Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73348 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #135 : Lipiec 30, 2010, 14:20:48 »

Ale ty niecierpliwy  Wink tylko z tym przeciąganiem to nie szalej bo same akwa z ziemią dużo waży.

akwarium stoi na blacie kuchennym 38mm grubym, ktory to stoi na stelażu z kątownika (stelaż ma tyle krawędzi co model prosopadłoscianu zrobiony z drutu). Podłogi mam strasznie krzywe więc wiem, że sam stelaż jest w stanie się odgiąc na tyle, żeby pękło akwarium. Jednak ten blat robi swoje. będzie tylko akwarium i żwir.

Tak niecierpliwy. Ale z drugiej strony całą obsadę (a w tym kilka ryb do oddania) trzymam w 54 litrach i jest tam tez upchnięta cześć roślin. W tej chwili ciągnie to JBL e1500, którego i tak będę musiał na pewnym etapie. Dlatego im prędziej jakaś namiastka dojrzewania się rozpocznie w 300l tym lepiej bo ryby i tak bede musiał wpuścić dość szybko.

Poza tym jest to świetna okazja, żeby sprawdzić czy nie ma jakiś dziwnych skoków parametrów wody. Raz zalewałem 54 na ziemi i nie wiem czemu ziemia niby w składzie bez niczego - typowy standard, a po 2 dniach woda była herbaciana jak po torfie.

Pzdr., R.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #136 : Lipiec 30, 2010, 16:25:43 »

To 240l to piękne akwrium było. Pewnie to nowe jeszcze ładniejsze będzie Grin A jak miałeś molinezje ostrouste"Black Molly" to czasem nie atakowały skalarów?Bo ja jak kiedys miałem je razem ze skalarami to obgryzały im płetwy. Czy w nowym zbiorniku też będą teraz skalary. Brałeś pod uwagę może taką obsade zbiornika jak: Akary,tęczanki lub pielęgnice np skonsopręga lub ramireza.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #137 : Lipiec 30, 2010, 17:59:11 »

Nie obgryzały. Na początku miałem również molinezje żaglopłetwe żeby był fajny noobowski mix Cheesy i też nie było problemów.

Obsada będzie przeniesiona z 240 i w końcu pozbędę się niektórych ryb, np. Plecostomus 20cm, kosiarka. Zastanawiam się jeszcze nad kiryskami bo mam 5 lub 6 pstrych.
Na pewno zostają skalary, neony czerwone i ramirezy i kakadu. Kakadu trochę podrosną (bo są młodziutkie) to trafią do innego zbiornika.

Ja jestem prosty człowiek, nie lubie wyszukanych tematów. U mnie musi być kolorowo i żywo. Stąd barwny rośliniak + troche mieszana obsada. Jak rozważam inne obsady to jako drugie akwa rozważałbym coś z azji lub dyskowce. Chociaż do dyskowców wolę jeszcze trochę doświadczenia zebrać.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 18:01:06 wysłane przez rodia » Zapisane
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #138 : Sierpień 03, 2010, 18:01:05 »

najbardziej mi się podoba zdjęcie z 2009-12-04

teraz też piękne
 Cheesy
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #139 : Sierpień 07, 2010, 19:16:59 »

Witam

Marność nad marnościami (czyt. lipa na maxa) - 300 Litrów stoi trwało to sporo z powodu odwiedzin kochanej rodzinki i chrzcin syna, ale stoi. Lipa polega na tym, że wszelkie moje wcześniejsze zamysły na zagospodarowanie większego dna jakoś - puf - znikły. Wizję 300 budowałem na bazie aranżu z 240, a stawiając 300 postanowiłem nie kopiować nic ze starego akwa i wyszło akwarium roślinne jakie mi się nie podoba. Nie wystawiam na razie bo obciach. A druga sprawa, że z 240ki wywaliłem gatunki, których nie chciałem nie uzupełniając ich innymi. W związku z tym to i gatunków roślin mam za mało na sensowny aranż. Jutro niedziela - dzień refleksji - obmyślę co tam posadzić i jak to ma wyglądać, kupie rośliny i wtedy wystawie foty. Myślę, że obserwacja zbiornika może być ciekawa ponieważ ja kupuję (o ile się da) po jednej lub maksymalnie 2 sadzonkach danego gatunku hodując je potem, rozmnażając i w ten sposób zagęszczając akwarium. Tym razem się dopilnuje i będzie ONE_PHOTO_PER_DAY_PROJECT

A i dodam, że zbiorniczek postawiłem na ziemi z zamysłem podawania co2 i lekkiego nawożenia. Taka decyzja padła ponieważ, nie chcę akwarium na samym żwirze, a nie chcę również rezygnować ze światła.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 19:20:29 wysłane przez rodia » Zapisane
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #140 : Sierpień 07, 2010, 22:57:54 »

Gratuluję fajnego baniaka. Muszę przyznać, że od dłuższego czasu obserwuję Twoje postępy i jestem pod wrażeniem z jaką determinacją ale zarazem z pasją uczysz się akwarystyki. Tak dalej. Takich ludzi właśnie jest za mało. pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w akwarystyce. Zibi

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #141 : Sierpień 08, 2010, 20:08:34 »

Gratuluję fajnego baniaka. Muszę przyznać, że od dłuższego czasu obserwuję Twoje postępy i jestem pod wrażeniem z jaką determinacją ale zarazem z pasją uczysz się akwarystyki. Tak dalej. Takich ludzi właśnie jest za mało. pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w akwarystyce. Zibi

Dzięki, Wystarczy coś lubić i na starcie założyć (z reszta zgodnie ze stanem faktycznym), że się nic nie wie w temacie. Wtedy idzie człowiek do przodu, a nie trwa w niewiedzy.

Pozdrawiam, R.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #142 : Sierpień 16, 2010, 21:13:02 »

Witajcie po sporej przerwie Wink

Nowa 300tka stoi. Nie za bardzo miałem czas na cokolwiek więc postawiłem, troche zielska wstawiłem, żeby akwarium "pracowało". Narazie nie ma jeszcze na co popatrzeć, ale w pierwszym poście fotkę zamieściłem.

Pozdrawiam, Leszek

Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #143 : Sierpień 16, 2010, 21:44:51 »

Czyżbyś wrócił do żwiru rzecznego na wierzch dna? Jakieś konkretne powody? Przez te 3 miesiące (od zdjęcia z 11-05 do 16-08) skalary urosły w niesamowitym tempie! Czy to te same?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #144 : Sierpień 16, 2010, 22:45:17 »

Tak to te same skalary. Jednak rekordowe wzrosty skalarów miałem na początku ich hodowli gdy karmiłem je jeszcze sercami wołowymi. (nie mam już tych osobników)

Na ziemii leży żwir granulacji 1-2 mm. Nie wiem jakiego jest pochodzenia. Mam go z budowy. Testowalem pod kątem zatwardzania wody, był w nieoznaczonych workach.
Drobny żwir wybrałem ze względu na problemy z korzenieniem się ponikła oraz mniejszy przepływ wody do ziemii.  Kolor nie ma znaczenia ponieważ plan jest taki, że dna wogóle nie bedzie widać.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 22:46:56 wysłane przez rodia » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #145 : Sierpień 16, 2010, 23:43:16 »

Ciekawie się zapowiada jak zielsko ruszy to powinno byc o wiele lepiej bo na razie jakoś nie widac tej głębokości 50cm patrząc na stary baniaczek i nowy równocześnie wydalą się podobne. Skalary masz zdrowizna.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #146 : Sierpień 17, 2010, 13:45:37 »

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego akwarium. Widzę ile pracy włożyłeś w stworzenie. Piękne akwarium Smiley gratulacje!

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #147 : Sierpień 17, 2010, 18:29:41 »

Nie jest tak źle, Rodia.
Ja tam wole zbiorniki gdzie zielska jest mniej więc mnie się podoba.
Widze, że żagle za chwile będą dobierać się w pary.
Gratulacje.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #148 : Sierpień 17, 2010, 22:02:25 »

Nie jest tak źle, Rodia.
Ja tam wole zbiorniki gdzie zielska jest mniej więc mnie się podoba.
Widze, że żagle za chwile będą dobierać się w pary.
Gratulacje.

Dzięki, pocieszasz mnie Cheesy

2 ze skalarów widzę czasami ganiające się, ale i tak wiekszosc czasu pływają w stadzie. Czasami tylko dzadzą sobie po pyskach.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #149 : Sierpień 18, 2010, 07:20:16 »

Kurde rodia też będę miał taki piasek ze żwirowni juz przesiałem większość do frakcji jaka mnie interesuje i niedługo zaczynam chyba składać całosć do kupy

Zaczyna się ciekawie

ps. Dlaczego niby nie bedzie widać u ciebie piachu? masz zamiar obsadzić czymś?

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: