Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad założeniem akwarium. Miałem w domu 50l + osprzęt. Po przeczytaniu forum oraz po radach udzielonych przez was postanowiłem troszeczke się wstrzymać i zainwestować w większy zbiornik a 50l zostawić na kotnik. I tak zdecydowałem się na 112l. Jako, że jestem "świeży" w tych tematach postanowiłem podzielić się swoimi wątpliwościami z wami. Zaznaczam, że porady na stronie głównej przeczytałem od deski do deski. Ale do rzeczy. Oto moje pytania:
1. Zasada działania grzałki z termostatem.
Może troche naiwne pytanie, ale zastanawiać się jaka grzałka z ekonomicznego punktu widzenia będzie lepsza.
Czy grzałka z termostatem wykorzystuje całą swoją moc do ogrzania wody czy np. po ustabilizowaniu temperatury moc grzałki spada do połowy w tym przypadku 50W lub całkowicie się wyłącza po to żeby sie włączyć przy ochłodzeniu wody.
Jeśli grzałka przez 24h pracuje całą mocą to czy nie lepszym wyjściem będzie kupić grzałke np. 60W która wolniej, ale w końcu uzyska żądaną temperature np. 24 stopni a będzie ekonomiczniejsza?
Mam nadzieje, że jasno się wyraziłem
2. Dojrzewanie akwarium.
Wiem, że akwarium z całym swoim osprzętem i roślinami powinno dojrzewać ok 2 tygodni. W sklepach akwarystycznych dostępne są uzdatniacze wody. Pracownicy twierdzą, że po ich zastosowaniu można wpuścić ryby już po dniu. Czy moge takie coś zastosować, czy lepiej pozwolić biologii naturalnie się rozwinąć?
3. Oświetlenie akwarium.
Dużo czytałem na temat oświetlenia i moje informacje są sprzeczne.
Czy powinienem zostawić standardowe oświetlenie montowane w akwa (w tym przypadku 2x16W) czy powinienem je zmienić na inne?
4. Obsada akwarium, czyli najbardziej nurtujące mnie pytanie.
Oto, co wymyśliłem:
- skalar 1+3,
- black molly 2+4,
- 1 zbrojnik niebieski,
- gurami mozaikowe lub złote 1+2,
- krewetki filtrujące 4,
- kilka ślimaków świderków,
Zastanawiałem się też nad żałobniczkami, ale z uwagi na charakterystyke tych ryb (małe, szybkie) boje się, że pozostałym rybom będzie z nimi źle a dodatkowo mogą obgryzać żaglowce.
Dodam jeszcze, że nie interesują mnie małe ryby. Wole większe i mniej niż mniejsze i więcej stąd neony, brzanki, gupiki itp. odpadają.
Czy taki zestaw może być? Jeśli nie, proszę o jakieś sugestie, ewentualnie korekte co wyrzucić a co dodać.
5. Wystrój akwarium.
A więc widzę to tak:
Dno: żwir o naturalnych kolorach. Kamień i jakiś korzeń (czy mogę go włożyć do wody zaraz po zakupie ze sklepu akwarystycznego? Sprzedawca mówi, że tak), żeby rybki miały się gdzie chować.
Roślinki: z tyłu akwarium gęstsze, z lewej strony gdzię umieszcze filtr wewnętrzny roślinki wyższe i gęste aby go zasłonić. Z przodu naturalnie będzie żadziej aby rybki miały miejsce do pływania.
Dodatkowo planuje zaopatrzyć się w odmulacz, wkłady biologiczna do filtra z napowietrzaczem, siatke do łowienia rybek, tło, podkłądke pod akwarium, całą game jedzonka dla ryb
6. Ostatnie pytanko. Czy podczas podmiany wody np. ok 20% powinienem usuwać rybki z akwarium?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, sugestie i pomoc.
Pozdrawiam.