Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wiek zbrojnika niebieskiego.  (Przeczytany 3119 razy)
arti-131
Bywalec

« : Październik 31, 2009, 18:29:18 »

Jak sprawdzić wiek zbrojnika niebieskiego ? Kupiłem go miesiąc temu  ma ok. 3 cm . Nie wiem nawet czy to samiec czy samica nie ma jeszcze "rogów". Karmie go ziemniakami , marchewką ,sałatą  i ogórkiem. Widać że mustrasznie smakuje . Ma również kokosa w akwarium i zastanawiam się nad zamienieniem go na korzeń .Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2009, 09:33:08 »

Zacznijmy od tego....jaka obsada w akwa i jaki litraż? Jak litraż za mały [one potrzebują chyba minimum 100l] to to może być samiczka skarłowaciała.... A kokos wiem że dla zbrojników jest dobry bo mają też niezłą przegryzke jak im się zachce to podskubią troche te "kłaki" na skórce.

A pozatym jak "obrobiłeś" kokosa zanim go włożyłeś do akwa? Czy może on był kupiony?

Są chwile których zapomnieć nie można.
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2009, 16:54:13 »

Kokos lub drewno jest im niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Litraż mały  bo 60 l ale jak dorośnie to zamierzam cos większego kupić może 120 ale to nie w najblirzszym czasie . Do glonojada jeszcze 2 gupiki (samce). Nie mogłem nidzie doczytać kiedy samcu rośnie poroże . wiem że samiczka ma bardziej okrągły kształt samiec jest bardziej smukły i ma to poroże. Czy ktos wie jakobliczyć wiek glonojada? I po czym poznać jak są małe czy t osamiec czy samiczka? Huh
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2009, 19:59:02 »

Jak jest ymm....  Undecided nie wiem jak to wytłumaczyć.... jak jest malutki to to jest taka kulka z ogonkiem i on na przyszłość się "spłaszcza" a poroże mu rośnie chyba z miesiąc-półtora po wykluciu chociaż nie wiem dokładnie bo nie mam akwarium więc nie mogę powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia. Poczytaj o nich w internecie np. wikipedia albo google

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2009, 22:54:47 »

Właśnie czytałem i nie ma tam nic o tym ale dzięki za odpowiedź. A może jak już stworzyłem ten wątek o zbrojniku to może mi ktoś powiedzieć czy dobrze go karmię?
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2009, 09:15:16 »

Dla zbrojnika to płatki roślinne,kiełki z kokosa,różne warzywa pokrojone w malutką kosteczke [np. marchewka] i czasem tabletki ziołowe dla zbrojników  Wink

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2009, 17:14:16 »

Wiem są takie specjalne tabletki dla glonków ostatnio w sklepie widziałem i mam zamiar je kupić . Dzięki za podpowiedź Wink
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2009, 17:20:26 »

A i pamiętaj żeby uzupełniać dietę innych rybek także! Nie dawaj im ciągle tych samych pokarmów na przemian tylko np. rób im takie malutkie urodzinki raz na tydzień-dwa i dawaj im coś innego np. kawałek obranego ogórka,listek sałaty.

I PAMIĘTAJ!

Żywe,suche i mrożone pokarmy takie jak ochotka, czy artemia to czyste zło! Roznoszą choroby i inne dziadostwa.

Pozdro  Good !

A właśnie czy jakbym miał takie podejście to byłbym dobrym akwarystą?

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2009, 17:38:19 »

Suche jedzenie może roznosić choroby? Pierwsze słyszę Lips Sealed
Ja gupikom daje dafne i płatki i czują się znakomicie...

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2009, 17:39:53 »

Spoko niedługo ci popadają  Wink i mi chodzi o suszone robale a nie płatki zbożowe  Marzyciel

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2009, 17:52:57 »

Ja osobiście nie karmię moich rybek żadnym zywym pokarmem gdyż zawsze jak go podawałem to rybki mi zdychały Sad

a co do glonojadów to pewnie rospieszczam je jak mogę. Czytałem tez że daje się im mięso Ale później przeczytałemze powoduje śmierć glonków jak da się go za dużo. Myślę że mój zbrojnik obędzie się bez mięsa jak będzie miał tak wspaniałą diete  Cheesy
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #11 : Listopad 04, 2009, 17:54:41 »

Taką jak ja ci podałem  Huh?

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2009, 21:26:52 »

Tak i jeszcze tym czym napisałem na początku. Wink
BojownikWojownik
Konserwa z ryby
Nowy
*

Mój ideał ;D

« Odpowiedz #13 : Listopad 05, 2009, 09:22:26 »

To pozdrów rybki Grin

a i temat chyba się wyczerpał i mody mogą zamknąć nie Grin? Jakbyś miał jakiegoś problema to możesz do mnie na pw pyknąć to spróbuję pomóc

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2009, 17:39:19 »

Ok. Dzięki  Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: