Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73367 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #165 : Sierpień 23, 2010, 21:58:10 »

Nie kapuje. Nic sie nie dzieje. Tzn skalary dalej czyszczą tą rurkę i regularnie się tam kręcą, ale to już trwa ładnych kilka dni. Narazie mam doswiadczenie z pielęgniczkami Ramireza - jednego dnia czyszczą miejsce, drugiego lub czeciego jest ikra. Hm, jak to ze skalarami jest, kto wie ręka do góry?

Pozdrawiam, R.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #166 : Sierpień 23, 2010, 22:12:36 »

u mnie ikrę składały minimum 2 razy ( minimum bo w wakacje trochę wyjeżdżałem i mogły wtedy złożyć) nigdy mi wcześniej nie czyściły liścia tylko wracam sobie po kilku godzinach nieobecności i jest ikra.

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #167 : Sierpień 23, 2010, 22:50:54 »

ze skalarami jest tak samo jak z ludźmi najpierw podu..zysz, a potem są kłopoty Good !

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #168 : Sierpień 24, 2010, 09:20:49 »

ze skalarami jest tak samo jak z ludźmi najpierw podu..zysz, a potem są kłopoty Good !

No tylko u ludzi to trwa od znalezienie kibla w dyskotece do nawet wspólnego zamieszkania Cheesy.

Coś mi się zdaje, że tym skalarom dzwoni tylko jeszcze nie wiedzą w którym kościele. Mimo wszystko fajnie jest poobserwować zmiany w ich dotychczasowym "młodzieńczym" zachowaniu.

Pozdrawiam, R.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #169 : Sierpień 24, 2010, 11:11:43 »

U mnie to cały tydzień czysciły żabienice. I potem się wytarły. Niestety cos zjadło po nocy. Teraz znowu czyszczą tą samą roslinke już 5 dni. Oczywiscie reszta skalarów w drugiej częśći zbiornika i ma wydzielony teren do połowy akwarium  Undecided
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #170 : Sierpień 24, 2010, 14:13:45 »

Nie kapuje. Nic sie nie dzieje. Tzn skalary dalej czyszczą tą rurkę i regularnie się tam kręcą, ale to już trwa ładnych kilka dni. Narazie mam doswiadczenie z pielęgniczkami Ramireza - jednego dnia czyszczą miejsce, drugiego lub czeciego jest ikra. Hm, jak to ze skalarami jest, kto wie ręka do góry?

Pozdrawiam, R.
Przed pierwszym tarłem moje ryby kręciły si przy filtrze dobre dwa tygodnie.
Teraz max dobę.
Cierpliwości.

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #171 : Sierpień 24, 2010, 17:16:41 »

No a moim się zawsze śpieszy. na dowód mogę powiedzieć że jak dziś wróciłem z pracy to nic się nie działo a trochę się na akwa gapiłem. godzinę czy półtorej później już miałem ikrę w akwarium Grin Teraz parka skalarów jej dzielnie bronią przed resztą ryb.

PS
poprzednie tarło skalarów miałem w zeszły poniedziałek Cheesy

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #172 : Sierpień 28, 2010, 19:59:33 »

Rodia, jak żagle?
Trą się?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #173 : Sierpień 28, 2010, 20:13:57 »

Rodia, jak żagle?
Trą się?

Nie trą. Kręcą sie tam caly czas ale jakby chciały a nie mogły. Poczekamy zobacznymy. Może ich troche spłosze bo spora przycinka sie szykuje.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #174 : Sierpień 28, 2010, 20:21:37 »

Rodia, jak żagle?
Trą się?

Nie trą. Kręcą sie tam caly czas ale jakby chciały a nie mogły. Poczekamy zobacznymy. Może ich troche spłosze bo spora przycinka sie szykuje.
Pierwsze tarło.
Muszą się nauczyć Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #175 : Wrzesień 04, 2010, 21:01:01 »

Witam
Niedługo jakiś upgrade zrobie, a tymczasem cieszę się z dyfuzora co2 diy. Klasyczna konstrukcja z filtra narurowego. Genialne rozwiazanie. 100% rozpuszczalności, na akwa 300l starcza w zupelnosci 1-1,5 bąbla na sekunde przy sporym ruchu tafli wody (deszczownia u mnie spod powierzchni wody skierowana jest w górę.

Polecam takie rozwiązanie.
neuron
Nowy
*

« Odpowiedz #176 : Wrzesień 15, 2010, 20:56:28 »

A co to za podłoże na tej fotce? http://www.rodia.eu/!akwa/2010-04-05.jpg
Taki ciemny żwirek? Kupuję w zoologicznym żwirek mieszany , a gdy wypłukam staje się jasny Sad Bazalt odpada i farbowany żwirek, nie wiem skąd wy macie takie ciemne żwirki.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #177 : Wrzesień 15, 2010, 22:32:18 »

A co to za podłoże na tej fotce? http://www.rodia.eu/!akwa/2010-04-05.jpg
Taki ciemny żwirek? Kupuję w zoologicznym żwirek mieszany , a gdy wypłukam staje się jasny Sad Bazalt odpada i farbowany żwirek, nie wiem skąd wy macie takie ciemne żwirki.

To jest bazalt. I robiłem test, nie zatwardza wody. Kupiłem go w sklepie ogrodniczym, ale w zoologicznym u mnie w mieścinie tez sprzedają paczkowany taki sam 6 razy droższy.

Pozdrawiam, R.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #178 : Wrzesień 16, 2010, 10:01:04 »

rodia pokaż jakieś zdjęcie tego narurowego filtra jak to działa?

peater
Nowy
*

« Odpowiedz #179 : Wrzesień 16, 2010, 10:28:37 »

Rodia - mam pytanie odnosnie takiego reaktora co2 narurowego - co sie dzieje w momencie kiedy jest przerwa w dostawie prądu ? filtr nie tłoczy wody -> nie ma rozpuszczania co2 w reaktorze -> gromadzi się go tam coraz więcej i wzrasta ciśnienie...

Czym się to kończy ? Woda zostje wyparta z reaktora i co2 idzie w postaci bąbli do akwa czy moze cofa sie do filtra i go zapowietrza tak ze po powrocie pradu nie odpala ? Czy moze reaktor nie wytrzyma cisnienia i go rozsadzi -> wyciek wody z akwa na dywan?

W przypadku gdy jest elektrozawór to chyba nie ma problemu ... ale co jezeli ktos nie ma elektrozaworu ? jak to wyglada u Ciebie ?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: