Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73163 razy)
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #30 : Listopad 20, 2009, 09:53:31 »

Super akwarium a co do paletek to wcale nie maly baniaczek 5 paletek by pasowalo ale wiem jakie to sa koszty , skalary sa wdziecznymi rybciami bardzo ladnie pozdrawiam papa papa papa

Trzeba tylko pamiętać, że to jest 240 L brutto, czyli tak naprawdę będzie nieco ponad 200 L netto. Przyjmuje się, że dla jednej paletki powinno być przynajmniej 50 L (oczywiście im więcej tym lepiej), więc w takim akwarium byłoby miejsca dla nie więcej niż 4 paletek. A to trochę mało jak na stado.

Jak pisałem jestem początkujący...
Poza tym nie ujmując nikomu absolutnie wiedzy i umiejętności  Wink, ale wydaję mi się, że paletki w akwarium roślinnym (a widzę, że Rodia idzie w tym kierunku) to już "wyższa szkoła jazdy", niepolecana dla początkujących. 

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #31 : Grudzień 03, 2009, 03:01:17 »

Witam po długiej przerwie. Na początek  odpowiem na zaległe pytania:

masz deszczownie w akwarium? jak masz ustawiony wylot filtra?

Od kilku dni pracuje JBL CristalProfi e1500 i jak narazie to eksperymentuje, raz deszczownia, raz spłaszczona końcówka itd w różnych miejscach akwa. Natomiast przy mojej starej samoróbce z PCV był zwykły circulator z deszczownią, którą widać sterczącą krzywo po prawej stronie akwarium.

Aha jak możesz daj fotę samego tła bo jestem ciekaw jak Ci to wyszło.
Lips Sealed
Tło jest tak naprawdę wciąż nie skończone. Brakuje kilku kawałków mchu w miejscach gdzie prześwituje płyta OSB - głównie u góry i dołu w prawej części.
Ale jestem na dobrej drodze, mech wczoraj zebrałem, tylko podeschnie i będę go kleił.

Przemyślałem po części sprawę obsady.
Za paletki na razie się nie biorę. Pierwsze: względy finansowe. Drugie: brak doświadczenia. Na początek chcę opanować prawidłową hodowlę roślin. Potem się zajmę trudniejszymi rybami.
Więc do rzeczy. Głównymi lokatorami będą skalary, zbrojniki niebieskie i kirysy panda. Te wymienione gatunki będą w stadkach, haremach lub parach - w zależności od wymagań poszczególnych gatunków. Rozważam możliwość jakiejś drobnicy choć jak na razie nie jestem przekonany. Bardzo podoba mi się idea 2 lub 3 par skalarów w górnej warstwie a ewentualnie większą rozmaitość gatunków mieć wśród ryb dennych (mam zamiłowanie do wszelkiej maści zbrojników, kirysów, kiryśników itd). Generalnie mniej więcej chciałbym utrzymać zwierzęta z ameryki południowej - choć żadnego konkretnego biotopu fragmentu jakiejś rzeki wypracowywać nie zamierzam.

W związku ze zmiana filtra wystąpiły przejściowe problemy z czystością wody. Jak sie sprawa (dosłownie) wyklaruje to zrobie upgrade fotek akwarium w pierwszym poście.

Jeszcze się tylko pochwalę, że ten mały OCELOT po prawej stronie w tej chwili liśćmi dosięga powierzchni wody - rozrosło się bydle bardziej niż planowałem - zobaczycie na fotach za kilka dni.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 03:16:06 wysłane przez rodia » Zapisane
Pysia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Grudzień 03, 2009, 09:52:24 »

Podoba mi się bardzo Smiley Widać, ze się przykładasz Wink Bardzo to lubię.
Ja mam dla Ciebie coś do myślenia. Nie zastanawiałeś się nad pielęgniczkami? Najlepiej dzikuskami? Mają obłędne zachowania. Żadne zbrojniki, kiryski ani tym podobne nie dostarczą Ci tego Wink  Dzikusy nie zatraciły naturalności- mają ją wciąż.  Albo 2 zbrojniki niebieskie na dni, albo stadko kirysków, na środek jednogatunkową ławicę i do tego herem pielęgniczki? Popatrz jakie to piękne http://www.apisto.pl/schluter_eremnopyge.php  . A obserwacja- bezcenna.  Koszt zakupu mniejszy niż dyskowców Wink
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #33 : Grudzień 03, 2009, 13:24:29 »

Podoba mi się bardzo Smiley Widać, ze się przykładasz Wink Bardzo to lubię.
Ja mam dla Ciebie coś do myślenia. Nie zastanawiałeś się nad pielęgniczkami? Najlepiej dzikuskami? Mają obłędne zachowania. Żadne zbrojniki, kiryski ani tym podobne nie dostarczą Ci tego Wink  Dzikusy nie zatraciły naturalności- mają ją wciąż.  Albo 2 zbrojniki niebieskie na dni, albo stadko kirysków, na środek jednogatunkową ławicę i do tego herem pielęgniczki? Popatrz jakie to piękne http://www.apisto.pl/schluter_eremnopyge.php  . A obserwacja- bezcenna.  Koszt zakupu mniejszy niż dyskowców Wink

Widzisz to jest kwestia co kto lubi. Dla mnie zbrojnikowate naprawde są fascynujące. Rozważałem też ramirezy jako dodatek do skalarów, ale nie jestem jeszcze zorientowany jak one ze sobą będą współżyły (jak w tytule: początkujący jestem Wink)
Jak pisałem : obsada z czasem będzie skorygowana, narazie skupiam się na roślinach. Zresztą do czasu postawienia mniejszego akwarium w sypialni w dużym akwa i tak jest kilka rybek, które zostaną przeniesione do tego mniejszego.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #34 : Grudzień 04, 2009, 21:36:29 »

Zrobiłem ugrade fotek w pierwszym poście. Dodałem fotkę z dzisiaj oraz dla uzupełnienia dokumentacji jeszcze znalazłem 2 pierwsze fotki jakie robilem temu akwa z poczatku października i poczatku listopada.
lesnik
Zainteresowany
**

"Początkiem wszechrzeczy jest woda" Tales z Miletu

« Odpowiedz #35 : Grudzień 06, 2009, 16:43:21 »

Bardzo mi się podoba roślinność... Smiley Good !
Ładne akwarium.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Grudzień 06, 2009, 22:36:00 »

rodia dzięki za fotę, sam przymierzam się do zrobienia skrzyneczki także fotka się przyda.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #37 : Grudzień 06, 2009, 22:39:45 »

rodia dzięki za fotę, sam przymierzam się do zrobienia skrzyneczki także fotka się przyda.

Jeśli dobrze pójdzie to do świąt będę robił kolejne tło. Wyglądem będzie inne, ale tak samo będzie osadzone w OSB-skrzyneczce. Tym razem zrobię fotorelację z opisem więc może się komuś przyda.

Pozdrawiam, R.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #38 : Grudzień 06, 2009, 23:39:08 »

240 L jest to zdecydowanie dobre akwarium do hodowli dyskowców uwierz mi
A wcale że nie Tongue Ja tam uważam że 240l to zdecydowanie za mało dla palet. A w ogóle to czy mało jest pięknych i ciekawych ryb? Paletki zrobiły się takie oklepane Wink Ja też lubię zbrojniki, chociaż to straszni wandale Smiley
Masz piękny zbiornik, a ta żabienica z prawej jest naprawdę odlotowa.
Mam takie techniczne pytanie odnośnie tła: jak ono jest zamocowane? Tak po prostu wsunięte za akwa i oparte o ścianę?
mech wczoraj zebrałem, tylko podeschnie i będę go kleił.
A jak mech podeschnie to nie zrobi się brązowy i nie zniknie na tle kory?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #39 : Grudzień 07, 2009, 00:15:22 »

A jak mech podeschnie to nie zrobi się brązowy i nie zniknie na tle kory?

U mnie jest akurat tak, że tylna szyba jest oddalona 6 cm od ściany, tło ma razem 4,5 cm, żeby skrzynka dolegała do akwa to między ścianą a tło wcisnąłem 10 cm węża od filtra i jest gicior.
Co do mchu - on nie jest w celach dekoracyjnych tylko raczej do zamaskowania miejsc które są za małe żeby doklejać korę. Łatwiej powciskać lub powklejać mech niż kombinować z małymi kawałkami kory. Brązowy się nie robi. Po wyschnięciu zachowuje zieleń, tyle, że mniej intensywną - przygaszoną bardziej.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #40 : Grudzień 07, 2009, 20:23:53 »

Dzięki Smiley Dobrze czasem skorzystać z pomysłów innych Smiley Jak będę miała trochę czasu to też sobie zrobię takie tło, bo efekt jest naprawdę rewelacyjny.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
rybka971
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Grudzień 08, 2009, 00:40:40 »

Witam serdecznie jestem pod wrażeniem twojego akwa jest naprawdę ładne. Co do dysków też świetny pomysł. Ja mam akwaria około 25 lat ale nigdy nie przywiązywałem uwagi do tego ile chemii ma woda. Po prostu wszystko było raczej ok. Pozdrawiam i nie długo wystawię swoje akwa do oceny a mam 240 l. 
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #42 : Grudzień 09, 2009, 03:11:32 »

Witam serdecznie jestem pod wrażeniem twojego akwa jest naprawdę ładne. Co do dysków też świetny pomysł. Ja mam akwaria około 25 lat ale nigdy nie przywiązywałem uwagi do tego ile chemii ma woda. Po prostu wszystko było raczej ok. Pozdrawiam i nie długo wystawię swoje akwa do oceny a mam 240 l. 

Dzięki za opinię. Chętnie "zarzję" do Twojego akwa, wystaw w wątku jak znajdziesz chwilę.

Pozdrawiam, R.
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #43 : Grudzień 09, 2009, 13:34:09 »

bardzo mi sie podoba ale dodałbym coś czerwonego do roślin . Pięknie by to wyglądało.

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #44 : Grudzień 09, 2009, 15:56:38 »

bardzo mi sie podoba ale dodałbym coś czerwonego do roślin . Pięknie by to wyglądało.

Czerwony lotos tygrysi odbija się od dna ok 30 cm od prawego boku. Za 2 tygodnie juz powinno być go widać dość dobrze.
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: