci do sibie kiedyś zaprosić  Cheesy
Ja też  Grin

Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #148 : Styczeń 12, 2010, 10:30:39 »

Nie no wprost przecudnie  Cheesy Musze ci do sibie kiedyś zaprosić  Cheesy

Tez możesz takie mieć Wink
Nie no wprost przecudnie  Cheesy

Prawda Smiley Smiley Smiley
Musze ci do sibie kiedyś zaprosić  Cheesy

Ja też  Grin

No to mamy kolejke Smiley

Tak było 9.01 przed przycinką

A tak następnego dnia - po

W zamian za część roślin dostałam nowych mieszkańców Smiley

Na razie po przycince brzydko, bo za bardzo pozwoliłam roślinkom wyrosnąć i od dołu bez światła niezbyt ciekawie teraz wyglądają.  Musi to podrosnąć Wink
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #149 : Styczeń 12, 2010, 16:30:37 »

Jest! Fajnie że kupiłaś krewetki! Lubie je oglądać w twoim cudaku Cheesy Napewno masz ich już MILLIONY Good !

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16
  Drukuj  

Skocz do: