Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe 96l Start  (Przeczytany 4962 razy)
BAss25
Nowy
*

« : Listopad 10, 2009, 00:55:13 »

Witam!
Ja wlasnie przedwczoraj zakupilem wszystko do mojego pierwszego akwarium. I tak: mam akwarium 80x35x35 oswietlenie standardowe (do wymiany) filtr FLUVAL U3, grzalke z termostatem AQUA EL 100w. Do tego 12 workow zwirku, 2 korzenie i jak narazie 3 rosliny na dobry poczatek. Moje pytanie brzmi jak dlugo mam ta wode filtrowac zeby wpuscic rybki, czy wode filtrowac z napowietrzaniem, jakie parametry ma miec woda? Dodam ze dolalem BIOTOPOL i preparat do porostu roslim PLANTA MIN. Bardzo prosze Was o pomoc w stworzeniu mojego pierwszego akwarium, kazda wskazowka bedzie dla mnie na wage zlota.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2009, 08:34:20 »

Cześć.
Daj więcej roślin szybko rosnących (Rogatek, nurzaniec, pistia). Trzy ziela na taki litraż, to nic.
Filtr ma chodzić 24h, naświetlaj akwarium ok. 10 godzin dziennie. Pod żwirek dałbym ziemi ogrodowej (nie doniczkowej) ok. 3 cm.
Wiem, że ludzie na mieście gadają o większej ilości glonów w takich zbiornikach, ale u siebie glonów nie widzę. Inni też nie narzekają. Trzeba tylko pamiętać, aby warstwa ziemi kończyła się kilka centymetrów od szyb bocznych.
Jeżeli masz kogoś z akwarium, to weź od niego kilka litrów wody lub część wkładu z jego filtra. Przyspieszy to "dojrzewanie" Twojego zbiornika.
Myślę, że pierwsze rybki (mniej wymagające) będzie można wpuścić po dwóch tygodniach.
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2009, 10:33:45 »

Dziekuje za odp.
Filtr chodzi juz 3 dzien non stop. Mam takze wlaczone cala dobe lampy. Najwieksza roznicy zauwazylem po pierwszej nocy kiedy woda stala sie bardziej przejzysta. Teraz nie ma takiego efektu z dnia na dzien i woda nie jest taka krystalicznie czysta. Czy to kiedys minie czy poprostu cos zle zrobilem? Jak to ma byc z tym napowietrzaniem? Kiedy sie tej funkcji uzywa? Bardzo jeszcze prosze o podanie mi optymalnych parametrow do wpuszczenia rybek. Aha no i wczoraj jak wrocilem z pracy zobaczylem na szybie bardzo malutkiego slimaka :| Czy wiecie moze skad on sie mogl tam wziac? Pozdrawiam
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2009, 11:03:38 »

Mam takze wlaczone cala dobe lampy.
Niepotrzebnie marnujesz prąd. Smiley
Teraz nie ma takiego efektu z dnia na dzien i woda nie jest taka krystalicznie czysta. Czy to kiedys minie czy poprostu cos zle zrobilem?
Minie. Smiley Zbiornik dojrzewa.
Jak to ma byc z tym napowietrzaniem? Kiedy sie tej funkcji uzywa?
Odkąd mam w akwarium dużo roślin, nie używam napowietrzacza. Tlen produkują rośliny i nieco filtr kaskadowy, który robi falę.
Gdzieś czytałem, że fala dobrze napowietrza wodę, a sztuczne napowietrzanie, wytrąca z wody żelazo.
Bardzo jeszcze prosze o podanie mi optymalnych parametrow do wpuszczenia rybek.
Różne rybki potrzebują różnych parametrów. Ale NO2 MUSI być równe 0 (zero)!
Aha no i wczoraj jak wrocilem z pracy zobaczylem na szybie bardzo malutkiego slimaka :| Czy wiecie moze skad on sie mogl tam wziac?
Z przyniesionych roślin. Ale nie martw się. Ślimaki rozruszają akwarium (chodzi o parametry wody i bakterie).
A jak będziesz miał ich za dużo, to wpuść ślimaka Anentome Helena. Zeżre wszystkie. Smiley
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2009, 11:19:18 »

A czy te srodki o ktorych pisalem wyzej sa dobre? Mozna ich smialo uzywac, czy moze lepiej poczekac na naturalne dojrzewanie akwarium?
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2009, 11:23:45 »

A czy te srodki o ktorych pisalem wyzej sa dobre? Mozna ich smialo uzywac, czy moze lepiej poczekac na naturalne dojrzewanie akwarium?
Wybrałbym drugą opcję.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2009, 11:24:19 »

Gdzieś czytałem, że fala dobrze napowietrza wodę, a sztuczne napowietrzanie, wytrąca z wody żelazo.
W jaki sposób?
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 11:38:52 »

W takim razie zrobilem to pierwszy i ostatni raz Smiley
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2009, 11:47:11 »

W jaki sposób?

W jaki sposób co? Napowietrza, czy wytrąca?

W takim razie zrobilem to pierwszy i ostatni raz Smiley

Rozumiem, że masz sam żwirek? W takim razie kulki z nawozem wkładane pod korzenie roślin Ciebie nie ominą. Nie martw się. Smiley Będzie to z korzyścią dla roślin.
I dokarmiaj ślimaki niewielką ilością pokarmu dla ryb. Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 11:53:49 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 12:02:07 »

W jaki sposób?
W jaki sposób co? Napowietrza, czy wytrąca?
A może w jaki sposób czytałeś?  Grin
Oczywiście, że pytam się o to wytrącanie.
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 12:06:03 »

A proszę: Smiley

http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:GYwc7FhADFYJ:www.chem.univ.gda.pl/zis/c_4.pdf+fala+napowietrzanie+wody&hl=pl&gl=pl&sig=AFQjCNFNKciBtwgPME3VIIP4goOmov9OoQ
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 12:14:22 »

dzisiaj juz znalazlem drugiego slimaka  Shocked moze lepiej ich nie dokarmiac bo bede mil plage zanim wpuszcze rybki Tongue
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2009, 12:21:29 »

dzisiaj juz znalazlem drugiego slimaka  Shocked moze lepiej ich nie dokarmiac bo bede mil plage zanim wpuszcze rybki Tongue
Niech rosną. Smiley
Helena będzie miała co jeść. Smiley Za kilka dni możesz kupić. Jak trafi się parka, będziesz miał młode, na których możesz zarobić, lub oddawać do zoologa w zamian za rybki, karmę itp. Ewentualnie bojca karłowata. Rybka lubi ślimaki, ale akwarium musi być dojrzałe.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2009, 12:24:07 »

Ślimaki muszą najpierw dojrzeć płciowo, a to trochę trwa. Jaki to ślimak? Przełóż do słoika, daj im roślinkę, zobaczysz, co z tego urośnie.

g_stanislaw dziękuję za link. Żelazo zostaje w tej wodzie, chociaż może być wyłapane przez filtr. Myślę mimo to, że problemu nie ma, nie słyszałem, żeby się ktoś mocno uskarżał na niedobory żelaza. 
BAss25
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 10, 2009, 12:29:36 »

W takim razie narazie zaczekam z tym i zobacze co sie bedzie dzialo Smiley Za pare dni kupie tego slimaka i juz cos sie bedzie dzialo. Oczywiscie kupie jeszcze pare roslinek no i bede czekal az moje akwarium bedzie gotowe na przyjecie perwszych rybek:) Oczywiscie bede wszystko opisywal i nadal czekam na wszelkie sugestie Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: