Witam,
Mam nadzieję, że to nie jest wielki błąd zadać parę różnych pytań w jednym wątku, ale nie chciałem zaśmiecać forum. To takie sprawy o których zapomniałem (10 lat temu mocniej się akwarystyką zajmowałem) albo nigdy nie wiedziałem
1. Czy akwarium może być
całkowicie szczelnie zakryte? Oczywiście, gdy jest napowietrzanie?
2. Jak długo można transportować jedną/dwie średniej wielkości rybki w takich standardowych woreczkach (0.5 l), które dają w sklepach zoologicznych?
3. Przed wpuszczeniem rybek do akwarium mam zwyczaj przetrzymać taki woreczek w akwarium z 10 minut by się temperatura wyrównała, ale czy to naprawdę jest konieczne? Czy różnica rzędu np. 3 stopni może rybkom zaszkodzić, gdy się je od razu wrzuci?
4. Co sądzicie o elektrycznych odmulaczach? Takich jak np. ten:
http://allegro.pl/item816317969_nowosc_odmulacz_bateryjny_do_akwarium_new.html5. Ile w końcu wat światła dawać na litr akwarium by nie mieć glonów? 0.5W/L ?
6. Czy jest w ogóle możliwe takie dbanie o akwarium by nie musieć go resetować? Chodzi o akwa 200L i 140L. Ja ciągle mimo wszystko resetuję, woda się z czasem muli (źwir na dnie też), szyby brudzą/pokrywają glonami... Stosuję filtr gąbkowy (firmy aquael), może jakbym zastosował coś lepszego? Da to coś?
7. Czy całkowite odcięcie akwarium od światła słonecznego (byłoby tylko światło sztuczne) stanowi jakiś problem?
8. Czy duży ruch wody (wywołany przez filtr tudzież napowietrzacz) w całym akwarium jest szkodliwy dla ryb? Wiem, że są różne ryby, ale tak średnio statystycznie
9. Czy jedna średniej wielkości roślina, która zaczyna gnić stanowi jakiś problem w akwarium np. 140l ?
Uff, to wszystko:) Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Wiem, że tego trochę dużo, ale jakbym stworzył 9 wątków to dopiero bym dostał opieprz