Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « NO2 i NO3 nie powinny was tak straszyc ;)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO2 i NO3 nie powinny was tak straszyc ;)  (Przeczytany 2378 razy)
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« : Listopad 08, 2009, 16:23:34 »

Cool Chodzi mi o to ze zrowno azotyny jak i azotany sa takze niezbedne do normalnego funkcjonowania fauny i flory w akwarium Cheesy pamietajcie ze  zwiazki te na minimalnym poziomie sa akceptowalne wrecz pozadane. Sa niezbedne do wzrostu roslin ktore nie sa w stanie korzystac z wolnego N2 takze gdyby nie one bakterie nitryfikacyjne zrobilyby sobie cmentarzyk;) padlyby po prostu z glodu Cheesy bakterie takie zyja w podlozu filtrach w wolnej wodzie i to dzieki nim roslinki maja dostep do azotu a bardzo go potzrebuja do wzrostu.
tak pomyslalem ze napisze bo wszyscy panicznie boja sie zwiazkow azotu w akwa  Cool niepotrzebnie nic sie nie stanie jak beda one w ilosc wykrywalnosci progowej;)

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2009, 16:27:38 »

Co to jest " minimalny poziom" owych zwiazkow ? /ile/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2009, 16:29:07 »

Widze że bliska jest ci chemia w akwarium;) Dobrze że pojawił się ktoś taki na forum;)

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 08, 2009, 16:48:45 »

jestem chemikiem z wyksztalcenia no prawie Cheesy wlasnie siedze nad praca mgr ale wiecej juz sie nie naucze na studiach bo teraz z praca jestem pozostawiony sam sobie i mojej zdobytej wiedzy na przestrzeni 5 lat Tongue ... od razu mowie ze nie wszystko wiem  bo jak zapewne wiecie chemia jest ogromna;) zwlaszcza ze ja siedze w troszke innej chemii Wink
a minimalne to
3-5 ppm NO3
a dla NO2 max 0,5 ppm

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2009, 16:52:32 »

Co do No3 ok . Ale No2 =0,5 nie polecam... nawet wrogowi .
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2009, 17:08:17 »

NO3 bierze swoj poczatek z NO2;) jesli caly czas jest utrzymywany szlak metaboliczny zwiazkow azotu to nie bedzie on szkodliwy... bedzie utleniany do NO3 a nastenie do N2 NH3 i niewykorzystany bedzie zwiewac do atmosfery;)

vivivaldi
Moje akwa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2009, 12:45:03 »

jako akwarysci powinniśmy dążyć do tego żeby no2 i nh3 było na zerowym poziomie
nie oznacza to że go nie ma, raczej tyle, że zapewnia się taką powierzchnie i warunki do rozwoju bakterii, żeby przerabiały praktycznie wszystko, co się wytworzy
natomiast no3 zmniejsza się podmieniając systematycznie wodę

myślę że to tak trzeba traktować i takim tokiem myślenia podążać

inaczej można doprowadzić że z jednego bieguna ludzie szybko przejdą na drugi
że np. te związku są wogóle niegroźne

a my jednak tworząc ekosystem wpuszczamy do niego żywe organizmy i dbać należy nie tylko o piękną dla oka wystawę ale o życie....

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2009, 18:12:42 »

NO2 oczywiście zawsze będzie w akwarium ale powinien być na NIEMIERZALNYM poziomie.
Czyli jednak NO2 powinien nas Straszyć Wściekły
Cała rzecz sprowadza się do tego aby umieć czytać ze zrozumieniem i w określeniu
"Brak NO2" widzieć skrót myślowy.

Akwarium i hydroponika
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2009, 18:52:34 »

Nie no jasna sprawa... obie te substancje sa grozne i nalezy starac sie zeby ich zawartosc w wodzie byla jak najmniejsza. Chodzi mi tylko o to zeby nie popadac w fanatyczna walke z azotanami i azotynami za wszelka cene:) chyba nikt nie wpadnie na pomysl zeby pojsc w druga strone i dazyc do jak najwiekszej ilosci omawianych zwiazkow Wink Wink Wink papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: