Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73393 razy)
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #210 : Grudzień 08, 2010, 13:16:00 »

Gratulacje.
Czekam na filmik. Smiley
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #211 : Grudzień 08, 2010, 19:38:09 »

mrs, jak prorokowałeś, że na grudzień będą pary wśród skalarów - tak się stało. Wczoraj (tydzień po wpuszczeniu ryb do 300tki) skalary się wytarły. Fragmenty tarła, a w sumie to samego składania ikry udało mi się nagrać, jak wydobędę to z kamery to zamieszczę.
To masz prezent na święta Smiley
Gratulacje, oby z ikry coś wyszło.

Chyba coś jednak było z tą wodą wcześniej (zmiany parametrów albo cholera wie co) - bo gdyby się trzymać, że stres wczesniej był przyczyną zahamowania dobierania się w pary u skalarów jak również zaprzestania tarła np. przez p. Ramireaza, to nie byłoby mowy, żeby po 3 tygodniowym trzymaniu obsady w ciasnej setce i przerzuceniu do innych totalnie warunków do 300l ryby się wytarły. Zwłaszcza że świeze akwarium jest pod wzgledem roślin czy kryjówek narazie prawie puste. Sam nie wiem. Cieszy mnie, że wszystko wraca do normy.
Ja pisałem o stresie patrząc przez pryzmat tego co działo się u mnie w bańce gdy sprzedawałem pierwszą pare żagli. Para która została w bańce zostawiła ikrę, siedziała osowiała w rogu zbiornika, nie przyjmowała pokarmu.
Cieszę się, że u Ciebie jest inaczej.

A przy okazji, czemu tak długo trzymałeś ryby w 100l szklance?
Czemu dopiero teraz odpaliłeś 300l?
Daj jakąś fotke Smiley

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #212 : Grudzień 09, 2010, 21:05:17 »

Coraz ładniejsze to akwarium się robi  Good ! Ja miałem ostatnio nietypową sytuacje podczas tarła.
Ikrę na lisciu wycierały 3 skalary. Ok dwa z nich to para , a co robił ten trzeci? Na dodatek jeszcze z nimi bronił tej ikry. Dziwna sytuacja strasznie bo się czasami dziobał z tym samcem od ikry. Czyli jeśli dwóch samców zapłodniło tą ikrę( a dodam że samiec z samiczką są typu KOI -czyli zółte) a on marmurkowy. Czyli potomstwo by wyszło mieszane? Jednak i tak się małych nie mogę  dochować , bo zawsze cos wyżera ikrę po paru dniach. Może otoski nocą , a może ta para.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #213 : Grudzień 09, 2010, 21:10:43 »

Coraz ładniejsze to akwarium się robi  Good ! Ja miałem ostatnio nietypową sytuacje podczas tarła.
Ikrę na lisciu wycierały 3 skalary. Ok dwa z nich to para , a co robił ten trzeci? Na dodatek jeszcze z nimi bronił tej ikry. Dziwna sytuacja strasznie bo się czasami dziobał z tym samcem od ikry. Czyli jeśli dwóch samców zapłodniło tą ikrę( a dodam że samiec z samiczką są typu KOI -czyli zółte) a on marmurkowy. Czyli potomstwo by wyszło mieszane? Jednak i tak się małych nie mogę  dochować , bo zawsze cos wyżera ikrę po paru dniach. Może otoski nocą , a może ta para.
ja tak mialem przy paletkach w ogolnym ikra mi sie dłuzej nie utrzymała jak 3 dni od wyklucia. a składały z 10 razy , oddalem pare do kolegi i za drugim razem złozyly ikre i maluchy są do tej pory. A samiec sam zjadał w ogolnym ikre.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #214 : Grudzień 09, 2010, 23:51:36 »

Witajcie.

Wszystkim czekającym na wszelkie fotki, updaty itd w tym wątku chciałem napisać, że zmogły mnie i moje dzieciaki grypowe tematy więc w najlbliższych dniach żadnej aktualizacji nie będzie.
Pozdrawiam, Odezwe sie "jak tylko"
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #215 : Grudzień 19, 2010, 11:30:25 »

Rodia, ja wręcz domagam sie nowych fotek Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #216 : Czerwiec 26, 2011, 11:47:57 »

Rodia, gdzie ta obiecana aktualizacja?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #217 : Lipiec 04, 2011, 19:37:21 »

Witam
Nie było mnie trochę.
Rodia, gdzie ta obiecana aktualizacja?
Jeden mrs się dopomina więc chyba nic ciekawego nie było do tej pory w moim akwa Wink

Zwlekam zwlekam ponieważ nie mam się czym pochwalić. Plan był dobry, ale wyszła poważna plaga glonów podczas moich w kwietniu i maju. W związku z tym musiałem nasadzać szybko rosnącego zielska i pozwolić mu rosnąć ile wlezie byle tylko rośliny wyparły glony. Walka skuteczna, ale jak mowiłem: ciężko coś pokazywać. Tak czy siak wystawię dziś lub jutro aktualne fotki baniaka z opisem. Może mi ktoś na te glony coś uradzi.

Pozdrawiam, R.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 19:39:51 wysłane przez rodia » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #218 : Lipiec 04, 2011, 20:08:53 »

Byłem pewien, że już z baniakiem wszystko dobrze.
Tak czy inaczej, czekam na fotke Twojej bańki.
Malo ciekawych zbiorników ostatnio na forum się pojawia.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #219 : Lipiec 04, 2011, 20:53:25 »

Byłem pewien, że już z baniakiem wszystko dobrze.
Tak czy inaczej, czekam na fotke Twojej bańki.
Malo ciekawych zbiorników ostatnio na forum się pojawia.

Byłoby już wszystko dobrze gdybym nie jeździł ciągle. Druga sprawa, że jest to mój pierwszy kontakt z glonami więc nie mam wcześniejszych doświadczeń w ich zwalczaniu.

Mało ciekawych zbiorników? Może kwestia sezonu letniego?

R.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #220 : Lipiec 04, 2011, 21:31:21 »

Z bólem i wstydem ale pokaże Cheesy

2011.07.04

(jak klikniecie to będzie większe)

Pełne info w pierwszym poście.

Pozdrawiam, R.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #221 : Lipiec 05, 2011, 05:55:52 »

Tak jak myślałem, świetny roślinniak.
Powinieneś napisać "z bulem", byłbym pewien, że to sarkazm Smiley

Mamy więc kolejną perełke pośród roślinnych zbiorników - ciesze się, że Twój baniak wrócił na forum Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #222 : Lipiec 05, 2011, 08:20:04 »

Świetnie teraz wygląda. Widzę, że dorzuciłeś jeszcze jedną świetlówkę.
A glony same przyszły same odejdą.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #223 : Lipiec 05, 2011, 09:18:26 »

Świetnie teraz wygląda. Widzę, że dorzuciłeś jeszcze jedną świetlówkę.
A glony same przyszły same odejdą.

Cieszę, że akwarium się podoba. Ja nie jestem na razie z niego zadowolony, jak pisałem: przez glony musiałem obsadzić szybko rosnącymi na pewien czas i to mi trochę popsuło zamysł.  Na szczęście około 10 dni temu zaobserwowałem zatrzymanie wzrostu glonów, a na dzień dzisiejszy widzę powolne ich zanikanie. Jeśli tempo się utrzyma to może już za miesiac nie zostanie po nich śladu.

Tak, dorzuciłem świetlówkę. W końcu skoczyłem z 240 na 300l i to dodatkowe 10cm szerokości. Ciężko było to doświetlić tymi 3ma ze względu na ten trawnik z przodu.
Na razie nic nie zmieniam, ale jak uporam się z glonami to prawdopodobnie świecić cały dzień będzie tylko dwie rury, a pozostałe 2 (słownie: dwie) świecić będą tylko 3-4 godziny.

Z ciekawostek: walcząc z glonami troszku mniej karmię ryby i 3 skalary nauczyły się żreć glony, nigdy bym się tego nie spodziewał zwłaszcza, że karmię je tylko pokarmami mrożonymi (ochotka, wodzień, solowiec).

Z powodu zbyt wysokiego grzania wody światłem w zamkniętej pokrywie zrobiłem z osb i hdf wiszący reflektor, w wolnym czasie zrobie jakis poradnik DIY bo z wielu diy, które zrobiłem ten chyba jako jedyny jest godny polecenia: estetyka wysoka co rzadkie przy diy, koszty niskie, radość nieziemska.

Pozdrawiam, R.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #224 : Lipiec 05, 2011, 09:56:04 »

Sam też myślałem o zmianie pokrywy na coś odkrytego na lato. W końcu u mnie skończyło się na uchylaniu pokrywy i zmiany świetlówek (ze statecznikami) z FQ na HE , które też świecą jasno ale przedewszystkim się tak nie grzeją.

Z powodu zbyt wysokiego grzania wody światłem w zamkniętej pokrywie zrobiłem z osb i hdf wiszący reflektor, w wolnym czasie zrobie jakis poradnik DIY bo z wielu diy, które zrobiłem ten chyba jako jedyny jest godny polecenia: estetyka wysoka co rzadkie przy diy, koszty niskie, radość nieziemska.

To muszę zobaczyć nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wykonany kawałek pokrywy lub innej lampy zwłaszcza jak estetyka jeszcze jest
na wysokim poziomie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2011, 10:13:51 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: