rodia
|
|
« Odpowiedz #135 : Lipiec 30, 2010, 14:20:48 » |
|
Ale ty niecierpliwy tylko z tym przeciąganiem to nie szalej bo same akwa z ziemią dużo waży. akwarium stoi na blacie kuchennym 38mm grubym, ktory to stoi na stelażu z kątownika (stelaż ma tyle krawędzi co model prosopadłoscianu zrobiony z drutu). Podłogi mam strasznie krzywe więc wiem, że sam stelaż jest w stanie się odgiąc na tyle, żeby pękło akwarium. Jednak ten blat robi swoje. będzie tylko akwarium i żwir. Tak niecierpliwy. Ale z drugiej strony całą obsadę (a w tym kilka ryb do oddania) trzymam w 54 litrach i jest tam tez upchnięta cześć roślin. W tej chwili ciągnie to JBL e1500, którego i tak będę musiał na pewnym etapie. Dlatego im prędziej jakaś namiastka dojrzewania się rozpocznie w 300l tym lepiej bo ryby i tak bede musiał wpuścić dość szybko. Poza tym jest to świetna okazja, żeby sprawdzić czy nie ma jakiś dziwnych skoków parametrów wody. Raz zalewałem 54 na ziemi i nie wiem czemu ziemia niby w składzie bez niczego - typowy standard, a po 2 dniach woda była herbaciana jak po torfie. Pzdr., R.
|
|
|
|
|
|
|
sk4lar
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #136 : Lipiec 30, 2010, 16:25:43 » |
|
To 240l to piękne akwrium było. Pewnie to nowe jeszcze ładniejsze będzie A jak miałeś molinezje ostrouste"Black Molly" to czasem nie atakowały skalarów?Bo ja jak kiedys miałem je razem ze skalarami to obgryzały im płetwy. Czy w nowym zbiorniku też będą teraz skalary. Brałeś pod uwagę może taką obsade zbiornika jak: Akary,tęczanki lub pielęgnice np skonsopręga lub ramireza.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #137 : Lipiec 30, 2010, 17:59:11 » |
|
Nie obgryzały. Na początku miałem również molinezje żaglopłetwe żeby był fajny noobowski mix i też nie było problemów. Obsada będzie przeniesiona z 240 i w końcu pozbędę się niektórych ryb, np. Plecostomus 20cm, kosiarka. Zastanawiam się jeszcze nad kiryskami bo mam 5 lub 6 pstrych. Na pewno zostają skalary, neony czerwone i ramirezy i kakadu. Kakadu trochę podrosną (bo są młodziutkie) to trafią do innego zbiornika. Ja jestem prosty człowiek, nie lubie wyszukanych tematów. U mnie musi być kolorowo i żywo. Stąd barwny rośliniak + troche mieszana obsada. Jak rozważam inne obsady to jako drugie akwa rozważałbym coś z azji lub dyskowce. Chociaż do dyskowców wolę jeszcze trochę doświadczenia zebrać. Pozdrawiam, R.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 18:01:06 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
Damian12
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #138 : Sierpień 03, 2010, 18:01:05 » |
|
najbardziej mi się podoba zdjęcie z 2009-12-04 teraz też piękne
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #139 : Sierpień 07, 2010, 19:16:59 » |
|
Witam
Marność nad marnościami (czyt. lipa na maxa) - 300 Litrów stoi trwało to sporo z powodu odwiedzin kochanej rodzinki i chrzcin syna, ale stoi. Lipa polega na tym, że wszelkie moje wcześniejsze zamysły na zagospodarowanie większego dna jakoś - puf - znikły. Wizję 300 budowałem na bazie aranżu z 240, a stawiając 300 postanowiłem nie kopiować nic ze starego akwa i wyszło akwarium roślinne jakie mi się nie podoba. Nie wystawiam na razie bo obciach. A druga sprawa, że z 240ki wywaliłem gatunki, których nie chciałem nie uzupełniając ich innymi. W związku z tym to i gatunków roślin mam za mało na sensowny aranż. Jutro niedziela - dzień refleksji - obmyślę co tam posadzić i jak to ma wyglądać, kupie rośliny i wtedy wystawie foty. Myślę, że obserwacja zbiornika może być ciekawa ponieważ ja kupuję (o ile się da) po jednej lub maksymalnie 2 sadzonkach danego gatunku hodując je potem, rozmnażając i w ten sposób zagęszczając akwarium. Tym razem się dopilnuje i będzie ONE_PHOTO_PER_DAY_PROJECT
A i dodam, że zbiorniczek postawiłem na ziemi z zamysłem podawania co2 i lekkiego nawożenia. Taka decyzja padła ponieważ, nie chcę akwarium na samym żwirze, a nie chcę również rezygnować ze światła.
Pozdrawiam, R.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 19:20:29 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec
kocham to ;]
|
|
« Odpowiedz #140 : Sierpień 07, 2010, 22:57:54 » |
|
Gratuluję fajnego baniaka. Muszę przyznać, że od dłuższego czasu obserwuję Twoje postępy i jestem pod wrażeniem z jaką determinacją ale zarazem z pasją uczysz się akwarystyki. Tak dalej. Takich ludzi właśnie jest za mało. pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w akwarystyce. Zibi
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #141 : Sierpień 08, 2010, 20:08:34 » |
|
Gratuluję fajnego baniaka. Muszę przyznać, że od dłuższego czasu obserwuję Twoje postępy i jestem pod wrażeniem z jaką determinacją ale zarazem z pasją uczysz się akwarystyki. Tak dalej. Takich ludzi właśnie jest za mało. pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w akwarystyce. Zibi
Dzięki, Wystarczy coś lubić i na starcie założyć (z reszta zgodnie ze stanem faktycznym), że się nic nie wie w temacie. Wtedy idzie człowiek do przodu, a nie trwa w niewiedzy. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #142 : Sierpień 16, 2010, 21:13:02 » |
|
Witajcie po sporej przerwie Nowa 300tka stoi. Nie za bardzo miałem czas na cokolwiek więc postawiłem, troche zielska wstawiłem, żeby akwarium "pracowało". Narazie nie ma jeszcze na co popatrzeć, ale w pierwszym poście fotkę zamieściłem. Pozdrawiam, Leszek
|
|
|
|
|
|
|
Jason Bourne
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #143 : Sierpień 16, 2010, 21:44:51 » |
|
Czyżbyś wrócił do żwiru rzecznego na wierzch dna? Jakieś konkretne powody? Przez te 3 miesiące (od zdjęcia z 11-05 do 16-08) skalary urosły w niesamowitym tempie! Czy to te same?
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #144 : Sierpień 16, 2010, 22:45:17 » |
|
Tak to te same skalary. Jednak rekordowe wzrosty skalarów miałem na początku ich hodowli gdy karmiłem je jeszcze sercami wołowymi. (nie mam już tych osobników)
Na ziemii leży żwir granulacji 1-2 mm. Nie wiem jakiego jest pochodzenia. Mam go z budowy. Testowalem pod kątem zatwardzania wody, był w nieoznaczonych workach. Drobny żwir wybrałem ze względu na problemy z korzenieniem się ponikła oraz mniejszy przepływ wody do ziemii. Kolor nie ma znaczenia ponieważ plan jest taki, że dna wogóle nie bedzie widać.
Pozdrawiam, R.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 22:46:56 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #145 : Sierpień 16, 2010, 23:43:16 » |
|
Ciekawie się zapowiada jak zielsko ruszy to powinno byc o wiele lepiej bo na razie jakoś nie widac tej głębokości 50cm patrząc na stary baniaczek i nowy równocześnie wydalą się podobne. Skalary masz zdrowizna.
|
|
|
|
|
|
|
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #146 : Sierpień 17, 2010, 13:45:37 » |
|
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego akwarium. Widzę ile pracy włożyłeś w stworzenie. Piękne akwarium gratulacje!
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #147 : Sierpień 17, 2010, 18:29:41 » |
|
Nie jest tak źle, Rodia. Ja tam wole zbiorniki gdzie zielska jest mniej więc mnie się podoba. Widze, że żagle za chwile będą dobierać się w pary. Gratulacje.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #148 : Sierpień 17, 2010, 22:02:25 » |
|
Nie jest tak źle, Rodia. Ja tam wole zbiorniki gdzie zielska jest mniej więc mnie się podoba. Widze, że żagle za chwile będą dobierać się w pary. Gratulacje.
Dzięki, pocieszasz mnie 2 ze skalarów widzę czasami ganiające się, ale i tak wiekszosc czasu pływają w stadzie. Czasami tylko dzadzą sobie po pyskach.
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #149 : Sierpień 18, 2010, 07:20:16 » |
|
Kurde rodia też będę miał taki piasek ze żwirowni juz przesiałem większość do frakcji jaka mnie interesuje i niedługo zaczynam chyba składać całosć do kupy
Zaczyna się ciekawie
ps. Dlaczego niby nie bedzie widać u ciebie piachu? masz zamiar obsadzić czymś?
|
|
|
|
|
|
|
|