Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Ślimaki w grzałce! Nie kupujcie taniej chińszczyzny.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślimaki w grzałce! Nie kupujcie taniej chińszczyzny.  (Przeczytany 2748 razy)
wujek_bogdan
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2009, 12:03:46 »

Jakiś czas temu (około 1/2 roku) jak zakładałem akwarium kupiłem badziewną chińską, najtańszą grzałkę 200W na giełdzie. Kosztowała około 25zł.
Wczoraj zauważyłem, że pomimo że grzałka cały czas pracuje (tzn świeci się dioda) woda ma 23 zamiast 26 stopni. Kupiłem nową grzałkę Atman 200W. Gdy wyciągnąłem stare badziewie okazało się, że w środku grzałki są ślimaki! I to całkiem duże sztuki. Grzałka nie była pęknięta, wata w środku, która ma pochłaniać wilgoć nie była wcale namoknięta. Skąd one się tam wzięły? Jedyna sensowna odpowiedź, to że dostały się jako ikra przez drobne nieszczelności u góry grzałki w miejscu gdzie wchodzi do niej kabe i tam urosły do normalnych rozmiarówl.... chyba, że to inwazja kosmicznych teleportujących się ślimaków Wink

W każdym razie, nie kupujcie taniej chińszczyzny Wink
Filtr też mam chiński i chyba go wymienię niebawem zanim zacznie robić dziwne rzeczy.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2009, 18:34:18 »

Nie chcę Cię martwić, ale Atman to też chińszczyzna

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
wujek_bogdan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2009, 09:56:35 »

o ile mi wiadomo to czeska firma. pożyjemy zobaczymy ;]
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2009, 11:31:22 »

Żebyś się nie zdziwił

http://en.chuangxing.com.cn/main.html

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Wilku
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2009, 00:24:39 »

Ja też szukałem taniej grzałki. Postawiłem na JBL'a Protemp 300W. Wydałem na nią chyba nie więcej jak 50zł. Bardzo ładnie trzyma temperaturę. Różnica 1 stopnia - mierząc temp. na przeciwległym boku akwarium (130cm).

Oddam nadwyżki, przyjmę coś w zamian:
1. Cryptocoryne aponogetifolia
2. Hygrophila polysperma
3. Hygrophila Corymbosa
4. Microsorium pteropus
5. Ludwigia repens
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2009, 02:26:57 »

A ja jakoś dalej nie wierze że wodne ślimaki przeżyły w szczelnej grzałce... w tej opowiastce chyba to przeoczyłeś. Dotykałeś kiedyś grzałki jak chodzi?? Mało tego że bez wody to jeszcze w takiej temperaturze... hmmm ciekawe powinieneś to gdzieś zgłosić... ja proponuje strefe 11 i nie jestem złośliwy tylko to co przeczytałem jest wierutną bzdurą na kółkach i naprawde zastanów się następnym razem...

Ps no chyba że mówimy o winniczkach lub jakiś chińskich ślimakach bo tamte to się wszędzie wcisną;)

KPTSK
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2009, 14:54:57 »

Tak delikatnie poza tematem, to orientujecie się czy części od Atmana pokrywają się z częsciami o Eheima?Sprzęt wygląda bardzo podobnie i na necie też w jednym miejscu to wyczytałem, chyba nie sposób dostac częsci do tego Atmana a mam problem z cieknącą uszczelką pod głowicą....

matka siedzi z tyłu jesteś wielki że ich stronę znalazłeś bo mnie się wcześniej nie udało Good !
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2010, 13:43:20 »

a ja w małym akwarium mam grzałeczke atmana z termostatem i chodzi super moc 25W poprzednia elite szwankowala coś w niej iskrzyło i migotała lampka oddalem, w dużym baniaku mam grzałke elite 150w i też już była raz wymieniana na nowa skakała mi na niej temperatura obecna na razie chodzi ale jak sie coś popsuje kupie własnie atmana  papa

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 13, 2010, 09:27:04 »

Według mnie najlepsze są urządzenia marki TETRA Cheesy Tylko że są drogie  Sad

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2010, 09:32:00 »

ja z tetry mogę tylko pokarm kupić i na tym ta firma się dla mnie kończy Wink jedne rzeczy do akwarium są dobre z tej firmy a inne z innej ale by było nudno na forum jak by tylko tetra była buuuu nie było by o czym pisać papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: