Witam po długiej przerwie. Na początek odpowiem na zaległe pytania:
masz deszczownie w akwarium? jak masz ustawiony wylot filtra?
Od kilku dni pracuje JBL CristalProfi e1500 i jak narazie to eksperymentuje, raz deszczownia, raz spłaszczona końcówka itd w różnych miejscach akwa. Natomiast przy mojej starej samoróbce z PCV był zwykły circulator z deszczownią, którą widać sterczącą krzywo po prawej stronie akwarium.
Aha jak możesz daj fotę samego tła bo jestem ciekaw jak Ci to wyszło.
Tło jest tak naprawdę wciąż nie skończone. Brakuje kilku kawałków mchu w miejscach gdzie prześwituje płyta OSB - głównie u góry i dołu w prawej części.
Ale jestem na dobrej drodze, mech wczoraj zebrałem, tylko podeschnie i będę go kleił.
Przemyślałem po części sprawę obsady.
Za paletki na razie się nie biorę. Pierwsze: względy finansowe. Drugie: brak doświadczenia. Na początek chcę opanować prawidłową hodowlę roślin. Potem się zajmę trudniejszymi rybami.
Więc do rzeczy. Głównymi lokatorami będą skalary, zbrojniki niebieskie i kirysy panda. Te wymienione gatunki będą w stadkach, haremach lub parach - w zależności od wymagań poszczególnych gatunków. Rozważam możliwość jakiejś drobnicy choć jak na razie nie jestem przekonany. Bardzo podoba mi się idea 2 lub 3 par skalarów w górnej warstwie a ewentualnie większą rozmaitość gatunków mieć wśród ryb dennych (mam zamiłowanie do wszelkiej maści zbrojników, kirysów, kiryśników itd). Generalnie mniej więcej chciałbym utrzymać zwierzęta z ameryki południowej - choć żadnego konkretnego biotopu fragmentu jakiejś rzeki wypracowywać nie zamierzam.
W związku ze zmiana filtra wystąpiły przejściowe problemy z czystością wody. Jak sie sprawa (dosłownie) wyklaruje to zrobie upgrade fotek akwarium w pierwszym poście.
Jeszcze się tylko pochwalę, że ten mały OCELOT po prawej stronie w tej chwili liśćmi dosięga powierzchni wody - rozrosło się bydle bardziej niż planowałem - zobaczycie na fotach za kilka dni.
Pozdrawiam, R.