Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: parametry wody  (Przeczytany 1302 razy)
Piotrm1975
Nowy
*

« : Grudzień 03, 2009, 20:11:26 »

Witam
Mam pytanie o parametry wody:
no3-25
no2- ok
gh- 14
kh- 15
ph- 8-8,4

54L, 27 stopni,
Obsada: 7xgupików + 2 młodziaki i 1 przecinek(narybek), 5xdanio różowy, 5xkirys pstry, 4xmałe danio margaritus, 8xamano
żabienica, kryptokoryna, lotosx2, cabomba, moczarka kanadyjskax2, trawa, mech jawajski, glon kulka.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2009, 20:21:12 »

To ph- 8-8,4 mnie troche martwi toż to prawie płynna skała. Ale sie  dziwię, że przy takim Ph Tww ma tylko 15 powinno wynosic ok. 30. Filtr osmotyczny rozwiązałby sprawę

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Piotrm1975
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2009, 07:04:26 »

Tylko czy to się opłaca?
Może ktoś poleci źródło takiej wody po RO w trójmieście Cheesy
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2009, 18:49:16 »

Tylko czy to się opłaca?

Dla gupików i danio nie opłaca się!
Jakiś dobry korzeń powinien z biegiem czasu zbić kH i pH.
Jak akwarium będzie się dobre sprawować to można zmniejszyć podmiany,
to też sprzyja obniżeniu pH.

Akwarium i hydroponika
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2009, 20:27:28 »

Tylko czy to się opłaca?

Dla gupików i danio nie opłaca się!
Jakiś dobry korzeń powinien z biegiem czasu zbić kH i pH.
Jak akwarium będzie się dobre sprawować to można zmniejszyć podmiany,
to też sprzyja obniżeniu pH.

Ja mieszkam na Żuławach gdzie woda jest strasznie twardza i też robiłem 'cuda wianki nakiju" żeby zbić twardość i Ph. Dopiero gdy kupiłem na allegro ( np. tu od tego gościa http://www.allegro.pl/item838030606_osmoza_akwarystyczna_ro3_50_gpd_postaw_na_jakosc.html ) wszystko było dobrze.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2009, 11:47:34 »

Pamiętajcie że filtry RO usuwają z wody nie tylko twardość, ale również inne potrzebne związki. Wodę z RO trzeba mineralizować - a nie każdy chce się w to bawić.
Czy nie tańszym rozwiązaniem jest 1 litr kationitu za 20 PLN który usuwa tylko twardość i starczy na 500-600l do usunieca ~15 stopni GH (czyli w tym CH) ?? No i kationit można regenerować po zużyciu - solą kuchenną lub kwasem solnym.

Dla mnie podstawową sprawą przy wyborze miedzy bawieniem sie w kationit lub RO byl brak koniecznosci mineralizowania wody w przypadku używania kationitu. No i cena też miała wpływ.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: