Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27
  Drukuj  
Autor Wątek: Rodia [300l] - Takie tam ... (Aktualizacja 2012.02.07)  (Przeczytany 73253 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #315 : Wrzesień 11, 2011, 15:16:48 »

śliczna kępa heterki! Rośliny są fajnie rozsadzone, więc jakiś konkretny pomysł na aranż jest tu zbędny. Samo zielsko zadba o to aby było ładnie Smiley

Mam nadzieję, że to się samo zrobi ładne Wink

Dręczy mnie jeden mały problem z rośliną. Chodzi corymbosa minima. Dawniej była świetnie zielona a od jakiegoś czasu jej liscie robią się na początku lekko czerwonawe i następnie brązowieją zachowując przy tym odpowiednią grubość i rozmiar. Masz pomysł czym to może być powodowane ?

Tutaj fotka robiona kilka tygodni temu, teraz jest tak samo tyle, że roślinki się rozrosły:

Pozdrawiam, R.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #316 : Wrzesień 11, 2011, 20:58:09 »

Ile w tej chwili pływa u Ciebie tych maluchów?

Wstępnie policzyłem skalararzątka i jest ich koło 30 sztuk.
Super Smiley
Mam nadzieje, że wszystkie się uchowają.

Sam baniak też bardzo ładny, a Ty jak zwykle jesteś bardzo skromny Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #317 : Wrzesień 12, 2011, 00:06:32 »

zmieniłeś może system nawożenia, albo dałeś coś pod korzenie? Jeśli nie, to nie mam innego pomysłu niestety. W życiu nie miałem tej rośliny. Ale kolorek ma zacny! Wink

A poza pytaniem, to hedyotisa z tego zdjęcia możesz spokojnie pociąć już na trzy równe części i każdą z dwóch odciętych wsadzić obok. Tnij dziada jak najniżej i dosadzaj. U mnie wymaga przycinki co jakieś 10 dni. Jak przegapię, albo mam lenia, od razu zaczyna przerastać. W sumie nie rozumiem dlaczego ludzie z alledrogo tyle krzyczą za tą roślinę, skoro rośnie niemal tak szybko jak rogatek Wink
Eleocharisa tez możesz wyciąć przy samym podłożu. Roślinie to nie zaszkodzi-nawet przyśpieszy rozrost, a może skalary dadzą mu spokój.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 00:08:54 wysłane przez vento » Zapisane

asanroth
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #318 : Wrzesień 12, 2011, 15:54:07 »

Widzę twoje akwarium jest piękne! Gratuluje.
Ale ja mam pytania, bo widzę że jesteś doświadczony Grin
Jakie jarzeniówki wybrać i jaką ilość do akwarium 200l aby roślinki rosly tak pięknie jak u ciebie?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #319 : Wrzesień 12, 2011, 17:01:35 »

Widzę twoje akwarium jest piękne! Gratuluje.
Ale ja mam pytania, bo widzę że jesteś doświadczony Grin
Jakie jarzeniówki wybrać i jaką ilość do akwarium 200l aby roślinki rosly tak pięknie jak u ciebie?

Dziękuję za opinię Wink

Nie będę pisał jakie masz wybrać, napiszę na jakich ja uzyskałem efekt, który chwalisz.
240 litrów przez wiele miesięcy prowadziłem na 2x 54W philips 965 (jeśli nie znasz oznaczeń  to jest to światło 6500K) i wszystko rosło idealnie. Teraz w 300tce są 3x 6500 K i 1x 17000K (wszystkie philipsa 54W T5).
Świecę 10 godzin dziennie z czego wszystkie cztery świetlówki działają przez 7 godzin. Pozostały czas to 1 lub 2 świetlówki.

W Twoim przypadku 200L jeśli jest to standard to masz 100x40x50. Stosując świetlówki T5 będziesz miał 85cm swietlówkę o mocy 39W. W przypadku T8 będzie to 90 cm o mocy 30W. Jak widzisz więcej mocy w tej samej długości dają świetlówki T5. Druga sprawa, ze w przypadku t5 jest większa korzyść ze światła odbitego ponieważ rura jest mniejszej średnicy. Żeby nie marnować światła obowiązkowo jakiś system odbijania światła. Ja mam odbłyśniki aluminiowe, ale z powodzeniem można okleić pokrywę zwykłą folią aluminiową (z kuchni).

Jeśli chodzi o ilość światła to jest to przede wszystkim zależne od tego czy będziesz nawoził CO2 (pomijając resztę nawożenia w tej chwili). Z własnego doświadczenia wiem, że zwiększanie światła bez nawożenia co2 lub ze zbyt słabym nawożeniem co2 lub nawet błędami w dystrybucji co2 w zbiorniku - to proszenie się o kłopoty.
Przy okazji napiszę to o co się pytają ludzie przy temacie co2: EASY CARBO i inne węglowe nawozy w płynie nie zastępują CO2.
Bez nawożenia co2 nie przekraczałbym 0,5 W/l.

Jeśli jesteś ograniczony finansowo miesięcznymi wydatkami na prąd to wybierając między słabym światłem 14 godzin na dobę, a mocnym światłem 7 godzin na dobę (czyli ten sam koszt) wybierasz zawsze mocne światło ale krócej.

W razie dalszych pytań chętnie odpowiem.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 17:04:21 wysłane przez rodia » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #320 : Wrzesień 12, 2011, 18:36:17 »

oo gratuluje na wstępie odchowania maluchów, a ciekawe czy wszystkie ikry będziesz inkubował Smiley, czy nadążysz? Smiley

mam nadzieję że uda Ci się z tego chociaż kilkanaście sztuk wyprowadzić do dorosłości, co nie będzie łatwe...

jesteś jednym z nielicznych na tym forum którzy potrafią coś pokazać, zaprezentować, podejść z głową, co widać po efektach udokumentowanych wieloma pięknymi zdjęciami

akwarium od początku miałeś ładne i nic się nie zmieniło, cieszę się że udało Ci się postawić tę 300-tkę, aż warto na nią popatrzeć

gratuluje!! - wiem ile to czasu i pracy kosztuje

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #321 : Wrzesień 13, 2011, 09:08:03 »

Maluchy zmieniły wczoraj akwarium z 25 na 45 litrów więc była okazja do przeliczenia, 34 sztuki.

17 dnia tak wyglądają:

(klikajcie będzie większe)

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 09:18:23 wysłane przez rodia » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #322 : Wrzesień 13, 2011, 09:33:16 »

oo gratuluje na wstępie odchowania maluchów, a ciekawe czy wszystkie ikry będziesz inkubował Smiley, czy nadążysz? Smiley

Oczywiście, że nie. Raz na kiedyś coś odchowam. To była pierwsza próba i pomijając wszelką przyjemność wynikającą z obserwacji młodych to sporo się nauczyłem. Ograniczeniem jest oczywiście zaplecze. Niestety nie mam gdzie stawiać kolejnych akwariów. A mam zaplanowane rozmnożenie bojownika (prezentowany wcześniej Gwidon) więc po odchowaniu skalarków ich obecny zbiornik będzie przeznaczony dla młodych bojowników. Jednocześnie dwóch narybków nie jestem w stanie odchować.

Pozdrawiam, R.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #323 : Wrzesień 13, 2011, 10:55:13 »

Rodia, świetnie cię rozumiem, kiedyś myślałem o hodowli krewetek, ale jak policzyłem ile minibaniek by mi było potrzeba do odchowania ciekawszych okazów kolorystycznych to szybko zrezygnowałem Tongue

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #324 : Wrzesień 13, 2011, 11:03:17 »

Rodia, świetnie cię rozumiem, kiedyś myślałem o hodowli krewetek, ale jak policzyłem ile minibaniek by mi było potrzeba do odchowania ciekawszych okazów kolorystycznych to szybko zrezygnowałem Tongue

Smiley oto jest jeden z powodów dla którego "olałem" ikrę palet, ale to nie jedyny powód, wszystko jest fajne i podniecające za pierwszym razem, a potem się najnormalniej człowiekowi nie chce zaskakiwać nad tym, to znudzenie przychodzi po czasie niestety

OT:
Rodia: czym robisz takie fajne zdjęcia? masz jakiś specjalny obiektyw czy zwykłym trybem MAKRO?

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #325 : Wrzesień 13, 2011, 11:42:20 »

OT:
Rodia: czym robisz takie fajne zdjęcia? masz jakiś specjalny obiektyw czy zwykłym trybem MAKRO?

Wszystkie fotki w tym wątku były robione Olympusem E-520 (czyli amatorski kilkuletni już model) oraz obiektywem ZD 14-54 (ekw dla 35mm : 28:108) światło 2.8 - 3.5.
Wyjątkiem są zdjęcia młodych skalarków. W tym przypadku użyłem  obiektywu ZD 14-42 (35mm : 28-84mm) - standardowy i na nim soczewka +8 dioptrii.
Normalnie wszystko fotografuję tym pierwszym ZD 14-54, ale nie mam do niego nic co makro - stąd też mus użycia tego pierwszego do makro.

Soczewka makro jest to rozwiązanie praktycznie najgorsze pod względem optycznej jakości obrazu. Ten obiektyw też rewelacyjny nie jest - standard z zestawu.

Dobre rozwiązanie to przejściówka na m42 + helios (ten zwykły stary od zenitów)  i pierścienie pośrednie lub pierścień odwrotnego mocowania.

Przy większej gotówce można kupić dobry mieszek (płynna regulacja oddalenia obiektywu od aparatu).

Jeśli chodzi o światło to w przypadku wszystkich fotek akwarium oprócz makro lampy błyskowej nie używam. W przypadku makro światło odbijam od sufitu - nigdy na wprost.
Aktualna fotka akwarium była robiona na ISO 400, czas 1/80, przysłona 6,3. Zresztą w fotce jest EXIF - można podejrzeć.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 11:44:58 wysłane przez rodia » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #326 : Wrzesień 13, 2011, 12:14:59 »

dz, za bardzo szczegółową odpowiedź - chodziło mi głównie o aparat i obiektywy, a nie o techniki ale może komuś się przyda taka informacja, ja korzystam z DSCH9 od paru lat też nie używam nic specjalnego ale sam aparat ma optykę Zeiss która pozwala robić przyzwoite zdjęcia - no i opcja MAKRO pozwala robić nawet z 2-3 cm, a to jest szczególne przydatne przy maleństwach

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #327 : Wrzesień 13, 2011, 18:26:03 »

Rodia czytam watek na bieżąco i jestem pod wrażeniem.
Wszystko ładnie opisane i udokumentowane. Gratuluję.
Fotki świetne. Z technicznych porad chętnie skorzystam. Może w końcu zacznę robić przyzwoite zdjęcia.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #328 : Wrzesień 13, 2011, 18:57:08 »

szacun - za całokształt i tarło Smiley wydaje mi się, że chyba nie często odchowuje się skalary w "domowych" warunkach...
mam pytanie odnośnie fotografii. co możesz mi powiedzieć o mieszku stosowanym w macro?? na nowy, dobry obiektyw mnie nie stać, a mieszek jest w zasięgu (liczę coś ok 300zł). na jakiej zasadzie to działa i jak zmienia parametry obiektywu?? mam sony alfa dslr 300 + konica-minolta AF 28-70mm, swiatło 2.8 + konica-minolta AF 20mm, światło 2.8 - stałka szerokokątna + standartowy sony n50 18-70mm, 3.5-5.6. na przykład jakie parametry będzie miała minolta 28-70mm przy zastosowaniu mieszka?? i jak ten mieszek się cholera technicznie nazywa?? Smiley

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #329 : Wrzesień 13, 2011, 20:37:44 »

Emperor, w kwestii foto chętnie poradzę, jakoś mi te zdjęcia wychodzą.

Rafalkudlaty,
Mieszek technicznie nazywa się "mieszek fotograficzny" Wink, tak po prostu.

Mieszek daje ten sam efekt co pierścienie pośrednie z tą tylko różnicą, że w mieszku jest płynna regulacja, a przy pierścieniach skokowa - zależna od tego jakimi pierścieniami dysponujesz.
Obydwa wyżej wymienione urządzenia służą do oddalenia obiektywu od matrycy aparatu. Powoduje to zwiększenie skali odwzorowania oraz bardzo duże straty światła. Zaletą tych rozwiązań jest brak jakichkolwiek soczewek w ich budowie dzięki czemu nie ma żadnych dodatkowych strat jakości obrazu.
Oddalenie obiektywu od matrycy powoduje zmniejszenie odległości ogniskowania całego układu a to się przekłada na możliwość fotografowania z mniejszej odległości. Te odległości czasami bywają na tyle małe, że fotografowanie jest prawie niemożliwe.
Trzeba zwrócić uwagę czy dany mieszek zapewnia łączność elektroniczną między aparatem i obiektywem. W przypadku braku takiej łączności zdjęcia zrobisz tylko na maksymalnie otwartej przesłonie i tylko z ręcznym ustawianiem ostrości.

Nie jestem w stanie powiedzieć jak dokładnie zadziała mieszek z Twoimi obiektywami. Posiadam 2 różne obiektywy i ustawione na tą samą ogniskową dają różne efekty. Wynika to zapewne z wewnętrznej budowy obiektywu. Popytaj ludzi na forum fotograficznym sony, mają te obiektywy to ci pokażą na zdjęciach jakie powiększenia uzyskują z konkretnymi urządzeniami makro (soczewki, mieszki, pierścienie, ...).

Przede wszystkim określ jakie powiększenia Cię interesują bo nie jest to tak, że używając konkretnego rozwiązania będziesz miał płynną regulację od mocno powiększonego do normalnego (nie powiększonego) obrazu.

Zrób rozeznanie pod kątem twoich obiektywów w połączeniu z konwerterem RAYNOX DCR-250.

Pozdrawiam, R.
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27
  Drukuj  

Skocz do: