damian1902
Zainteresowany
|
|
« : Listopad 10, 2009, 16:24:00 » |
|
Akwarium 60 l początkujący
Obsada 1 x Danio pręgowane 10 x Gupik (Samce) 5 x Kirysek Spiżowy 2 x Zbrojnik niebieski (okresowo) 1 x Brzanka rekinia Filtr Aquael Brzęczyk Oxyboost 30-100l Zamierzam kupić jakąś tapete. Podłoże stanowi wymieszany żwirek drobno i grubo ziarnisty. Parametrów nie znam a na wóz którego uzywam to Tetra Plant Crypto w tabletkach
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2009, 12:26:07 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
kaim126v
to
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2009, 16:39:20 » |
|
Każdy był kiedyś początkującym i ja też nim jestem zacznijmy od rybek : 5 x Kirysek Spiżowy Kiryski ok ale nie tyle Proponuję 1x kirysek Spiżowy Brzanka rekina za mała do takiego akwa. 2x zbroinik niebieski może być ale nie w takim litrażu oddaj go . 1x danio żyją w stanie sam będzie się zle czuł Ja oddał bym gupiki i dokupił z 6 danio (ale to tylko moja opinia i moje zdanie) Co do roślin : Mam akwarium 60l i popełniłem ten sam błąd oddaj roślinki ponieważ są za duże kup małe roślinki które mają gęste liście :]
|
|
|
|
tooo
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2009, 16:43:28 » |
|
Danio I zbrojniki Oddam koledze. Ale czemu jeden kirysek on też jest stadny
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2009, 16:52:00 » |
|
kirys tez jest stadny i sam nie moze być danio tez jest rybą stadną brzanka rekinia i zbrojniki out (jak chcesz to ew. otosy)
narazie nie za bardzo mi się podoba, ale mam nadzieję że będzie lepiej jak rośliny się rozrosną
może jakiś korzonek z mchem lub kokos dodaj
a i tło zrób (najlepiej czarny lub granatowy brystol
no i napisz jakie oświetlenie masz, czym nawozisz, parametry wody itp. w poście na początku
i mam nadzieję że akwa dojrzewało przed kupnem ryb?
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2009, 16:55:00 wysłane przez netka888 »
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2009, 16:59:55 » |
|
czekałem ok 3 tyg zanim wpusciłem ryby
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2009, 17:02:21 » |
|
Kiryski ok ale nie tyle Proponuję 1x kirysek Spiżowy Brzanka rekina za mała do takiego akwa. 2x zbroinik niebieski może być ale nie w takim litrażu oddaj go . 1x danio żyją w stanie sam będzie się zle czuł
Człowieku, przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś i popraw. Jak chcesz komuś radzić, musisz poradzić najpierw sobie Brzanka rekinia za mała Kirysek samotnik W jakim stanie żyją danio No ale dość kpin, Kolega damian1902 sam wie, że powinien oddać zbrojniki i brzankę. Poza tym jak na początkującego nie jest źle. Życzę powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2009, 17:05:38 » |
|
Poza tym jak na początkującego nie jest źle. Życzę powodzenia Dziękuje. A macie może jakiś pomysł na rosliny które moge dodac zeby ładniej wygladało ?
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2009, 17:16:49 » |
|
Przedewszystkim potrzebne ci 3 plany. To znaczy z tyłu zbiornika w jego rogach posadź największe rośliny, średnie krzaczki posadź bliżej gdzieś w połowie akwa a najmniejsze daj na przód. Proponowałbym dołożyć jakiś korzonek i czarne tło. Pozbądź się tych rybek (brzanka i zbrojnik) dokup 5 danio i zredukuj gupiki do pięciu szt lub zamiast nich daj otoski. Pzdr (kiedy już zrobisz plany w akwa sam będziesz wiedział jakie jeszcze roślinki są ci potrzebne i popatrz na akwaria na forum o podobnym litrażu jest tam kilka zbiorników na których spokojnie możesz się wzorować...)
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2009, 17:18:03 » |
|
Najszybciej rośnie kabomba, rogatek, moczarka (mają drobne liście i się szybko rozrastają), ładnie też wygląda i rośnie limnophila, są różne rodzaje, ale wymagają dobrego oświetlenia, ja osobiście polecam żabienice (Echinodorus), są mniejsze i większe, zielone i kolorowe i rosną bez problemów.
|
|
|
|
|
|
|
kaim126v
to
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2009, 20:09:37 » |
|
Najszybciej rośnie kabomba, rogatek, moczarka (mają drobne liście i się szybko rozrastają) Myślę że to świetne rośliny do takiego akwarium Z przodu akwarium bardzo fajnie wygląda Sagittaria subulata polecam
|
|
|
|
tooo
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2009, 20:10:35 » |
|
Masz za mało żwirku i jest za gróby.dosyp drobnego(3-5mm) tak żeby z tyłu była warstwa 6-7 a z przodu4-5cm.Zrób 3 plan i daj jakiś korzeń.Pozatym koledzy chyba źle doradzacie co do stadka danio w 60l.To bardzo szybka i ruchliwa ryba i powinna byc w akwarium powyzej 100l.Co do reszty obsady to się zgadzam.
|
|
|
|
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2009, 20:17:45 » |
|
Korzeń moge sobie zrobić sam??
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2009, 20:26:21 » |
|
Możesz.Musisz go jednak wypreparować i wiedzieć z jakiego gatunku drzewa się nadaje.Pozatym musi byc suchy(martwy).
|
|
|
|
|
|
|
kaim126v
to
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2009, 20:31:29 » |
|
|
|
|
|
tooo
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 11, 2009, 12:24:54 » |
|
A musze go wymieniać czy jak już go przygotuje to będzie tyko ten jeden na wiele lat??
|
|
|
|
|
|
|
|