luissa
Nowy
|
|
« : Listopad 17, 2009, 22:30:18 » |
|
Witam. Właśnie założyłam pierwsze akwarium Nie mogę większego więc 25l . Rodzice i brak miejsca. No cóż razem z tatą wszytko wybierałam . Oświetlenie - razem z pokrywą ... <nie mam pojęcia jakie> temp. 25-28 Filtr-AQUAEL (FAN MINI PLUS) Roślinki: 1.moczarki x2 2.myriophyllum aquaticum + kawałek skały + kamyki Obsada : 2x - otosek 2x - neonki 1x - danio Ryby wyglądają dobrze , są ruchliwe i mają dużo energii . Czekam na komentarze. ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/03ee35c5ed7939ed.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 21:32:53 wysłane przez luissa »
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2009, 22:45:46 » |
|
Niestety obsada nieciekawa, rybki mają za ciasno. Zostawiłbym jedynie gupiki (z 5 sztuk) + roślinki.
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny
Rock 'n' roll baby
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2009, 22:47:01 » |
|
W takim akwa nie powinno trzymać się żadnych ryb, naciągniętą granicą są microrasbory i bojownik, Każdy ''glonojad'' odpada zostaw sobie gupiki i wpuść pare krewetek neony stadne i za mały zbiornik danio stadne i za mały zbiornik
|
|
|
|
|
|
|
damian1902
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2009, 15:27:32 » |
|
Glonojad urosnie i co z nim zrobisz
|
|
|
|
|
|
|
luissa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2009, 16:31:30 » |
|
Pan ze sklepu , dał mi specjalnego glonojada jakiś mały gatunek ... On nie nazywa się glonojad , ale wygląda prawie jak on .. Tylko rośnie gdzieś do 4,5 cm.Nie pamiętam nazwy. Poza tym tata uważa że takie małe rybki mogą być w takim akwarium. Tak samo powiedział facet ze sklepu , że do 13 rybek w moim akwarium. MOże za jakiś czas poproszę rodziców o większy zbiornik. Ale w pokoju miejsca nie mam :/
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2009, 16:38:56 » |
|
Jesli chodzi o otoska to on nie moze byc sam, bo jest stadny.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2009, 16:41:07 » |
|
Ten "glonojad" to może otosek? Sprawdz w google. To, że te rybki sa małe nie znaczy,że to akwarium jest dobre. Przeciez musza pływac nie mówiąc o typoych dla danego gatunku zachowaniach.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
luissa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2009, 16:47:04 » |
|
Tak. To Otosek Mój tata uważa , że przesadzam. A ja zawsze chciałam mieć rybki !! może za jakiś czas , jak uzbieram kasę to kupie sama... Ale akwaria są drogie , więc muszę poczekać A i pokrywy są jeszcze droższe .. Ja za tą moją z oświetleniem , zapłaciłam ok.80 zł A akwarium dobrze urządzone ?
|
|
|
|
|
|
|
luissa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2009, 17:14:19 » |
|
Wiecie może , czy można sprzedać rybki do sklepu zoologicznego ? Chciałabym oddać Danio. Bo nie podoba mi sie ich zachowanie w stosunku do innych rybek. Neonki i Gupiki pływają w zgodzie. A danio tak jakby zaczepia inne ryby , pewnie dlatego że jest ich więcej . Chciałabym oddać ze dwa,albo wszystkie danio. I dokupić gupika jednego i neonka .
|
|
|
|
|
|
|
Lucky
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2009, 19:40:27 » |
|
Musisz zapytac w sklepie - czasami w malych sklepach mozna oddac/ sprzedac lub zamienic rybki - trzeba tylko umiec ladnie sie dogadac, w wiekszych tworzacych siec sklepach jest to raczej trudne
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2009, 20:07:15 » |
|
Zaden sklep nie kupi od ciebie rybek bo nie jestes hodowca moga jedynie przyjac za darmo Co do obsady: Neonki potrzebuja min 50 litrowego zbiornika i sa stadne min 6 osobnikow Danio tak samo min 50 litrow zbiornik tez stadne min 5 sztuk...
Mozesz kupic 3 ryby "Proporczykowiec z kap lopez" bo do nich min 20 litrow na 3 rybki tylko temperatura zbyt wysoka dla nich bo max 25*C
Co do akwarium : Ładne jak na 1 akwarium
## Pokrywa do 25litrowego zbiornika 80zł ? przeplacilas :> są po 40- 50 zl
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2009, 20:14:56 wysłane przez klasyka »
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
Mar22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2009, 20:36:32 » |
|
Co do obsady to jak na początkującą nie jest tak źle powiem Ci tak: najlepiej jednak jakbyś oddała Danio, są to ruchliwe ryby i wymagają trochę większego zbiornika min 45l gupiki w porządku najlepiej jakbyś trzymała harem czyli 1 samiec i 2 samice co do neonków jeżeli już je masz i chcesz mieć dokup 3 otoska zostaw, ewentualnie możesz mu dokupić 2 kolegów, żeby nie był sam aranżacja jak najbardziej mi się podoba jak na początek, możesz dokupić jeszcze jakieś roślinki, a rybki na pewno będą zadowolone pozdrawiam
|
|
|
|
Malawi 126L Czarne wody 25L
|
|
|
luissa
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2009, 20:43:12 » |
|
Tak zrobię. Oddam pewnie Danio i dokupie tak jak powiedziałeś gupika i neonków I roślinki też niedługo postaram się im dokupić ) Dzięki za pomysł ;P I za opinie mojego wystroju
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2009, 20:59:01 » |
|
Mar22. Dlaczego podważasz opinie innych piszących twierdząc, że neonki mogą zostać? Wprowadzasz w błąd początkującą akwarystkę....jaki to ma sens? luissa..neonki nie mogą zostać w 25l. A akwarium bardzo ładnie urządzone... w przeciwieństwie do obsady wystrój wyszedł Ci bardzo udany
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2009, 21:35:37 » |
|
najlepiej jednak jakbyś oddała Danio, są to ruchliwe ryby i wymagają trochę większego zbiornika min 45l
W 45l tego ruchu też nie będą miały. Trzymałem kiedyś je u siebie w 60l. Następnie oddalem je znajomemu to większego akwarium. Mimo to nie trzymałbym tych ryb w akwarium krótszym niż 80cm. co do neonków jeżeli już je masz i chcesz mieć dokup 3
Lwica ma rację. To samo przecież można by napisać o danio. Nie ma czegoś takiego w tym wypadku, że na upartego mogą zostać. Też je trzymałem i żałuję, że tak piękne ryby męczyłem u siebie (a akwarium mam większe niz te o którym rozmawiamy)
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
|