Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « istny Oświęcim w moim akwarium...(glonojad syjamski zabija)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: istny Oświęcim w moim akwarium...(glonojad syjamski zabija)  (Przeczytany 7562 razy)
ramslind
Nowy
*

« : Grudzień 27, 2003, 20:09:14 »

Ludzie!!!

Kupiłem rok temu glonojada syjamskiego, całkiem ładną sztukę. Miał wtedy jakieś 4 cm długości. Teraz urósł do 8 cm długości. Pól roku temu miałem w akwarium pleśniawkę. Ryby padały jak muchy, ale nie wypływały na powierzchnię. Pewnego dnia przyłapałem glonojada na jedzeniu jednej z razbor klinowych. Kiedy zdezynfekowałem akwarium, glonojad przyzwyczajony do jedzenia ryb zaczął gonić po akwarium (uwaga) prętniki karłowate. Kiedy je zmęczył zabijał je i zjadał. Tak jest do dziś. Pozostał mi jeden gupik, dwie platki i dwa danio pręgowane, które są w akwarium tarliskowym na czas tarła. Co mam zrobić z tym killerem bo nikt go nie chce wziąć, żaden sklep ani hodowca, a odizolować za bardzo nie jest jak, a przecież go w kiblu spłukiwał nie będę. Po prostu nie wiem co z nim zrobić. Najchętniej bym go jakoś szybko uśmiercił, tylko jak. Są jakieś sposoby??

65 l - akwarium hodowlane, gupiki, molinezje, danio pręgowane, platki
8 l - kotnik obecnie pusty Cheesy
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2003, 20:51:14 »

dokarmiaj tylko to pozostaje albo odłów do tarliskowego i tam dokarmiaj kalafiorem itp może sie odzwyczai.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
ramslind
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2003, 20:55:57 »

czy kalafior ma być gotowany, czy surowy?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2003, 23:12:38 »

Wogóle nie wiem poco ludzie kupują glonojady syjamskie do akwarium toważyskiego. Przecież to duże i agresywne ryby. Spokojnie zachowują się jedynie kiedy są młode. To że atakuje inne ryby nie jest spowodowane tym że zjadał martwe osobniki - robi to bo taka jego natura. Przed zakupem trzeba było poczytać jakąś mądrą publikację na temat tej ryby. Aha, nie wierz we wszystko co ci w sklepie akwarystycznym mówią.
Przenieś go to tego kotnika i pozwól mu tam dożyć końca swoich dni.

Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2003, 01:31:31 »

Podgotowany przez 2-3 minuty bez soli. Wystudz i daj po uprzedniej jednodniowej głodówce.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2003, 18:15:20 »

Ja swoim glonojadom daje na zmiane obgotowaną marchewke i kalafiora moje bardziej kalafioraka polubiły:)

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
ramslind
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2003, 14:29:58 »

dałem go do kotnika, przykryłem folią i nazajutrz rano leżał na podłodze martwy i suchy... tylko mąci mnie to, że musiał się męczyć :/

meXi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2004, 23:13:27 »

Rybki najlepiej uśmiercić dając je do wody z lodem o temp. poniżej 5 stopni wtedy podobno zasysypiają nie czując bólu a trwa to jakieś 10-15 sekund
michał
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 22, 2004, 13:40:49 »

Oj nie sądzę meXi ja stanowczo popieram metodę gilotyny :twisted:  :lol:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 22, 2004, 15:27:23 »

Popierajcie nowoczesność i krajowe elektrownie! 220V i koniec pluskania!

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 22, 2004, 16:03:31 »

jak ja mam słabowitą chorą rybę do wrzucam ją do raków...
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 22, 2004, 18:12:29 »

Cytat: sir Michael
jak ja mam słabowitą chorą rybę do wrzucam ją do raków...

To prawie tak jak ja  :twisted: Jak mam chorą rybke nie do wyleczenia to wrzucam do akwa do zółwi czerowonolicych, a one się bardzo cieszą tylko zanim przyczają rybke to troche potrwa (taka natura żółwi Smiley )

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 22, 2004, 20:16:41 »

Tak oto można by nakręcić nowy "ktutki film o zabijaniu" nie było jeszcze: lasera, promieniowania gamma, bomby implozyjnej, przejeżdżnia po rybce kołami samochodu, podkładania rybki pod wycieraczke sąsiada by nagle mu powiedzieć "yyyy i co pan takiego narobił ?!?", mielenia w maszynce do mięsa "mamo te mielone jakieś dziwne takie dzisiaj..."   etc . ech czego to ludzie nie wymyślą Smiley najlepiej chyba było by otworzyć dział pt. "Mój własny sposób na zabiojanie"  :lol:  Pozdr.

112,25
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2004, 00:35:02 »

Cytat: matijasz
Jak mam chorą rybke nie do wyleczenia to wrzucam do akwa do zółwi czerowonolicych, a one się bardzo cieszą tylko zanim przyczają rybke to troche potrwa (taka natura żółwi Smiley )

Mój mordował spokojne rybki typu molinezje w ok 30s po wrzuceniu do akwa (ryba głupiała i nie wiedziała gdzie uciekać)

Tramal  nie było jeszcze: (...), mielenia w maszynce do mięsa (...)
 Było... w ramach działań naukowych tworzyłem tzw substancję alarmową metoda homogenizacji, albo ablacji ręcznej :twisted:  :twisted:  :twisted: i tak pareset kilo......

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2004, 00:58:15 »

Ja chore ryby zanosiłem kiedyś do kumpla. Miał akwarium morskie, a w nim rybkę sargassową (mogę mylić nazwę). Jak ta się zorientowała, że coś pływa koło niej w mgnieniu oka było po problemie. Szybki i pewny sposób jeśli ktoś ma taką możliwość.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: