Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jakie pielęgnice do 140l akwarium
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie pielęgnice do 140l akwarium  (Przeczytany 8101 razy)
konrados
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2009, 19:06:57 »

Witam,

Chcę założyć nowe akwarium, 140l, tym razem jedno lub dwu gatunkowe. Najchętniej jakieś pielęgnicowate (z wyj. skalarów) podobają mi się takie jak pielęgnica "yellow", cytrynowa i tym podobne. I tu pytanie, w takim akwarium jakie pielęgnice (najlepiej niezbyt agresywne) mogę chodować gdybym chciał trzymać dwa gatunki? A do tego (mimo, że jedno/dwugatunkowe) to jednak chciałbym w przyszłości może ze dwie bocje dołożyć i glonojada, więc naprawdę niezbyt agresywne muszą być:)

O ile w ogóle 140l nadaje się dla pielęgnic...

A no i ile takich pielęgnic mógłbym trzymać w takim akwarium?

ps chodzi mi o pielęgnicowate dorastające do 15, wiem, że większych nie powinnienem trzymać w takim akwarium (?)
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 19:11:18 wysłane przez konrados » Zapisane

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2009, 19:20:11 »

nadaje sie dla jednego gat.
P.Zebra, P.Sajica, P.Miodowa, P.Salvini P.Mekka i elioti
Z pielęgnicowatych mogą być
Czerwieniak dwuplamy, barwniaki, Garbacze.
Jeszcze niewielkie pielęgnicowate z jeziora tanganika lub pielęgniczki

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2009, 19:32:47 »

Naprawdę nie da się jakichś dwóch gatunków pielęgnic? Np. właśnie czytam o miodowej, że bardzo spokojna....

ps takie głupie pytanie, z Twojego postu "P.Zebra,.... a z pielęgnicowatych mogą być..." wynikałoby, że taka Zebra czy miodowa to nie są pielęgnicowate? Mam nadzieję, że nie zagmatwalem, ale jakoś tak podzieliłeś te ryby jakby na dwie kategorie Smiley

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2009, 19:48:43 »

Pielęgnicowate to rodzina ryb w którą wchodzą tak samo naskalniki z jeziora tanganika jak i pielegnica zebra z tym że jeśli spojrzysz na nazwe łacińską jednego i drugiego to zobaczysz że słusznym określeniem jest że P.zebra jest Pielęgnicą a np czerwieniak jest rybą z rodziny pielęgnicowatych...
Oczywiście pielęgnica tez jest pielęgnicowata:p
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 20:01:53 wysłane przez asagoth » Zapisane

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2009, 19:51:01 »

Aha, OK,

A co z moim pierwszym pytaniem? Czy naprawdę nie da się trzymać jakichś dwóch gatunków spokojnych pielęgnic/pielęgnicowatych? Lub przynajmniej jakieś pielęgnice+bocje?

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2009, 19:59:49 »

Niewydaje mi się aby to był dobry litraz na bocje a nawet jeśli np na karłowatą to zostanie ona wszamana przez pielęgnice. Mogą być np zbrojniki niebieskie i jakieś niewielkie sumowate.
A y dwch gat to tzlko pielgniczki wydaje mi się że by dały radę lub za przykładem kolegi dobrafa sajici z neonami;) i już masz piękną obsadę...
Każda z ryb które wymieniłem są dość agresywne jedynie miodowa ale to też zależy od charakteru poszczególnych osobników
(Bo ryba rybie nie równa)

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2009, 20:04:19 »

Ta koncepcja z neonkami też mi pasuje, nawet mi się podobają (jak jest dużo) ale nie przyszło mi do głowy łączyć z jakimikolwiek pielęgnicami:) Myślisz, że jest szansa, że się uda? Może Twój kolega po prostu trafił na jakieś wegetariańskie sajice? Smiley

margin
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2009, 20:24:46 »

Z bocji polecam bocje striata, mam i jestem zadowolona, nie rosną bardzo duże, a poza tym naprawdę żwawe i dekoracyjne rybki.
http://www.akwa.aip.pl/bocjastriata.html
A może pielęgniczki np. kakadu (1+3) i ramireza lub boliwijskie parka, w takim zbiorniku się nie pobiją Smiley

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2009, 20:44:26 »

OK, dzięki za odpowiedzi, chyba zacznę od miodowej a potem będę myślał dalej.

A ile takich miodowych mógłbym trzymać w tym akwarium, zakładając, że byłyby to jedyne rybki?
(dorastają podobno do 15 cm)

Albo, co myślicie o plamookiej zielonej ? (podobno dorastają do 20 cm) :
 http://www.superakwarium.pl/pielegnica-plamooka-zielona-id591.html , mógłbym takie mieć?

Update: ehhh, teraz na miarkę spojrzałem, jednak za duża Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 20:46:28 wysłane przez konrados » Zapisane

Kawus95
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2009, 20:55:36 »

Witam,
podejrzewam ze to awkarium ma wymiary 90x40x50
wiec mozesz w nim trzymac 33 rybki do 5 cm
24 rybki do 5-7,5 cm i 21 o długosci od 7,5 do 10 cm długosc mierzona bez ogona
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2009, 20:57:47 »

No ja myślałem o max 10 rybkach

To jak, mógłbym trzymać np. 7 rybek, które wg. opisu dorastają do np. 15 cm?

Chcę po prostu stworzyć akwa zupełnie inne niż moje stare: 200L, wielogatunkowe, z małymi rybkami typu gupiki, mieczyki, czarne molinezje. Teraz chcę mniej ryb, ale większych. Jedno/dwu gatunkowe.

A wymiary to 80x35x50

ps a w tych opisach to przecież i tak podają maksymalne rozmiary, prawda? Czyli jak jest napisane "do 15 cm" tzn. że średnio są jednak mniejsze prawda?
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 21:11:35 wysłane przez konrados » Zapisane

Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 14, 2009, 10:32:52 »

Kawus 95 , nie wiem skąd masz takie informacje ale to są bzdury wyssane z palca  . A do autora postu , zapomnij o siedmiu rybkach o wielkości 15 cm . Jeżeli rozmiar 35 to szerokość akwarium  to możesz sobie pozwolić na jedną powtarzam jedną !! dobraną parę miodowych , plus jakieś sumiki . Nie widzę tam miejsca na jeszcze jedną parę pielęgnic .
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 14, 2009, 10:46:11 »

No dobra, a takich do 10cm?

Albo np. parka miodowych plus kilka takich do 10 cm?
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2009, 10:48:39 wysłane przez konrados » Zapisane

Radek21Olsztyn
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 14, 2009, 11:26:59 »

Musisz zrozumieć że pielęgnice to ryby bardzo terytorialne , jeżeli zależy Ci na odchowaniu narybku  to nie polecam tam już nic więcej dodawać .  Pielęgnice w okresie tarła są bardzo agresywne z tego względu na prawdę nie polecam nic więcej dodawać . A jeżeli zależy Ci jednak na innych rybkach , to polecam małe stadko 6-8 sztuk danio malabarskiego . Rybka około 10 cm , bardzo szybka nie powinna dać sobie krzywdy zrobić . Możesz też wpuścić mieczyki 2+1 ale jeżeli trafisz na agresywne osobniki miodowych to długo one nie pożyją . Pomyśl nad Akarami z Maroni , sam posiadam dobraną parkę w 375l akwarium wraz z parą papuzich i trzciniakiem . Są to chyba najłagodniejsze pielęgnice z którymi będziesz mógł trzymać także inne mniejsze rybki ale na pewno nie większą ilość takich około 10 cm . Pozdrawiam .
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 14, 2009, 11:43:37 »

Dzięki,

Nie, nie zależy mi na narybku. Nie zależy mi też na trzymaniu więcej niż dwóch gatunków. Zależy mi tylko na tym by przynajmniej dwie rybki były trochę większe (właśnie ok 15cm).

ps Myślałem, że trzciniak to strasznie agresywna ryba? Ogólnie nawet chciałbym taką mieć, ale się boję...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: