Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania początkującego  (Przeczytany 5256 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Listopad 09, 2009, 08:55:06 »

Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad założeniem akwarium. Miałem w domu 50l + osprzęt. Po przeczytaniu forum oraz po radach udzielonych przez was postanowiłem troszeczke się wstrzymać i zainwestować w większy zbiornik a 50l zostawić na kotnik. I tak zdecydowałem się na 112l. Jako, że jestem "świeży" w tych tematach postanowiłem podzielić się swoimi wątpliwościami z wami. Zaznaczam, że porady na stronie głównej przeczytałem od deski do deski. Ale do rzeczy. Oto moje pytania:

1. Zasada działania grzałki z termostatem.
Może troche naiwne pytanie, ale zastanawiać się jaka grzałka z ekonomicznego punktu widzenia będzie lepsza.
Czy grzałka z termostatem wykorzystuje całą swoją moc do ogrzania wody czy np. po ustabilizowaniu temperatury moc grzałki spada do połowy w tym przypadku 50W lub całkowicie się wyłącza po to żeby sie włączyć przy ochłodzeniu wody.
Jeśli grzałka przez 24h pracuje całą mocą to czy nie lepszym wyjściem będzie kupić grzałke np. 60W która wolniej, ale w końcu uzyska żądaną temperature np. 24 stopni a będzie ekonomiczniejsza?
Mam nadzieje, że jasno się wyraziłem Smiley

2. Dojrzewanie akwarium.
Wiem, że akwarium z całym swoim osprzętem i roślinami powinno dojrzewać ok 2 tygodni. W sklepach akwarystycznych dostępne są uzdatniacze wody. Pracownicy twierdzą, że po ich zastosowaniu można wpuścić ryby już po dniu. Czy moge takie coś zastosować, czy lepiej pozwolić biologii naturalnie się rozwinąć?

3. Oświetlenie akwarium.
Dużo czytałem na temat oświetlenia i moje informacje są sprzeczne.
Czy powinienem zostawić standardowe oświetlenie montowane w akwa (w tym przypadku 2x16W) czy powinienem je zmienić na inne?

4. Obsada akwarium, czyli najbardziej nurtujące mnie pytanie.
Oto, co wymyśliłem:
- skalar 1+3,
- black molly 2+4,
- 1 zbrojnik niebieski,
- gurami mozaikowe lub złote 1+2,
- krewetki filtrujące 4,
- kilka ślimaków świderków,

Zastanawiałem się też nad żałobniczkami, ale z uwagi na charakterystyke tych ryb (małe, szybkie) boje się, że pozostałym rybom będzie z nimi źle a dodatkowo mogą obgryzać żaglowce.
Dodam jeszcze, że nie interesują mnie małe ryby. Wole większe i mniej niż mniejsze i więcej stąd neony, brzanki, gupiki itp. odpadają.
Czy taki zestaw może być? Jeśli nie, proszę o jakieś sugestie, ewentualnie korekte co wyrzucić a co dodać.

5. Wystrój akwarium.
A więc widzę to tak:
Dno: żwir o naturalnych kolorach. Kamień i jakiś korzeń (czy mogę go włożyć do wody zaraz po zakupie ze sklepu akwarystycznego? Sprzedawca mówi, że tak), żeby rybki miały się gdzie chować.
Roślinki: z tyłu akwarium gęstsze, z lewej strony gdzię umieszcze filtr wewnętrzny roślinki wyższe i gęste aby go zasłonić. Z przodu naturalnie będzie żadziej aby rybki miały miejsce do pływania.

Dodatkowo planuje zaopatrzyć się w odmulacz, wkłady biologiczna do filtra z napowietrzaczem, siatke do łowienia rybek, tło, podkłądke pod akwarium, całą game jedzonka dla ryb Smiley

6. Ostatnie pytanko. Czy podczas podmiany wody np. ok 20% powinienem usuwać rybki z akwarium?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, sugestie i pomoc.
Pozdrawiam.

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2009, 10:08:51 »

Zanim założysz akwarium powinieneś jeszcze poczytać informacje na temat całego jego funkcjonowania i zapotrzebowania.
Jednak udzielę Ci odpowiedzi na twoje pytania

1 grzałka - lepiej żeby była mocniejsza niż za słaba w zimowe dni jeśli nie masz stałej temperatury w pokoju słabsza grzałka będzie pracować dłużej a mocniejsza podgrzeje wode do żądanej temperatury i się wyłaczy

2 w sklepie wcisna ci wszystko żeby tylko sprzedać towar i zarobić możesz kupić uzdatniacz ( bakterie nitryfikacyjne) ale i tak pozostaw akwarium na 2 tygodnie żeby dojrzało

3 oświetlenie pewnie masz 2x18W a nie 2X16. Jeśli chcesz mieć akwarium mocno i ładnie zarośnięte roślinami to faktycznie jest to mało ale poczytaj o zbiornikach na bazie ziemi ogrodowej albo Diany Walstad . Przy wiekszym oświetleniu potrzebne bedzie CO2 i nawożenie.

4 obsada jaka planujesz nie może być skalary potrzebują większego zbiornika min.50cm wysokości. Poczytaj o wymaganiach poszczególnych ryb i ich biotopach

5 wystrój to już indywidualna decyzja co chcesz mieć i jak to ma wyglądać poczytaj o wymaganiach roślin a korzeń i tak należy spreparować w domu w celu uniknięcia problemów

6 ryb w czasie podmian nie wyciagamy  z akwarium i tak wystarczająco się stresują w czasie odmulania i podmiany wody

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2009, 10:23:43 »

1 - Grzałka się całkiem wyłącza po ogrzaniu wody do ustalonej temperatury.
2 - Producenci tez twierdza, ze to pomaga, ale mało kto wierzy w działanie tych super preparatów. Najlepsze na przyspieszenie dojrzewania jest dolanie wody z dojrzałego zbiornika lub wsadzenie do filtra używanego wkładu.
...
5 - Jak ja kupowałam korzenie to były już zawsze wygotowane. Możesz go wsadzić do jakieś miski i zobaczyć czy nie brudzi.
6 - Rybek się nie wyciąga podczas sprzątania i podmian. Za duży stres i za dużo roboty. Jak zaczniesz coś grzebać to wszystkie raczej się schowają.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 11:25:29 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2009, 10:50:50 »

3 - 32w na 50l to wcale nie mało, bo 0.6w/l. Większość roślinek już będzie przy tym ładnie rosnąc jeśli lampy będą mieć odpowiednia barwę.

mrs ma 112L  a nie 50 i 16W świetlówki to chyba pomyłka w standardowych pokrywach są 18W wiec 36W/112L daje nam 0.32W/L więc większość roślinek nie będzie rosnąć.

BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2009, 10:52:53 »

Witam!
Ja wlasnie wczoraj zakupilem wszystko do mojego pierwszego akwarium. I tak: mam akwarium 80x35x35 oswietlenie standardowe (do wymiany) filtr FLUVAL U3, grzalke z termostatem AQUA EL 100w. Do tego 12 workow zwirku, 2 korzenie i jak narazie 3 rosliny na dobry poczatek. Moje pytanie brzmi jak dlugo mam ta wode filtrowac zeby wpuscic rybki, czy wode filtrowac z napowietrzaniem, jakie parametry ma miec woda? Dodam ze dolalem BIOTOPOL i preparat do porostu roslim PLANTA MIN.
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2009, 11:24:55 »

Ups, moja pomyłka. Myslałam, ze chodzi o 50l. Czas na małe sprostowanie.
3 - Przy 0.3w/l beda sie miały dobrze tylko cieniolubne roslinki. Wymiana swietlówek niewiele zmienia, nalezy dołozyc wiecej.

4 - Skalarki niestety nie, ale reszta moze byc. Tylko do tych gurami nie mam pewnosci.

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2009, 11:43:58 »

- krewetki filtrujące 4,

Pytanie tylko jakie te krewetki Huh Atya gabonensis czy Atyopsis moluccensis  dla tych pierwszych to dla 4 szt może być ciasno

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2009, 12:02:26 »

Rozumiem. Właściwie wszystko już jasne, szkoda tylko tych skalarów bo bardzo lubię te rybki ale nic na siłe. Nie będe robił im krzywdy. Może jakieś sugestie co do rybek które posowałyby do obsady, którą wymieniłem?
Co do oświetlenia to co mogę zrobić (w jaki sposób przerobić pokrywe) aby dołożyć jeszcze jedną świetlówkę? Ktoś wyżej napisał, że zamontowanie mocniejszych śwetlówek niewiele daje?

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2009, 12:09:40 »

Ryb jest tak dużo do wyboru że ciężko mi doradzić każdy ma inne upodobania.

Co do oświetlenia to standardowe 18W możesz wymienić na 20W i do tego dołożyć t5 24W a o przerabianiu samej pokrywy jest dużo wątków wiec znajdziesz bez problemu.

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2009, 12:14:07 »

Moc swietlówki jest zalezna od długosci, wiec w miejsce na 18w nie wcisniesz 25w bez przesuwania oprawek, bo jest ona stanowczo za dluga.
W internecie jest multum bardzo dokladnych opisów przeróbek i nawet mozna znalesc porady dotyczace zrobienia calej pokrywy samemu. Trzeba dokupic oprawki, stateczniki itp. Ja niestety sie nie znam, bo musiałam zastosowac kompakty na gwint e27, gdzie juz wszystko jest wbudowane.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Listopad 11, 2009, 15:11:13 »

Koledzy, mam jeszcze pytanko.
Wziąłem sobie do serca wasze rady odnośnie ziemi, poczytałem troszkę ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.
Czy pod żwirem zawsze musi być jakaś ziemia? Z tego co przeglądam forum to wszyscy mają jakąś ziemie (nawóz), który jest przykrywany żwirem.
Czy bez tego rośliny nie będą rosły? Sam żwir nie wystarczy?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2009, 15:21:42 »

Oczywiście bez ziemi też będą rosły z tym że wolniej i napewno będziesz musiał zrezygnować z bardziej wyspecjalizowanych odmian ale rośliny takie jak kryptokoryny, moczarki, żabienice dadzą rade, jest naprawde sporo gat które tak będą rosnąć jednak nie będzie takich efektów jak ze specjalnym podłożem lub ziemią

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #12 : Listopad 11, 2009, 16:05:14 »

Czy bez tego rośliny nie będą rosły? Sam żwir nie wystarczy?
Bez ziemi pod spodem trzeba sporo już wiedzieć, żeby dobrze nawozić. Z ziemią przez jakiś czas w zasadzie nic nie trzeba robić.
W związku z tym sam żwir jest trudniejszy do prowadzenia.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Listopad 11, 2009, 18:08:46 »

Tak właśnie myślałem dlatego olałem się upewnić.
Zatem, z tego co się już zorientowałem wysypuję cienką warstwę ziemi np. ogrodniczej na dno akwarium i przykrywam ją ok 5-10 cm warstwą w moim przypadku żwiru.
Czy oprócz tego powinienem dać jeszcze jakiś nawóz? Z tego co wiem to akwarium powinno się zakładać od podstaw tylko raz. Czy taka ziemia z czasem nie zostanie wypłukana z dna akwarium? Czy ewentualny nawóz lub (to coś z CO2 co umieszcza się pod żwirem) jest na tyle trwałe żebym nie musiał później całego akwarium rozwalać żeby uzupełnić zapasy ziemi czy czegoś innego?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2009, 18:14:39 »

Ziemi może być i więcej, to nie masło na chlebie w czasie kryzysu  Wink
Byle to przykryć sensowną warstwą żwiru, piasku itd. Ja mam piasek wymieszany z ziemią i jest w porządku, ale z reguły piasek jest czarny i chętny do pływania po wierzchu, więc trzeba go dobrze przykryć.
Nie nawozimy tego, ewentualnie możesz podawać potas, ale to też nie od razu.
Ziemia się zamuli i nie będzie wypływać, chyba że dasz małże, ale coś innego, co ryje w ziemi.
Ziemia leży cały czas i tego się nie uzupełnia.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: