Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73352 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #150 : Sierpień 18, 2010, 09:05:18 »

Popadam w kompleksy jak widzę twoje akwaria...  Roll Eyes zazdroszczę...
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #151 : Sierpień 18, 2010, 10:34:48 »

300- tka to fajny kawałek wody. Pogratulować. Nie wiem do końca jakie masz zamiary - czy robisz 100% zieleniak czy coś skromniejszego, ja osobiście jednak nie zachwaszczałbym go i pozostawił duuużo miejsca skalarom.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #152 : Sierpień 18, 2010, 15:34:38 »

Ja też popadam w kompleksy patrząc na moje akwa. Po niedzieli wezmę się za obmyślenie jak to ma wyglądać na przyszłość., Naraize widzę, że eleocharis acicularis ruszył na dobre - co mnie cieszy. Akwarium na ziemii, świecę oszczędnie bo to priewsze tygodnie, a na kabombach i bacopach mam glony - bardzo cieniuśkie niteczki ok 0,5cm. I nie wiem jak się ich pozbyc. (tylko mi tu z kosiarkami nie wyjeżdżać proszę Wink)

Pozdrawiam ,R.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #153 : Sierpień 18, 2010, 15:45:26 »

Zapowiada się ładny zbiornik tak jak mówiłem  Cheesy A te skalary jak się dobiorą w pary to zostawiasz wszystkie?U mnie jest cztery sztuki w tym jedna para sie dobrała i dwa samce cały czas walczą. I nie wiem czy dokupić jeszcze dwa skalary żeby się dobrała jeszcze jedna para czy zostawić tylko tą jedna parke? No ale ja mam zbiornik mniejszy od Twojego o 100l. Twoje akwaria to chyba juz się zaliczają do holenderskich?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #154 : Sierpień 18, 2010, 15:56:41 »

Zapowiada się ładny zbiornik tak jak mówiłem  Cheesy A te skalary jak się dobiorą w pary to zostawiasz wszystkie?U mnie jest cztery sztuki w tym jedna para sie dobrała i dwa samce cały czas walczą. I nie wiem czy dokupić jeszcze dwa skalary żeby się dobrała jeszcze jedna para czy zostawić tylko tą jedna parke? No ale ja mam zbiornik mniejszy od Twojego o 100l. Twoje akwaria to chyba juz się zaliczają do holenderskich?

Holendry to raczej typowe roślinniaki z garstką drobnicy ewentualnie. Swoje akwarium nazywam akwarium dekoracyjnym, łącze w nim bujną roślinność znormalną obsadą jak na ten litraż. Akwarium stoi w pokoju dziennym więc skoro pozostali domownicy musza żyć z moim hobby w tym pokoju to akwarium wygląda tak, żeby dekorowało pokój a nie tylko stanowiło ciekawostkę dla pasjonatów akwarystyki. Lubię akwaria typu black waters, gdybym mógl postawić więcej zbiorników to na pewno BW byłoby jednym z nich. Są ciekawe i zdecydowanie bliższe naturze, ale nie ma co sie oszukiwać BW nie sprawia wizualnego wrażenia oazy radości i życia  w pokoju, to są klimaty bardziej mroczne i surowe.

Jeśli chodzi o skalary to zależy od agresywności osobników po dobraniu się w pary. Na pewno nie będę trzymał ich na siłę jeśli będą ciągle walczyć. Nawet jak nie będą to myślę, że na ten litraż 2 pary skalarów wystarczą.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #155 : Sierpień 18, 2010, 19:03:12 »

Akwarium na ziemii
A co z gliną?
Z tego co pamiętam to był plan, że baniak stanie na glinie.
Dlaczego nie wyszło?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #156 : Sierpień 18, 2010, 19:35:20 »

Akwarium na ziemii
A co z gliną?
Z tego co pamiętam to był plan, że baniak stanie na glinie.
Dlaczego nie wyszło?

Bo w mojej okolicy przejrzalem wszelkie budowlane wykopaliska i jedyny sposób w jaki mogłem pozyskać glinę to powyciagać z pobliskiej piaskownicy kupki i udawać, że to glina. Stoi na ziemi z dosypką wegla aktywnego i domieszką ziemi gliniastej. Zobaczymy jak się sprawdzi.

Pozdrawiam, R.
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #157 : Sierpień 18, 2010, 19:39:54 »

ciekawe czy ziemia nie będzie Ci barwić wody w akwarium na taki herbaciany kolor?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #158 : Sierpień 18, 2010, 19:45:08 »

ciekawe czy ziemia nie będzie Ci barwić wody w akwarium na taki herbaciany kolor?

Na początku barwiła, ale teraz jest to juz bardzo słabe barwienie. Podamiana raz na 2-3 tygodnie załatwi sprawę.

tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #159 : Sierpień 19, 2010, 11:02:42 »

Ja też popadam w kompleksy patrząc na moje akwa. Po niedzieli wezmę się za obmyślenie jak to ma wyglądać na przyszłość...

No proszę Cię...  Roll Eyes
http://img638.imageshack.us/i/dscf2718k.jpg/ <-to jest moje akwarium, zero ładu i składu... i stoję w miejscu...
a u Ciebie super...
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #160 : Sierpień 19, 2010, 19:15:38 »

Akwarium zapowiada się bardzo ładnie, poprzednie było w moim odczuciu prawie idealne. Obserwuję Twoje wypowiedzi od początku i jesteś znakomitym przykładem prawidłowego rozwoju akwarysty(sam zajmuje sie akwarystyka od 15 lat i popełniłem wiele błędów:) )

Pozdrawiam i życze dalszych sukcesów

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #161 : Sierpień 20, 2010, 19:30:51 »

Witam

Niedawno wróciłem do domu i widzę, 2 skalary czyszczą rurkę od filtra. Na tym zdjeciu:

jeden ten ten cały biały z jedną czarną ciapką, a drugi ten biały z żółtym na głowie.

Wydaje mi się, że są jeszcze za młode, a w ostatnim czasie nie zauważyłem, żeby trzymały się razem. No może jedyny objaw to bylo lekkie potyczki "żółtka" z innym skalarem. No ciekawe co z tego wyjdzie Wink
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #162 : Sierpień 20, 2010, 19:39:59 »

Wyjdzie z tego tarło.
Tak to wszystko się zaczyna.
Za 2-3 dni będzie agresor tarlaków i odganianie wszystkich ryb od miejsca w którym będzie ikra.
Gdy wszystkie inne ryby będą na przeciwległym końcu bańki ryby się wytrą.
Powodzenia Smiley

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #163 : Sierpień 20, 2010, 19:40:31 »

Oby ci się rozmnożyły Smiley
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #164 : Sierpień 20, 2010, 20:29:17 »

Oby ci się rozmnożyły Smiley

Musiałbym je odłowić bo w ogólnym to nie pociągną za długo, a szczerze mówiac chciałbym poobserowac opiekę skalarów nad młodymi. Jak je odłowie to sie nie na oglądam.

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: