Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « AKARA CĘTKOWANA - ŁĄCZENIE Z INNYMI RYBAMI?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: AKARA CĘTKOWANA - ŁĄCZENIE Z INNYMI RYBAMI?  (Przeczytany 1652 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Listopad 01, 2009, 18:39:39 »

Mam 200L z obsadą:

- p.kakadu 1+2
- p.agassiza 1+2
- neon Inneas 15x
- drobnoustek obrzeżony 11x
- otosek 6x
- kirys 3x
- zbrojnik niebieski 2x
- drewniak 1x

do którego chciałbym dorzucić akare cętkowaną.

Czy można do tej konfiguracji ją dorzucic? Jeśli nie to co tzreba zmienić? Oraz w jakiej ewentualnej ilości trzymać tą akarkę - jaka ilośc startowa np. 5 ?

Prosze o pomoc i fachową poradę

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 01, 2009, 22:24:28 »

jak dla mnie ryzykowne by to było, 3 gatunki pielęgnicowatych - w akwa może się zrobić zadyma, na moje oko zabraknie im miejsca na rewiry. Jeśli już miałbym próbować to pozbyłbym się jednych pielęgniczek i ewentualnie wtedy. Pomimo tego, że uchodzą za nadające się do baniaka ogólnego trzeba pamiętać, że to pielęgnice i w okresie tarła mogą "rozrabiać", zalecana liczba startowa to 6-8.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2009, 21:03:15 »

Wiem wiem akara cętkowane są niby super spokojne ale w czasie tarła im "odbija" (jak wszystkim pielęgnicom). Mam tez dodatkowe pytanie o ilośc - myslałem na początek o 5szt - za mała ilość początkowa? QA co z droboustkami i neonami - nie znikną z nia na dzień? Cheesy

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2009, 21:30:26 »

z 5-ciu pewnie się dobiorą, 6-8 to książkowe zalecenie. Co do drobnoustków i nenek to Ci na 100% nie odpowiem czy znikną nie miałem tych akar ale podejrzewam, że nikt Ci nie pomoże bo to trochę jak totolotek imho. Powołam się na Sieniawskiego, który napisał, że wśród pielęgnic uważanych za agresywne spotyka się osobniki nadzwyczaj spokojne i odwrotnie. Sam doświadczyłem, że jest to prawdą na przykładzie swoich sajek przez dłuższy czas przebywały z nenkami nie robiąc im krzywdy wyglądało na to, że najzwyczajniej je zaakceptowały. Oczywiście były wyjątki  na początku dorwały jednego nenka, który był po prostu osłabiony, no i po padnięciu samca, osamotniona samica też jednego upolowała, poza tymi dwoma w sumie można powiedzieć "szczególnymi" sytuacjami ryby pływały razem w jednym baniaku około roku. Dodam, że w książce wspomnianego autora na 4-ro stopniową skalę "agresywności" pielęgnic, sajki mają 3,5, jako ciekawostkę wspomnę, że koleś w zoologu (znał się na akwarystyce bo miałem z nim okazję dłuższą chwilę gadać, poza tym nie tylko ja) jak usłyszał, że razem te ryby koegzystują w baniaku szczena opadłu mu do samej gleby. Wygląda na to, że jak nie spróbujesz to się nie dowiesz jednakże z tego co wiem to te akary uchodzą za spokojne także imo jest duża szansa, że będzie ok.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2009, 21:32:34 wysłane przez dobraf » Zapisane

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2009, 18:52:07 »

Ja tak mialem z haremami kakadu i agassiza - wg calej dostepnej wiedzy mialy sie pzobaijac Cheesy A żyją i koegzystuja w jak najlepszej zgodzie. Co do akar - myślałem o pielęgniczce w toni a te karaki podobno lubia popływac w warstwie środkowej; nie ukrywam że myslałem o saice ale sie wystraszylem ze one wszystko niszą czyli kopia dno i obgryzaja roslinki a jak narazie chcialbym miec akwa z pielegnizkami ale też i z roślinkami (ale zwykłe nie holender). Moze masz jakieś inne ciekawe rady jeśłi chodzi o pielegniczki ?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2009, 21:01:40 »

widzisz co do sajek (są to wspaniałe ryby na pewno jeszcze do nich wrócę) to ja je miałem z powodzeniem z roślinami i było ok, jednak uważam, że lepiej byłoby rozejrzeć się za teoretycznie spokojniejszymi pielęgnicami. Z pielęgniczek może borelka? z tego co wiem są dość "bezproblemowe", można by też pomyśleć nad barwniakami, mnie osobiście podobają się też akary z maroni, które imo nadawały by się do Twojego baniaka i to byłby mój typ, oddałbym tylko wtedy te pielęgniczki które mają bardziej wybujały temperament, jak już pisałem 3 gatunki pielęgnicowatych może być za dużo w tym akwa.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2009, 21:37:26 »

Myslałem o p. z maroni, oglądałem je - małe i wrosnięte - bardzo piękne ryby. Ale jeśli tak to jaka ilość do mojego akwa - 5? Czy powinienm rozglądać się za kims od neonek i ograniczyć sie z małych rybek do droboustków na powierzchni?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2009, 21:54:03 »

zalecenia są podobne jak w przypadku cętkowanych ale wiesz to są zalecenia, wpuszczając 5 też dajesz im imo spore "pole manewru", ja w przypadku sajek miałem kupione tylko dwie i zgodnie żyły ale nie polecam takiego rozwiązania. Kąsacze zostaw, nie oddawaj jeśli coś się będzie działo to wtedy będziesz działał ale wątpię by coś było nie tak. Co do całej obsady to szukałbym tylko nowego domu jednemu gatunkowi pielęgniczek a resztę zostawił.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2009, 22:00:40 »

a te p. z maroni nie sa roslinkoymi wandalami i piaskwoaymi kopaczami?

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2009, 22:08:34 »

a te p. z maroni nie sa roslinkoymi wandalami i piaskwoaymi kopaczami?

Nie. Nawet nie spotkałem się z takimi opiniami.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #10 : Listopad 04, 2009, 22:26:35 »

Ok tak pytam bop tak sobie przegladam i mam pare typow

dobraf