Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Poradźcie!  (Przeczytany 2823 razy)
Ireek
Nowy
*

« : Listopad 05, 2009, 19:37:05 »

Witam,
przymierzam się do zakupu akwarium- 112l profil. Mam już w głowie jak ono powinno na początek wyglądać tylko że nie mam pojęcia jak je wyposażyć. I w tym temacie proszę o pomoc. Najbardziej interesuje mnie filtr i pompka. Proszę o konkretne rady jaki sprzet powinienem zakupić do akwa 112l. Dodam że zależy mi na jak najniższych kosztach.

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 05, 2009, 19:46:27 »

odpuść sobie profil i kup proste. ja też kupiłem profil i nie była to moim zdaniem dobra decyzja, często widok jest zniekształcony a dobrze widać tylko na wprost

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Listopad 05, 2009, 20:03:04 »

Kup tylko filtr, pompka niepotrzebna. Chyba, że chcesz zrobić sumpa, to wtedy pompka potrzebna, a filtr nie.
Ireek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2009, 20:08:14 »

nie ogarniam dobrze tych "fachowych" nazw dlatego proszę po kolei. Ja bym chciał żeby to wyglądało tak że z pod żwirku wydostają się takie słupy powietrza. Wole jak jest tak niż jak pompuje po całym akwa. i proszę o konkretne nazwy produktów
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 05, 2009, 20:17:00 »

Jeśli chcesz efekt bombelków wzdłuż ściany to potrzebujesz do filtra dokupić kurtynę napowietrzającą do filtra , lub deszczownicę. Jednak możesz również zrobić tak, by bombelków w akwarium wogóle nie było jeśli wolisz. Filtr najlepiej kupić od razu zewnętrzny/kubełkowy...są różne dostępne na allegro. Najbardziej popularny to np. Tetra Tec ex 700. Jeśli będziesz miał już filtr, to nie wiem jaką pompkę jeszcze potrzebujesz/co masz na myśli pisząc "pompka" ?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Listopad 05, 2009, 20:21:53 »

Sump to taki dodatkowy zbiornik wypełniony np. kamyczkami (w najprostszej postaci), który służy za filtr, wtedy pompka pompuje tam wodę, a ta np. grawitacyjnie wpada do akwarium głównego.
Jakiś filtr musisz mieć, bo nie tylko oczyszcza wodę, ale jest niezbędny do funkcjonowania akwarium i bakterii przerabiających szczątki roślin i rybie kupy  Wink
Te bąbelki to tylko bajer, a woda musi się cała poruszać, choćby wolno, ale jednak. W przeciwnym wypadku mogą być kłopoty ze związkami azotu, a nawet w ekstremalnych sytuacjach może się pojawić siarkowodór. 
Mam nadzieję, że te bajery Ci przejdą  Cheesy bo to i kosztowne, i niepotrzebne.
Ireek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 05, 2009, 20:47:50 »

a jak zrobić żeby wogóle nie było bombelków? pompka- urządzenie napowietrzające + filtr. Pamiętajcie że zależy mi na oszczędności ponieważ kupuję wszystko od podstaw
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2009, 20:56:25 »

a jak zrobić żeby wogóle nie było bombelków? pompka- urządzenie napowietrzające + filtr. Pamiętajcie że zależy mi na oszczędności ponieważ kupuję wszystko od podstaw
kup filtr kaskadowy fzn-3 no albo jak nie będzie za dużo ryb to fzn-2 i zapomnij o napowietrzaniu i częstym czyszczeniu jak w przypadku filtrów wewnętrznych
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2009, 21:28:47 wysłane przez My Sensi » Zapisane

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2009, 21:10:51 »

Zwyczajnie, kupujesz (jakikolwiek) filtr. Rurkę z której woda ma wlatywać do akwarium montujesz/ustawiasz tak by tafla wody była bez przerwy poruszana (ja mam wylot wody umieszczony tuż pod powierzchnią wody i skierowany zupełnie poziomo) . Wówczas nie musisz używać napowietrzacza dodatkowego czy też rurki napowietrzającej (tworzącej bombelki) dołączonej do filtra wewnętrznego (jeśli taki filtr kupisz), bo ruch tafli wody spowoduje dotlenienie akwarium

Ireek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2009, 15:14:24 »

Mam prośbe. Napiszcie mi jaki sprzęt potrzebuje do 112l i do czego on służy. tak będzie najaprościej.

pozdro
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2009, 15:18:55 »

filtr kaskadowy fzn-3 grzałkę z termostatem 100w i jakieś sensowne oświetlenie
nic więcej nie trzeba

Ireek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2009, 16:03:46 »

taki filtr oczyszcza i napowietrza wode? on napewno wystarczy? jakiś taki mały się wydaje. Instrukcja napewno jest dołączona do filtra?
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2009, 07:18:18 »

taki filtr oczyszcza i napowietrza wode? on napewno wystarczy? jakiś taki mały się wydaje. Instrukcja napewno jest dołączona do filtra?
3x tak  Grin

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2009, 12:12:33 »

Odnośnie tego filtra Fzn 3 to ja mam pytanie. Czy mi się wydaje, czy przy tej kaskadzie woda wpływająca do akwarium będzie zawsze spadać z wysokości na taflę wody powodując "hałas" ? I czy do kaskady da się dołączyć deszczownicę? Bo tak jak widzę ten filtr na zdjęciach i wyobrażam sobię jego montaż to wydaje mi się że może nie napowietrzyć wody w akwa wystarczająco.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 12:14:46 wysłane przez lwica79 » Zapisane

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2009, 14:45:28 »

To kup kubełek Fluval 205 i deszczownię. Umieścisz ją pod lustrem wody poziomo i będzie cicho. Stosuję to rozwiązanie u siebie i jest w porządku.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: