zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #45 : Grudzień 09, 2009, 16:12:40 » |
|
no faktycznie teraz już widzę. Ale może jeszcze coś by się przydało 30cm od lewego boku chyba jest jakaś fajna rotala w kolorze czerwieni.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #46 : Grudzień 10, 2009, 03:41:17 » |
|
no faktycznie teraz już widzę. Ale może jeszcze coś by się przydało 30cm od lewego boku chyba jest jakaś fajna rotala w kolorze czerwieni. Ten lotos wyrośnie pewnie 20-25 cm, myślę, że starczy. Zresztą narazie eksperymentuje, roślinność przesadzam dość często szukając swojej idealnej kompozycji. Pewnie jeszcze nie jedna zmiana będzie.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #47 : Grudzień 11, 2009, 18:59:59 » |
|
Upgrade w pierwszym poście, tym razem fotka przed przycinką.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #48 : Grudzień 16, 2009, 20:06:12 » |
|
Upgrade, tym razem kilka fotek mieszkańców akwarium. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #49 : Grudzień 18, 2009, 15:14:12 » |
|
Nie wiedziałem gdzie to wstawic więc daje tutaj: nr telefonu do serwisu JBL : 071 326-73-30 do 33
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #50 : Grudzień 18, 2009, 15:16:24 » |
|
Nie wiedziałem gdzie to wstawic więc daje tutaj: nr telefonu do serwisu JBL : 071 326-73-30 do 33
Wielkie dzięki , będę dzwonił. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
izago1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #51 : Grudzień 18, 2009, 21:19:10 » |
|
Akwarium prezentuje sie pieknie po prostu! Mieszkancy widze, ze tez maja sie swietnie! Zazdroszcze litrazu!!
|
|
|
|
54l 6xneon czerwony 3xgupik endlera 5xotosek 5xkirysek pando podobny 2+1 pielegniczka ramirezi
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #52 : Marzec 03, 2010, 19:16:16 » |
|
03.03.2010 upgrade -> po mału do celu. Wykombinowałem już na jaką obsadę się nastawiam: 3-4 pary ramirez + 2 pary innych pielęgniczek, 8 kirysków pstrych, 8 kosiarek i jeśli nie będą przeszkadzać ani wizualnie ani inaczej to zostaną te 2 skalary z obecnej obsady.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #53 : Marzec 03, 2010, 22:29:20 » |
|
Fajne masz to akwa niby przesadzasz roślinki a kompozycje są do siebie podobne ale tak to już jest u mnie jest to samo niby coś zmieniam a podobnie wygląda. Nie wiem czy tak widac czy trochę mało masz tego żwirku ile tam jest cm? Chyba że z przodumoże mniej.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #54 : Marzec 04, 2010, 01:22:32 » |
|
Fajne masz to akwa niby przesadzasz roślinki a kompozycje są do siebie podobne ale tak to już jest u mnie jest to samo niby coś zmieniam a podobnie wygląda. Nie wiem czy tak widac czy trochę mało masz tego żwirku ile tam jest cm? Chyba że z przodumoże mniej.
Żwiru jest na przedniej szybie kolo 6-7cm, a na tylniej 7-8cm. Co do kompozycji to mam mocno ograniczoną wyobraźnie i zdolności. Tu akurat pomysł całkowicie mój, ale często lubie podpatrzeć coś u kogoś. Zdolności natomiast ograniczają mnie w tym wzgledzie, że nie zawsze wszystko wyrośnie tak jak zaplanuje w danej kompozycji, więc to tak trochę jest że obsadze małymi roślinami, porozrasta się i wtedy dopiero kombinuje co zmienić lub dograć. Na początku akwarium to był las, niby ładny, ale ryby nie miały gdzie pływać. Dlatego szukam kompromisu miedzy wrażeniem gęstej obsady a pozostawieniem jednak sporo przestrzeni dla ryb, luźniejszych przepłynięć między kępkami roślin. Teraz jest chyba w miarę ok. Lewa strona troche podrośnie i bedzie idealnie (do czasu )
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2010, 01:30:35 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
Pysia
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #55 : Marzec 04, 2010, 06:43:10 » |
|
03.03.2010 upgrade -> po mału do celu. Wykombinowałem już na jaką obsadę się nastawiam: 3-4 pary ramirez + 2 pary innych pielęgniczek, 8 kirysków pstrych, 8 kosiarek i jeśli nie będą przeszkadzać ani wizualnie ani inaczej to zostaną te 2 skalary z obecnej obsady.
Za dużo tych pielęgniczek.... Ja w 200l ( a to tylko 20 cm dłuższy baniak - zbyt mało dla samiczki jednej to 20 cm ) mam 1+2 A. baenschi i 1+2 A. panduro i za dużo o te Panduro. Do tego 8 kirysków i brak miejsca na dnie. Albo 4 pary Ramirez i nic, albo harem jakiś pielęgniczek w zestawie 1+3 (Cacadu, Baenschi, Panduro, Macmasteri itp ) . Ewentualnie Trifki i borellki
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #56 : Marzec 04, 2010, 07:13:40 » |
|
A dlaczego znów robiłeś restart akwarium .
|
|
|
|
|
|
|
pietach
|
|
« Odpowiedz #57 : Marzec 04, 2010, 08:31:43 » |
|
Wspominałeś coś o jakies drobnicy... Może Hokejówka...biotopowo by pasowało i zajmuje część zbiornika przy powierzchni... pietach
|
|
|
|
Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ? Puszka szprotek i flaszka.
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #58 : Marzec 04, 2010, 11:28:18 » |
|
A dlaczego znów robiłeś restart akwarium . Filtr jbl e1500 musiałem posłać do serwisu. Miałem tylko cyrkulator do ktorego podpiąłem gąbkę. Niestety woda sie popsuła, mimo podmian. Mam akwa w dość jasnym miejscu i byle problemy z chemią wody i zaraz wysyp pierwotniaków. W tym wypadku brak przetważania azotu, rośliny przestały rosnąć z powodu braku no3 wiec zrobil sie nadmiar fosforu a za tym idzie wielki syf. W każdym razie w syfiastej wodzie ryby sie pochorowały, woda była na tyle nieciekawa, że postanowiłem zrobić restart jak wrócił filtr z porządnym odkażaniem wszystkiego. Dodatkowo akurat przyszło drugie mniejsze akwa, a w związku z tym obsada w dużym też miała się zmienić.
|
|
|
|
|
|
|
kksysiu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #59 : Marzec 05, 2010, 18:48:30 » |
|
fajne akwarium super ze wrocilem znowu do akwarystyki pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2010, 21:27:58 wysłane przez Grajewiak »
|
|
Krzysiek. Pozdrawiam ----------------------------- 240 l.
|
|
|
|