Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73289 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #270 : Sierpień 26, 2011, 15:21:47 »

Mam 3x 6500 K i 1x 17000 K (wszystkie philips: 965, 865, acti-acti coś tam)
Ten niebieski świetnie widać, zastanawiam się czy czerwień jakoś podkreślać.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #271 : Sierpień 26, 2011, 15:27:35 »

spróbuj najlepiej parę diod RGB 12V

jeden feler jaki zauważyłem to że na tych diodach jak się za dużo nawozi to glonik śmiga lepiej niż normalnie, więc musiałem zredukować nawożenie z 1 raz w tygodniu do 2 razy w tygodniu

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #272 : Sierpień 27, 2011, 02:00:26 »

Jak na razie maluchy rozwijają się chyba prawidłowo. Woreczki znacznie się zmniejszyły, larwy mają około 3mm i wszystkie się trzęsą. Jest ich około setki. Wszystkie już opadły na dno - co mnie cieszy bo w końcu odzyskałem skimmer. To pierwszy niejajożyworodny narybek, który widzę gołym okiem. Jak tak patrzę na tą bandę główek z telepiącymi się ogonkami to przypominają mi się  czasy jak sam byłem plemnikiem. Pamiętam to jak dziś: zawody pływackie w lutym 1981 roku. Konkurencji były miliony, a mimo wszystko ja byłem pierwszy !!!

Pozdrawiam, R.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #273 : Sierpień 28, 2011, 13:03:51 »

Młode mają 4-5 mm, woreczek żółciowy już bardzo mały, niektóre zaczynają same pływać (pojedyncze sztuki).
Tarł odbyło się 23 sierpnia w drugiej połowie dnia, więc dzisiaj za kilka godzin minie 5 doba.

Jeden z maluchów:

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2011, 13:05:40 wysłane przez rodia » Zapisane
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #274 : Sierpień 30, 2011, 07:18:08 »

Jak tam młode? Żyją, czy neony zrobiły sobie z nich uczte? Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #275 : Sierpień 30, 2011, 07:58:07 »

Jak tam młode? Żyją, czy neony zrobiły sobie z nich uczte? Smiley

Nie no, jak pisałem przeniosłem do osobnego zbiornika. Wczoraj zaczęły pływać. Próbowałem zrobić zdjecie, ale cieżko bo przy tej skali odwzorowania co podawałem ostatnie zdjęcia to głębia ostrości to dosłownie 1-2mm, najmniejszy ruch rybki i rybka wypada z głębi ostrości. Będę próbował Wink

Mam tylko poważny problem z pokarmem. Nie dość że zaczęły pływać ok 12 godzin wcześniej niż się spodziewałem to artemia mi się nie wylęgła. Na razie widzę, że skalary polują na pierwotniaki bo w tarliskowym było trochę pistii i fragmenty korzeni pistii opadły na dno. Skalarki żerują na około nich. Artemia wstawiana była 19 godzin temu i pierwsze larwy już powinny być, a tu totalnie nic Sad.   

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 08:12:29 wysłane przez rodia » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #276 : Sierpień 30, 2011, 21:57:33 »

W większym rozmiarze zobaczycie TUTAJ

Pozdrawiam, R.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #277 : Sierpień 31, 2011, 10:02:08 »

Nie no, jak pisałem przeniosłem do osobnego zbiornika.
Musiałem nie doczytać Smiley
Dużo się ich ostało?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #278 : Sierpień 31, 2011, 10:44:57 »

Nie no, jak pisałem przeniosłem do osobnego zbiornika.
Musiałem nie doczytać Smiley
Dużo się ich ostało?

Koło stówki.
Lipa straszna z artemią, lęgnię się jakby chciała a nie mogła. Na szczęście maluchy wydaje mi się, że żerują również na zawiesinach ze zwykłych pokarmów. Tak czy siak nowa artemia już w drodze.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #279 : Sierpień 31, 2011, 10:46:26 »

Rodia - powodzenia, miejmy nadzieję, że za niedługi czas będziemy mogli oglądać baniaczek pełen pięknych małych rybiątek Cheesy

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #280 : Sierpień 31, 2011, 11:58:20 »

Koło stówki.
Lipa straszna z artemią, lęgnię się jakby chciała a nie mogła. Na szczęście maluchy wydaje mi się, że żerują również na zawiesinach ze zwykłych pokarmów. Tak czy siak nowa artemia już w drodze.
Zawsze możesz karmić malce czymś innym.
W zoologu dostaniesz sporo pokarmu z przeznaczeniem dla narybku.

tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #281 : Wrzesień 01, 2011, 07:29:18 »

Tyle, że zwykle się do tego nie nadającego Wink Kup JBL NubiFluid na takie okazje, ja ostatnio narybek baenschi tym karmiłem i nawet dawało radę.

Pozdrawiam,
Tomek
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #282 : Wrzesień 02, 2011, 16:05:03 »

Po sprawie. Połowa padła (pewnie z głodu), ale udało mi się wyhodować artemię w takiej ilości, że chyba wystarczy na wykarmienie do końca (klluczem było odpowiednie ph wody). Niektóre jadły zawiesiny ze zwykłych pokarmów a inne nie. I jak widać te drugie gorzej na tym wyszły :/

Zauważyłem ciekawą sprawę. Narybek podzielił się na dwie grupy. Osobniki pierwszej  grupy są większe, aktywniejsze, pływają  swobodnie. Osobniki drugiej znacznie mniejsze, mniej aktywne, trzymają się zazwyczaj blisko ściany akwarium w ciemniejszych miejscach.

Wczoraj też wytarła się inna para(?). Ale jak tylko zgasło światło to zjadły ikrę. Rano zauważyłem, że samica pilnuje 2 pozostałych jajeczek. Po kiklunastu minutach i ich nie było. To była młoda samiczka - jej pierwsze tarło.

Pozdrawiam, R.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #283 : Wrzesień 02, 2011, 16:15:12 »

Dobrze, że dwie pary żagli nie trą się w tym samym dniu - tak jak w moim baniaku Smiley

Ciekawe obserwacje na temat narybku, jeśli masz jeszcze jakieś foty, dawaj Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #284 : Wrzesień 04, 2011, 09:14:53 »

A tu mój nowy nabytek: Gwidon. Pokiereszowany kubeczkowym trybem życia, ale myślę, że będą z niego ludzie:

Oczywiście Gwidon nie trafi do głównego akwarium. Dla niego jest 45 litrów, które może też pokaże za jakiś czas (póki co za świeże).

Pozdrawiam, R.
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: