Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « 160 litrów stare/nowe - kiedy nawozić?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 160 litrów stare/nowe - kiedy nawozić?  (Przeczytany 2358 razy)
stephenking
Zainteresowany
**

« : Listopad 01, 2009, 12:49:26 »

Witam,
tydzien temu zalalem swoje nowe akwarium 160 litrow. Wykorzystalem 50 litrów wody ze starego akwarium, wsadzilem tam tez stary filtr wewnetrzny i nowy zewnetrzny, ktory chodzil kilka dni w starym. Wiem, ze nie powinno sie tak robic, ale nie mialem miejsca na dwa akwaria w tym samym czasie ;/
NH3 wychodzi mi 0, tak samo NO2, NO3 - okolo 10. CO2 z butli.
Jak myslicie kiedy mozna zaczac nawozic? Do starego akwarium podawalem Allegro wersje PMDD - zastanawiam sie kiedy mozna zaczac podawac do tego akwarium? Chcialbym uniknac inwazji glonow.
Dziekuje za pomoc, pozdrawiam!
M.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2009, 13:27:58 »

Tym startem się nie przejmuj woda stara filtry dojrzałe więc nic się nie powinno stać .
Co do nawożenia to nic nie napisałeś co chcesz nawozić czy masz jakiś substrat pod żwirkiem    jakie światło itp.
 więc ciężko coś poradzić /Tak standardowo to zalecam wstrzymać się z nawozami ok 1 miesiąca aż się rośliny przyjmą .W tym czasie podawać tylko potas .Potem nawozy jeśli będzie taka potrzeba .Przy żyznym podłożu i odpowiedniej obsadzie czasem można nie nawozić i wszystko dobrze rośnie więc jak nie potrzeba to nie uszczęśliwiaj nic na siłę
Ja na przykład podaję zasadniczo tylko potas i przy podłożu tetry nie widzę potrzeby dawania nic więcej .Wszystkie próby kończyły się tylko wysypem nitek lub sinic.

Młode ampularie oddam
stephenking
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2009, 16:49:44 »

Dzieki za odpowiedz Smiley
Mam 2x39W - Aquastar i Grolux. Flora to: windelov i narrow kepa co mi zajmowala prawie cale poprzednie akwarium, do tego anubiasy nana x3, Fitonia x4, Nesaea crassicaulis x 10 oraz jakas zielona trawka o grubych lisciach.
Podloze mam zwirek kwarcowy, podsypany polowa opakowania amazonia 2.
Pozdrawiam!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: