Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « wbchgkv 30l Amazonka 50l Tanganika 60l Towarzyskie/LT na bazie ziemi ogrodowej
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wbchgkv 30l Amazonka 50l Tanganika 60l Towarzyskie/LT na bazie ziemi ogrodowej  (Przeczytany 4545 razy)
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« : Listopad 11, 2009, 21:15:58 »

Witam wszystkich forumowiczów. Filmów na razie nie ma, bo szukam możliwości dodania na jakąś hostingową stronę.
Z powodu problemów niemałych z aparatem fotograficznym długo musiałem się wstrzymać z aktualizacją akwariów. Niestety, nie kupiłem nic nowego, zaś odkryłem, iż filmy lepiej oddają naturalny wygląd akwarium. Nie jest to idealna rzecz, ale zawsze coś i lepsze od "badziewia".

Z akwarystyką mam do czynienia od paru lat. Niestety, tylko na trzy i to takie małe mogę sobie w chwili obecnej pozwolić. Starałem się zakupić akwarium 160l, ale mimo, że kasa jest, to nie ma miejsca i oczywiście "zgody rodziców".

30l Amazońskie

Moją prezentację zacznę od najmniejszego akwarium, które najgorzej wyszło na filmie, a w rzeczywistości (według mnie) najlepiej urzeczywistnia rzeczywisty obraz rzeki.

Podstawowe informacje, a mianowicie: wymiary, pokrywa, tło:
-Akwarium ma 30 litrów.
-Jego wymiary to: 40x25x30h.
-Przednia szyba prostą jest.
-Pokrywa jest firmowa od producenta szczycącego się swoją nazwą, a jest to "WROMAK". ---Żarówkę matową 25W zwykłą, "sopelek", zastąpiłem energooszczędną 8W spiralną. Wiem, daje mało światła, ale dzięki temu nie muszę co dzień rano czyścić szyb i roślin, bo nie ukrywam, iż tego nie lubię.
-Szyby boczne osłoniłem brystolem czarnym z obu stron. Z lewej, aby ryby nie płoszyły się przy każdym wejściu osoby do pokoju, a z prawej od Naszej dziennej Gwiazdy, albowiem mocno przyczyniała się do „gonienia” tego niewielkiego wodnego akwenu. Pomiędzy szybę i czarny brystol włożyłem dwie białe kartki, aby odbijały światło, albowiem czarny brystol zabierał go sporo.
-Tło jest strukturalne, specjalnie docięte, zostawione jako pozostałość po siedlisku pary Pielęgniczek Agassiza w 50l, gdy było jeszcze Amazonką. Poprosiłem tatę, przejechał maszyną do cięcia glazury i oto słowo stało się tłem!.
-Podstawki pod akwarium niestety nie posiadam, albowiem tylko na allegro jest, a nie lubię płacić 2 razy: połowę za przedmiot, a drugą połowę za przesyłkę, więc zakupię przy okazji większych zakupów u kasandry lub trzmiela…

Podłoże itp.
-Podłoże to 2 worki drobnego czerwono-brązowego żwirku o granulacji 3mm-4mm wymieszane z jednym workiem żwirku kwarcowego białego o granulacji 3mm. Nie dodałem żadnego Filusa ani mieszanki ADA pod spód i szczerze, bardzo tego żałuję…

Parametry i nawożenie
Parametry to:
NO3 20
NO2 0
GH 7
KH 6
pH 7
Temperatura to 27*C
Nie nawożę.

Filtr i grzałka
-Filtr jest słaby, ale nie jest to przeszkodą, gdyż na 14 ryb niewiele potrzeba.
-Jego wydajność to 200l/h.
-Wyprodukowany został przez firmę bez nazwy.
-Prawdopodobnie jakiś najtańszy, bo kupiłem razem z akwarium i dodali go jako gratis.
-Grzałka ma termostat, a jej moc to 50W.
-Także „dorzucona” przed pana sprzedawcę.

Flora
Flora w tejże Amazonce składa się z niewielkiej ilości roślin, albowiem nie posiadam ryb, które niezwykle potrzebują ich. Są to:
-dwa rodzaje cryptocoryn,
-anubias,
-ludwigia,
-gałęzatka,
-hygrophilia polysperma rosanervig.

Fauna
Fauna jest dość dużą, a to za sprawą wzajemnej symbiozy: między rybami i między rybami a moimi oczami.
Lubię jak jest dużo ryb, a trzech pływających w toni nie dałbym, albowiem byłby to delikatny sadyzm, więc postanowiłem kupić 9 bystrzyków czerwonych i 5 kirysów.

Media

Film: http://img35.imageshack.us/i/img1897.mp4/
Zdjęcia: 12.11.2009 r.
http://img4.imageshack.us/i/img1922ph.jpg/
http://img30.imageshack.us/i/img1925h.jpg/
http://img190.imageshack.us/i/img1920z.jpg/

50l Tanganika z muszlowcami
Teraz nadszedł czas na drugie akwarium, a jest nim malutka Tanganika, właściwie jej wycinek, bo rośliny i część kamieni zapewne nie znajduje się w Jeziorze Niasa.
Jest to moje ulubione akwarium; wydaje mi się, że dlatego iż nie poświęcam mu dożo czasu, bo nie trzeba dbać o rośliny, jest mało glonów, są dwie rybki, w wyniku tego niewiele brudzą…

Podstawowe informacje o wodnym akwenie
-Akwarium ma wymiary 50x30x30h i jest profilowane. 
-Jako tło dałem czarny brystol.
-Wygląda w tej aranżacji lepiej niż niebieski, tak naturalniej.
-Pokrywa jest standardowa, wyprodukowana przez wiodącą firmę „WROMAK”. Bardzo ją sobie chwalę, mam ją parę miesięcy i jeszcze nie było żadnych problemów. Wyposażona jest w jarzeniówkę sklepową firmy „Philips” o mocy 14W. Myślę, że dla muszlowców nie jest aż tak mocna, choć nie ukrywam, że przydała by się dwa razy słabsza, ale tej długości, a mniejszej mocy nie ma nigdzie w okolicy w sprzedaży.
-Do pokrywy posiadam pasującą czarną podstawkę, także wiodącej firmy.

Podłoże
-Podłoże to 4 dwulitrowe worki drobniutkiego żwirku, dla niektórych piasku kwarcowego białego z drobnymi zanieczyszczeniami innego koloru, które także świetnie się prezentują, prawda?

Parametry i nawożenie
Parametry to:
NO3 40 dnia 13.11.2009 było także 40
NO2 0 nie rośnie, to dobrze…
GH 21 dnia 13.11.2009 było 7-14 (testy JBL), efekty działania sody
KH 20 stała wartość, ale dziś zbiję czymś
pH 8,7 dnia 13.11.2009 było 8,5, lekko spadło.
Temperatura to 27,5*C

Parametry diametralnie się zmieniły po dodaniu sody…
NO3 trochę skoczyło, ale jestem w trakcie zbijania…
Nie nawożę, bo nie mam czego.

Filtr i grzałka
-Filtracja odbywa się z pomocą filtra firmy „SERA”, model Sera fil 60. Spełnia idealnie swoją rolę. W jednej z przegród umieściłem torebkę do usuwania azotanów (NO3-), albowiem nie mam możliwości używania osmozy w tym akwarium…
-Grzałka jest bez firmy, a jej moc to 75W, oczywiście posiada termostat, albowiem innych nie preferuję.

Fauna i flora
-Flora to znikoma ilość brązowych glonów i kilka gałązek rogatka wyłowionego ze stawu i porządnie odkażonego.
-Jako faunę przymję dwa muszlowce krótkie (Neolamprologus brevis), około dwudziestu niewielkich ampularii o żółtych i brązowych muszlach, a także troszkę dwumilimetrowych ślimaczków, chyba zatoczków, ale pewności co do postawionej tezy nie mam.

Media

Film: http://img222.imageshack.us/i/img1903.mp4/
http://img262.imageshack.us/i/img1929z.jpg/
http://img262.imageshack.us/i/img1929z.jpg/

60l Akwarium towarzyskie, częściowo roślinne na bazie ziemi ogrodowej.
Pozostało mi trzecie, ostatnie (mam nadzieję, że „jak na razie", bo jak większość nas zaraziłem się tą pasją). To akwarium nie do końca wyszło tak, jak chciałem, więc nie jest moją chlubą niestety.

Podstawowe informacje
-Jego wymiary to 60x30x33h i także jest profilowane. Od czasu pęknięcia starego akwarium, poprzednika Tanganiki, najstarsze w domu.
-Tłem jest odwrócone tło, ze zdjęciem (zapomniałem nazwy); koloru czarnego.
-Nie mam do tego podstawy, ale za to rekompensuję akwariowi to pokrywą, która podobnie jak dwie pozostałe jest firmy „WROMAK”.
-Ma wbudowaną jarzeniówkę (świetlówkę) o mocy 15W, z dopiskiem „Aqua glo”. Do niej dodałem asymetryczny odbłyśnik, który zapobiega uciekaniu światła do czarnej pokrywy (a jak wiemy, czerń pochłania światło), tylko je odbija; na moje nieszczęście, i roślin też, głównie odbitki koncentruje na środku akwarium.

Podłoże
-Podłoże to „pomieszanie z poplątaniem nie wymieszane” wieloskładnikowe, więc opiszę idąc od podstawy (dna) akwarium ku górze: pierwsza warstwa to jeden cm ziemi ogrodowej, nie ubitej.
-Odstęp od każdej szyby (wyłączając tylną) wynosi jeden do dwóch cm.
-Następnie położona jest gaza przycięta pod wymiar akwarium.
-Ją przysypałem dość grubą warstwą specjalnego specyfiku dla roślin (niestety nazwa była na metce, którą oberwałem, ale wygląda i ma zastosowanie jak Filus floran).
-To przykryłem dwiema dwukilogramowymi paczkami żwiru rzecznego drobnoziarnistego o granulacji 2mm-4mm. Na to zaś wsypałem dobrze wypłukany żwir rzeczny 3mm-5mm, którego posiadłem 3 paczki dwukilogramowe. Ilość podłoża zwiększa się idąc ku tyłowi, co daje uczucie większego akwarium oglądania.
-W sumie z przodu jest 5cm-6cm, a z tyłu max. 8cm.

Parametry i nawożenie
Parametry to:
NO3 30
NO2 0
GH 6
KH 4
pH 6,4
Temperatura to 27*C
Ziemia ogrodowa nawozi.

Flitr i grzałka
-Filtr, który doskonale spełnia tu swoją rolę, choć mógłby być wydajniejszy to  Sera fil 120. ---Jako wypełnienie koszyczków używam węgla aktywnego i zeolitu.
-Grzałka identyczna jak u muszlowców, z tym że ma większą moc, bo 100W.

Flora
Flora jest na razie ograniczona, posadzona pensetą. Są to:
-Hygrophilia polysperma rosanervig,
-Hygrophilia difformis,
-3 rodzaje cryptocoryn, których nie umiem odróżnić,
-jakaś „podobno amazońska” roślina bez korzeni, która gnije niestety, a wyglądem przypomina nieco limnophilię aromaticę,
-rogatek,
-chyba Ludwigia regens,
-niewielka żaebienica, 
-Cabomba karolińska lub monnieri,
-oraz jakaś paproć, która paprocią nie jest.

Fauna
Fauna to pozostałość częściowa ze starego akwarium i część dawno już tu będąca. Ryby znajdujące się tu to:
-16 gupików, z czego 5 jest wybarwionych prawie w pełni
-7 kirysów, w tym albinosy, pstre i spiżowe,
8 otosków,
-Pielęgnica Agassisa dożywająca kresu żywota w spokoju, samica.,
-5 ampularii żółtych, kilkanaście świderków, które zapobiegają postawaniu stref beztlenowych i produkcji siarkowodoru w strefie ogrodowej ziemi, a także kilkoro przybyszy ze sklepu, a są to zatoczki, regularnie tępione przez pielęgnicę.

Media

Film: http://img17.imageshack.us/i/img1904.mp4/
http://img190.imageshack.us/i/img1933v.jpg/
http://img689.imageshack.us/i/img1936f.jpg/
http://img4.imageshack.us/i/img1937x.jpg/

Przepraszam za jakość zdjęć, marny ze mnie fotograf… Za wszelkie rady będę niezwykle wdzięczny. Pozdrawiam, wbchgkv!

VOILA ! ! !
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 12:06:39 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2009, 21:53:43 »

Zdjęcia dodane w formie linków, albowiem w formie [img] zdjęcie [ /img] nie wychodziło, bo pojawiały się krzyżyki czerwonego koloru. Proszę o oceny, zwłaszcza "gupiczarni", bo nie wiem czy jest ładne, czy tylko mi się podoba. papa
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2009, 09:13:26 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Seba297
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2009, 13:27:52 »

Co do 50l to wszystko ładnie tylko ja bym proponował po lewej stronie jeszcze jakąś roślinkę dodać  Good !

inne akwaria mogą być  papa
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2009, 14:53:43 »

akwa 30 litrów jest imo za małe dla bystrzyków i kirysów, do tego co rośliny z azji i afryki robią w amazonce? tanga podobnie jak amazonka mnie się nie podoba na dnie znajduje się tam dosłownie wszystko, trzeci baniak nawet - choć zmieniłbym obsadę. No i najważniejsze zrób coś z NO3 zwłaszcza w tandze bo jest dość wysokie.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2009, 15:17:33 »

dobraf, oj widzę, że niedokładnie czytało się moją polemikę, ale cóż...
1. W tanganice NO3 jest wysokie, ale takie mam w kranie i nie da się do zmniejszyć, a wielu roślin nie dodam...
2. Wiem, że rośliny są pomieszane, ale we wszystkich mam 100% gatunków roślin znajdujących się w sklepach akwarystycznych u mnie w mieście.
3. Co do 30l i obsady się nie wypowiem, albowiem wiem, że jest zbyt duża, ale siostra się uparła na 30l mimo tego, że chciałem 45, a wiem, że tu się nadają neonki innesa w małym stadku, albo ślimaki...
4. W sumie roślin w sklepach jest malutko, a te z Arkadii w Warszawie wszystkie zdechły i 90 zł poszło ze strumyczkiem w kibelku...
5. W trzecim baniaku jest dosłownie wszystko, a co do ryb, to jest dobrze, bo było jeszcze 6 gupików, 10 neonów, 10 fantomów, ale się ich pozbyłem. Nie krzyczcie na mnie, bo to sąsiada dziecko miało problemy natury naturalnej i musiałem uratować akwarium a przy okazji ryby, gdzie obsada to była para Agassiz, 10 otosów, 10 neonów innesa, 10 fantomów, a w/g mnie to w 50l do kitu dopiero obsada była...Pozdrawiam i dziękuję za opinię.

Dobraf, co to znaczy:
"tanga podobnie jak amazonka mnie się nie podoba na dnie znajduje się tam dosłownie wszystko"??

Seba, zobaczę co da się wymyślić...chyba dam coś wysokiego.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2009, 09:06:18 »

to znaczy ani amazonka ani tanga mnie się nie podoba, w dodatku w tandze jest tyle kamieni/skałek każda z innej parafii, że wygląda to imo kiczowato. Na Twoim miejscu zrobiłbym coś z tym NO3 bo daleko tu do optimum, na szybko Ci nic nie podpowiem ale poszukałbym odpowiednich wkładów do filtra. Poza tym to, iż taka wartość jest w kranówie nie znaczy, że ma być taka również w akwa.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2009, 09:28:19 »

60' na ziemi bardzo przypadła mi do gustu  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2009, 10:42:28 »

EMI bardzo się cieszę...
Dobraf jaki wkład proponujesz? Mam węgiel aktywny.
P.S. "Każdy ten ma swój ten".

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2009, 11:34:28 »

To wtrącę swoje 3 grosze: spróbuj zeolit na to NO3.

PS. Dlaczego w opisie akwarium dla Tangi masz tak różne parametry wody od tych jakie podałeś w temacie o śladach na szybie?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2009, 11:58:10 »

podałem inne, albowiem już są inne, proszę pani, ale dzięki za uwagę, zaraz zaktualizuję.
Spróbuję zeolitem.

NO3 stale maleje dzięki aktywnemu węglowi. Podmieniłem wodę, po dodaniu soby GH zmalało w stronę GH wody kranowej a KH wzrosło w stronę działania sody oczyszczonej, pH nieznacznej uległo zmianie. Od początku nie polegałem w 100% na kranowej. Dałem z początku 50% RO, a ją zatwardzałem preparatem ph/kh plus, a potem ze względów cenowych przerzuciłem się za radą kolegów na NaHCO3. I oto stało się! Masakra! Od dziś słucham tylko WAS
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 12:03:44 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2009, 21:43:46 »

osobiście nie miałem problemu z nadmiarem NO3 także nigdy nie usuwałem przy pomocy wkładów filtracyjnych, zeolit mam u siebie bo miałem nadmiar fosforanów no i raczej spełnia rolę, w zaleceniach jest, że usuwa też jony amonowe i amoniak także warto spróbować, poczytaj może też o żwirze amonowym. Rozejrzyj się też tu http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/filtracja/wklady-filtracyjne-c-25_44.html
jak pisałem NO3 nie miałem potrzeby usuwać ale tak jak radzi Emi na początek ja też spróbowałbym zeolitu no i badał poziom NO3 w akwa.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: