Najpiękniej było w Boże Narodzenie:
;o teraz jest o wiele lepiej
Patrzę, na początku tematu zbiorniczek był, nie obraź się, ale brzydki, mi się nie podobał. Ale teraz to jest potęga, gratulacje.
btw. od ilu litrów można trzymać Apistogramma baenschi? Jest to wymagająca ryba?
Na początku zbiorniczek powstawał
A początki nigdy nie są piękne
Gatunków apistogramma jest wiele. Ja zdecydowałam się na Inki, bo moja obsada wymagała bardziej " charakternych" pielęgniczek. Kiryski są jak buldożery i potrafią uprzykrzyć życie innym dennym rybom. Neony też są spore i w walce o pokarm to one wygrają. Dlatego nie mogły to być inne- mniejsze pielęgniczki.
Baniak dla jedenej samicy to 50 cm dna. Powtarzam- to denna rybka. Trzyma się ją w haremach lub parach. U mnie na powierzchni dna 100x40 sprawdziły się dwie samice. Dla trzeciej zabrakło miejsca, mimo że zbiornik zarośnięty. Samiec w takim baniaku musi być tylko jeden.
Co do wymagań to baniak musi mieć kryjówek sporo. No i pH poniżej 7 ( najlepiej 6), GH i KH niziutkie. Wtedy można się dochować potomstwa.
Najlepiej jak w baniaku pływaja jakieś gatunki rozpraszajace typu drobnoustki, otoski itd.