Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73218 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #60 : Marzec 05, 2010, 20:03:48 »

kksysiu, żeś zacytował  Afro
dzięki za koments.
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go

« Odpowiedz #61 : Marzec 05, 2010, 20:19:47 »

"Zbiorniczek" fajny ,cieszy oko ilość roślinności.
Nie mogę się doczekać kiedy u mnie wyrosną -choć pewnie potem będę też zmieniał aranżacje  Grin

akwen 112l
16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.

kostka 30l
6 Helenki -
Bojownik z tarłe
djdzej555
Zainteresowany
**

KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)

« Odpowiedz #62 : Marzec 05, 2010, 21:34:41 »

śliczne akwa roślinki cudowne  Good !

wszystko wymaga czasu i nakładów sił oraz środków

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/djdzej555-45l-i-32l/
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #63 : Marzec 23, 2010, 20:58:23 »

Proszę o aktualizację ponieważ jestem ciekaw wyglądu akwarium.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #64 : Marzec 24, 2010, 19:01:23 »

Rodia, a jak u Ciebie w akwarium wygląda sprawa rozpuszczania CO2, jakiego dyfuzora używasz?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #65 : Kwiecień 02, 2010, 00:07:37 »

Proszę o aktualizację ponieważ jestem ciekaw wyglądu akwarium.

Witam po przerwie.
Z góry przepraszam za długi brak odpowiedzi - sporo podróżowałem ostatnio więc nie miałem czasu. A i akwa zapuszczone bo na przycinki i konkretniejsze zabiegi pielęgnacyjne nie miałem czasu. W pierwszym poście dałem prima aprilisowe foto zapuszczonego i w polowie rozbabranego akwarium. Za okolo tydzien powinno byc juz usytuowaniu i obsadzeniu tego dużego korzenia.

Pozdrawiam, R.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #66 : Kwiecień 02, 2010, 00:11:22 »

Rodia, a jak u Ciebie w akwarium wygląda sprawa rozpuszczania CO2, jakiego dyfuzora używasz?

Bimbrowania przez kostkę lipową (ok. 8 cm dlugosci).
CO2 rozpuszcza się należycie. Przy KH=3 mam ph ok 6,4-6,5 mam należyty poziom CO2.

Pozdrawiam, R.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #67 : Kwiecień 02, 2010, 09:45:24 »

Bimbrowania przez kostkę lipową (ok. 8 cm dlugosci).
CO2 rozpuszcza się należycie. Przy KH=3 mam ph ok 6,4-6,5 mam należyty poziom CO2.

Pozdrawiam, R.

Bimbrownia na tak duże akwarium, naprawdę aż w szoku jestem że daję radę, pewnie dość często musisz robić nowy zacier nie lepiej zainwestować w butle wysokociśnieniową, na przełomie x czasu zwróciła by Ci się.

A tak przy okazji patrząc na ta nowo dodaną fotkę, nasuwa mi się pytanie co się stało z tym dużym ocelotem po prawej stronie?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 09:48:07 wysłane przez dunaj-83 » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #68 : Kwiecień 02, 2010, 12:19:15 »

Bimbrownia na tak duże akwarium, naprawdę aż w szoku jestem że daję radę, pewnie dość często musisz robić nowy zacier nie lepiej zainwestować w butle wysokociśnieniową, na przełomie x czasu zwróciła by Ci się.

A tak przy okazji patrząc na ta nowo dodaną fotkę, nasuwa mi się pytanie co się stało z tym dużym ocelotem po prawej stronie?

Bimbrownia styka. Robię jeden zacier podwójną ilosć "1410". Zmiana co 10 dni zazwyczaj. Czasami robie tak, ze chodzą dwie naraz z mniejszej ilosci zacieru z czego podłączam pierwszą, po tygodniu jak pierwsza juz zwolnila ale jeszcze buzuje, dołączam drugą. I znowu po tygodniu wymieniam tą pierwszą tzn nastarszą. Dzięki takiemu podmienianiu jednej najstarszej uzyskuje dość równomierną produkcję CO2 w czasie. Przy jednej butelce zawsze po tygodniu odczuwalny jest spadek wydajnosci mimo ze na slabszych obrotach potrafi pracować jeszcze drugi tydzien.
Wydaje mi się, że kluczem do sprawdzania się bimbrowni u mnie jest niska twardosc węglanowa. 2,5-3dKH - przy tych wartościach rozpuszczalność CO2 jest naprawdę dobra. Wystarczy, ze wyłaczę bimbrownie i ph w ciągu doby potrafi z 6,5 skoczyc do 7,2-7,3.

Ocelota nie będzie. Akwarium 50cm wysokosci a liscie ocelota dlugoscią wystawaly po 5-10 cm ponad powierzchnię i do tego kładły się na przednią, tylko i prawą boczną ścianę. Ładnie wyglądało to tylko z daleka. Tu gdzie był ten ocelot będzie ten duży korzeń. Ma ona kształt leżącej litery 'L' i bedzie leżał na dłuższym boku. Oczywiscie będzie jakos obsadzony. Ale podejrzewam, ze dopiero po świętach znajde na to czas.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2010, 12:29:20 wysłane przez rodia » Zapisane
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #69 : Kwiecień 02, 2010, 13:30:56 »

no to super jak to mówią polak zawsze sobie poradzi  Cheesy
o ocelota pytałem bo chce u siebie też posadzić jakąś żabienice i tak sie właśnie zastanawiam jaką , akwarium u mnie ma 100cm dł także musiała by to być jakaś taka mniej rozłożysta żabienica
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #70 : Kwiecień 02, 2010, 13:39:12 »

no to super jak to mówią polak zawsze sobie poradzi  Cheesy
o ocelota pytałem bo chce u siebie też posadzić jakąś żabienice i tak sie właśnie zastanawiam jaką , akwarium u mnie ma 100cm dł także musiała by to być jakaś taka mniej rozłożysta żabienica

Ja ją wyhodowałem na ziemi ogrodowej. Podejrzewam, że na zwykłym podłożu urosłaby trochę mniejsza tzn akurat pasująca. Roślina jest piękna, jednak duża. W planach mam akwarium ok 400l . wtedy ocelot na pewno powróci.
kikoo83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #71 : Kwiecień 03, 2010, 11:50:21 »

soper akwarium jestem pod wrazeniem
 Good !
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #72 : Kwiecień 03, 2010, 20:46:13 »

Rodia twoje akwarium jest naprawdę urzekające.

pozdrawiam Eryk@

ps.:Ja kupiłem dwie sadzonki ocelota od rodi skąd jedną dałem kuzynowi a drugą posadziłem w mojej 240l i narazie rozrasta i powiększa się w zastraszającym tępie.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #73 : Kwiecień 05, 2010, 14:04:37 »

Witam
Kolejny update fotek 2010-04-05 w pierwszym poście.
Od dzisiaj zaczynam focić akwa co dziennie i tak do następnej przycinki. Za okolo 2 tygodnie zaprezentuje zmieniający się obrazek na którym widać jak co rośnie. Mam nadzieję, że efekt zainteresuje was tak jak mnie.

Pozdrawiam, R.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #74 : Kwiecień 05, 2010, 20:21:57 »

Bardzo ładny baniaczek Wink. Choć przyznam szczerze , że to "prima aprilisowe" zdjęcie bardziej przypadło mi do gustu. Super wyglądała taka podwodna, zielona dżungla Good !.

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: