Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywa na oświetlenie żarowe do akwa 160 L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywa na oświetlenie żarowe do akwa 160 L  (Przeczytany 1950 razy)
tomsoul
Nowy
*

« : Listopad 22, 2009, 10:53:14 »

Pytanie nietypowe.

Czy istnieją gotowe w jakimś sklepie pokrywy na oświetlenie żarowe(na świetlówki energooszczędne konkretnie) do akwarium 160 L (100x40 cm)Huh CZy musze się męczyć samemu z budową, a jeśli tak to jakich materiałów użyć? Dawniej budowałem pokrywy do 95 L z sklejki. Już to sporo ważyło. Do 160 L ze sklejki to chyba raczej nie...
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2009, 17:49:11 »

100x40cm to typowy wymiar do którego istnieją gotowe pokrywy.
Oczywiście na świetlówki. Żarowych świateł nie używa się w akwarystyce
bo mają mierną wydajność.
Standardowa pokrywa 100x40 wyposażona jest bodajże w dwie świetlówki
T8 30W. Jeżeli taka ilość światła cię zadowoli (a raczej twoje rośliny), to
możesz wybrać gotowe rozwiązanie. Choć według mnie warto byłoby
przynajmniej wymienić statecznik na elektroniczny.

Akwarium i hydroponika
tomsoul
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2009, 20:10:13 »

Wiesz wiem że oświetlenie żarowe jest słabsze ale ja nie posiadam dużo roślin. Bardzo mało ich mam. A widmo światła żarowego mi bardziej pasuje, bardziej się podoba. I dlatego się pytałem czy są może takie pokrywy gotowe. Jeśli ich nie ma to sam będe musiał pokombinować.
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2009, 20:57:03 »

Wiesz wiem że oświetlenie żarowe jest słabsze ale ja nie posiadam dużo roślin. Bardzo mało ich mam. A widmo światła żarowego mi bardziej pasuje, bardziej się podoba. I dlatego się pytałem czy są może takie pokrywy gotowe. Jeśli ich nie ma to sam będe musiał pokombinować.
To nie jest tylko kwestia oświetlenia roślin, żarówki się silnie grzeją więc mogą stopić pokrywę  Sad.
Są też świetlówki dla bardziej wymagających o lepiej dobranym widmie dla ludzkiego oka,
ich symbol zaczyna się od 9.
Świetlówka to minimum  w akwarystycznym oświetleniu. Oświetlenie żarowe to historia.
Nie ma co się cofać w rozwoju.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: