mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #300 : Wrzesień 10, 2011, 10:20:47 » |
|
Jeszcze co do odchowu maluchów: maluchy wykluły się w 7-8 litrach. Od 4 czy 5 dnia od wylęgu zacząłem dolewać po 1 litrze wody z głównego zbiornika. Czwartą taką dolewkę zrobilem zdecydowanie za dużą bo dolałem im ok 30% wody aby uzyskać poziom wody umożliwiający uruchomienie filtra kaskadowego i tu właśnie zrobilem bład: po kilku godzinach zobaczyłem kilkanaście trupków. A zaznaczam, że woda parametrowo była niby taka sama bo czerpana zawsze tylko z głównego akwarium. Jednak maluchy są bardzo wrażliwe.
Ile w tej chwili pływa u Ciebie tych maluchów?
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #301 : Wrzesień 10, 2011, 10:21:36 » |
|
Czołem ! Dwie nowe fotki. Niestety nie udało mi się zrobić całej ostrej. Wieczorem spróbuję ponownie. Fotografowanie w tej skali odwzorowania ruchliwych obiektów to prawdziwa katorga. Lekki ruch fotografującego powoduje już wyjście obiektu z głębi ostrości, a ruszający się obiekt to jak dziecko na huśtawce dla snajpera. Niestety teraz tylko efekt fotki marne: mrs, maluchów pływa teraz ponad 20. Wieczorem zamierzam zrobić im porządniejszą sesję to policzę. Od kilku dni nie bylo ani jednego zgonu.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #302 : Wrzesień 10, 2011, 10:25:48 » |
|
A tak w ogóle, które żagle się rozmnożyły? Nie wiem czy o tym pisałeś, w każdym razie, ja nie doczytałem.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #303 : Wrzesień 10, 2011, 10:29:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #304 : Wrzesień 10, 2011, 10:31:49 » |
|
To są ubarwieniem najciemniejsze żagle, czy tak? Z tej fotki ciężko wywnioskować.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #305 : Wrzesień 10, 2011, 10:36:42 » |
|
To są ubarwieniem najciemniejsze żagle, czy tak? Z tej fotki ciężko wywnioskować.
Najciemniejszy to jest na tej fotce ten po lewej stronie (nad złotym zbrojnikiem) - cały czarny, a te 2 od tarła to te w czerwonym kółku. To są te tutaj: Te ostatnie przy tarle jakoś blado wyglądały :/
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2011, 10:38:24 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #306 : Wrzesień 10, 2011, 11:01:23 » |
|
A jak teraz sytuacja w baniaku głównym? No i co zrobisz z młodymi gdy już podrosną?
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #307 : Wrzesień 10, 2011, 11:14:06 » |
|
Sytuacje w baniaku główny przedstawię wieczorem lub jutro. Młode do oddania będą, nie mam gdzie ich trzymać i szczerze mówiąc nie chcę. Rodzice nie są zbyt atrakcyjni jeśli chodzi o ubarwienie. Denerwuje mnie że prawie każdy skalar u mnie jest w innej barwie. Tak to jest jak się kupuje ryby z dziećmi i żoną. Sam też oczywiście przyczyniłem się do tej "kolorowanki". Malutkie szybko śmigające w sklepie skalarki są zawsze śliczne, jak wyrastają to wzory i ubarwienie prezentuje się inaczej i już nie wszystkie są takie ładniutkie. Druga sprawa, że jak duże skalary wypełniają akwarium to zaczyna denerwować taki mix.
Jeśli na dłuższą metę zostanę przy skalarach to będą to albo klasycznie wybarwione w pionowe pasy albo (co mi się bardziej podoba) całe czarne czarne. Na fotkach czarne wyglądają po prostu jak czarne plamy na tle akwa, ale w rzeczywistości dorosłe czarne skalary są piękne, zwłaszcza płetwy. Na tą chwilę mam takie dwa. Parę z której mam narybek trzymam tak naprawdę z powodów sentymentalnych - mam je chyba od początku posiadania akwarium. Myślę, że w tym roku zrobię porządek z obsadą.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #308 : Wrzesień 10, 2011, 11:18:41 » |
|
Sytuacje w baniaku główny przedstawię wieczorem lub jutro. Młode do oddania będą, nie mam gdzie ich trzymać i szczerze mówiąc nie chcę. Rodzice nie są zbyt atrakcyjni jeśli chodzi o ubarwienie. Denerwuje mnie że prawie każdy skalar u mnie jest w innej barwie. Tak to jest jak się kupuje ryby z dziećmi i żoną. Sam też oczywiście przyczyniłem się do tej "kolorowanki". Malutkie szybko śmigające w sklepie skalarki są zawsze śliczne, jak wyrastają to wzory i ubarwienie prezentuje się inaczej i już nie wszystkie są takie ładniutkie. Druga sprawa, że jak duże skalary wypełniają akwarium to zaczyna denerwować taki mix.
Ja sam na początku też popełniłem ten błąd. Jeśli na dłuższą metę zostanę przy skalarach to będą to albo klasycznie wybarwione w pionowe pasy albo (co mi się bardziej podoba) całe czarne czarne. Na fotkach czarne wyglądają po prostu jak czarne plamy na tle akwa, ale w rzeczywistości dorosłe czarne skalary są piękne, zwłaszcza płetwy. Na tą chwilę mam takie dwa. Parę z której mam narybek trzymam tak naprawdę z powodów sentymentalnych - mam je chyba od początku posiadania akwarium. Myślę, że w tym roku zrobię porządek z obsadą.
Mam dokładnie takie same odczucia. Jeśli kiedyś postawie większe szkło i będą w nim żagle, kupie okazy klasycznie ubarwione - np. coś w stylu manacapuru. Odmiany hodowlane - tak jak sam napisaleś - są ładne, ale gdy ryba dorośnie, nie ma w niej tej magii która widoczna jest w przypadku klasycznie ubarwionych ryb. Przynajmniej w moim odczuciu
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #309 : Wrzesień 11, 2011, 12:33:25 » |
|
Wczoraj wieczorkiem kolejne tarło: (klikajcie - będzie wieksze)Niżej fotka aktualnego akwarium. Niestety nie mam pomysłu na aranż więc akwarium wygląda jak wygląda. Na przodzie powinien być trawnik z parvuli, ale niestety nie chce rosnąć - skalary ciągle go wyrywają. Chyba go osłonie jakąś siatką żeby się trochę rozbujał. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #310 : Wrzesień 11, 2011, 12:38:27 » |
|
Ile w tej chwili pływa u Ciebie tych maluchów?
Wstępnie policzyłem skalararzątka i jest ich koło 30 sztuk.
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #311 : Wrzesień 11, 2011, 12:57:29 » |
|
Rodia moje gratki 30 szt , co do przodu, nie myślałeś może nad puszczeniem dnem dużego Henia ? mi ostatnimi czasy pięknie dna zarasta i łatwo go przyciąć tak, jak sobie tego życzy właściciel akwarium
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #312 : Wrzesień 11, 2011, 13:30:24 » |
|
Rodia moje gratki 30 szt , co do przodu, nie myślałeś może nad puszczeniem dnem dużego Henia ? mi ostatnimi czasy pięknie dna zarasta i łatwo go przyciąć tak, jak sobie tego życzy właściciel akwarium Po prostu uwielbiam eleocharis. Dlatego doprowadzę do wyrośnięcia tego trawnika.
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #313 : Wrzesień 11, 2011, 13:58:55 » |
|
To sie nazywa determinacja
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #314 : Wrzesień 11, 2011, 14:33:30 » |
|
śliczna kępa heterki! Rośliny są fajnie rozsadzone, więc jakiś konkretny pomysł na aranż jest tu zbędny. Samo zielsko zadba o to aby było ładnie
|
|
|
|
|
|
|
|