Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parę pytań  (Przeczytany 2694 razy)
konrados
Zainteresowany
**

« : Listopad 13, 2009, 21:49:07 »

Witam,

Mam nadzieję, że to nie jest wielki błąd zadać parę różnych pytań w jednym wątku, ale nie chciałem zaśmiecać forum. To takie sprawy o których zapomniałem (10 lat temu mocniej się akwarystyką zajmowałem) albo nigdy nie wiedziałem Smiley

1. Czy akwarium może być całkowicie szczelnie zakryte? Oczywiście, gdy jest napowietrzanie?

2. Jak długo można transportować jedną/dwie średniej wielkości rybki w takich standardowych woreczkach (0.5 l), które dają w sklepach zoologicznych?

3. Przed wpuszczeniem rybek do akwarium mam zwyczaj przetrzymać taki woreczek w akwarium z 10 minut by się temperatura wyrównała, ale czy to naprawdę jest konieczne? Czy różnica rzędu np. 3 stopni może rybkom zaszkodzić, gdy się je od razu wrzuci?

4. Co sądzicie o elektrycznych odmulaczach? Takich jak np. ten:
http://allegro.pl/item816317969_nowosc_odmulacz_bateryjny_do_akwarium_new.html

5. Ile w końcu wat światła dawać na litr akwarium by nie mieć glonów? 0.5W/L ?

6. Czy jest w ogóle możliwe takie dbanie o akwarium by nie musieć go resetować? Chodzi o akwa 200L i 140L. Ja ciągle mimo wszystko resetuję, woda się z czasem muli (źwir na dnie też), szyby brudzą/pokrywają glonami... Stosuję filtr gąbkowy (firmy aquael), może jakbym zastosował coś lepszego? Da to coś?

7. Czy całkowite odcięcie akwarium od światła słonecznego (byłoby tylko światło sztuczne) stanowi jakiś problem?

8. Czy duży ruch wody (wywołany przez filtr tudzież napowietrzacz) w całym akwarium jest szkodliwy dla ryb? Wiem, że są różne ryby, ale tak średnio statystycznie Smiley

9. Czy jedna średniej wielkości roślina, która zaczyna gnić stanowi jakiś problem w akwarium np. 140l ?

Uff, to wszystko:) Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Wiem, że tego trochę dużo, ale jakbym stworzył 9 wątków to dopiero bym dostał opieprz Smiley

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2009, 22:10:47 »

A więc odpowiem po kolei
1 może być zakryte napowietrzanie jest nawet zbędne
2 jak najkrócej ważne żeby temp.zbytnio nie spadła i rybki należy wpószczać powoli,żeby rybka nie dostała szoku (woda ze sklepu może miec inne właściwości i temp.
3 10 minut to za krótko,moze to nawet trwać i godzine.Zależy od gatunku ryb.Najlepiej dolewać troche wody z akwarium do woreczka
4 szajs i to w dodatku drogi.Kup zwykły za 6zł
5 zależy jakie chcesz mieć rośliny.Dla wymagających to 0,5W/L to minimum.Do tego też potrzeba nawozić CO2.Ja mam 0,3W i też wszystko ładnie rośnie,ale rośliny mam nie tak światłolubne o mniejszym zapotrzebowaniu na światło
6 poczytaj o prawidłowym dbaniu o akwarium,podmianach.Filtr przy takim litrarzu to raczej zewnętrzny.Ja mam akwarium240l od prawie 3lat i restartu ngdy nie robiłem.glonów też nie ma
7 nawet tak trzebazrobić.Swiatłoświecisz 10-12h.Słońce jest zbędne, w nadmiarze może powodować wzrost glonów
8 ruch wody jest wskazany,żeby tylko nie było pralki
9 tak stanowi,bo coś jest nie tak.Rośliny powinny być zdrowe w dobrze działającym akwarium
W razie jakiś watpliwości to pytaj śmiało Smiley

konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2009, 22:23:18 »

Dzięki!

Jednak co do punktu 2 (czas transportu rybek w woreczkach) to można by precyzyjniej? Wychłodzenie nie grozi, martwię się tylko o tlen. Transport będzie trwał ok 1.5 godziny, woreczek 0.5l w a nim np. dwie rybki wielkości 4-5 cm, przeżyją?

A jeśli chodzi o filtr zewnętrzny, to czym wypełniony najlepiej?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2009, 22:23:26 »

1. Nie powinno być zupełnie szczelne, bo nie zapanujesz nad uwalnianym azotem i przede wszystkim nad CO2, który jako cięższy od powietrza tworzy nieprzepuszczalną warstwę.  

2. Dużo zależy od temperatury otoczenia i wody dajesz z 300 razy więcej wody niż masa ryby, dwa razy więcej tlenu, niż wody i można przewozić nawet do kilkunastu godzin, o ile się porusza workiem (patrz punkt 1. CO2!)

3. Powinno się trzymać co najmniej pół godziny, tak się robi z narybkiem. Większe ryby wytrzymują więcej, ale to nie tylko różnica temperatury, ale również różnica pH i przy dużych różnicach pH, pół godziny wyrównywania parametrów (przy powolnym dolewaniu wody ze zbiornika) to mało, włożyłbym wtedy rybki do zbiornika i rozłożył operację na kilka dni.

4. Ile w końcu wat światła dawać na litr akwarium by nie mieć glonów? 0.5W/L ?
Niezupełnie jest tak, rośliny powinny mieć przekroczony swój próg oświetlenia, od którego zaczynają rosnąć np. kukurydza i lilie wodne potrzebują dużo światła, a moczarka już daje radę w mniejszej ilości. Jak "prześwietlisz" rośliny, to też nie będą rosnąć. Muszą być zapewnione takie warunki (światło, nawożenie, parametry wody), żeby rośliny miały optymalne warunki, to z glonami wygrają wyścigi o składniki i glonów nie będzie.

6. Jasne, że możliwe.  

7. Nie ma problemu.

8. Niektóre ryby nie dadzą rady, jak im zrobisz bystry potok w akwarium będą osłabione i będzie nimi rzucać o ściany, czasami mogą mieć nawet problemy z oddychaniem, inne ryby się ucieszą.

9. Jeśli masz akwarium w nierównowadze, to ta jedna spora roślina może spowodować zakwit glonów.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2009, 22:28:25 »

OK, dzięki, tylko skąd ja teraz wezmę masę ryby? Smiley No jaką masę może mieć 4 centymetrowa rybka?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2009, 22:51:35 »

Może być więcej wody i tlenu. Przyjmij, że ma jeden gram. Wtedy weź ponad jedną szklankę wody i pół litra tlenu.
konrados
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2009, 23:01:56 »

dzięki, to już transportem się przestałem martwić.

Teraz poczytam trochę o filtrach zewnętrznych Smiley

A, tak na marginesie, już zadałem to pytanie tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/jakie-pielegnice-do-140l-akwarium/ ale jakoś nikt mi nie chce odpowiedzieć Sad

Czy jeśli chcę trzymać tylko parę rybek (np. 7) w akwa 140 litrów, to mogę wybrać takie, które (wg. opisów) dorastają do 15cm? Dokładnie to chodzi o jakieś pielęgnice... Akwarium ma 80 cm długości.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2009, 23:03:48 wysłane przez konrados » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: