Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « shalashaska 240L pierwsze akwarium roślinne
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: shalashaska 240L pierwsze akwarium roślinne  (Przeczytany 46416 razy)
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 01, 2010, 10:04:50 »

Mały apdejt.Trochę czasu mineło od założenia zbiornika, już kilka razy obcinka miała miejsce.

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 05, 2010, 16:22:54 »

ta roślinka z przodu po prawej ta trawka to sagittaria subulata czy echinodorus tenelus bardzo ładnie Ci rośnie, jakiej wysokości ma liście?
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 06, 2010, 10:36:15 »

ta roślinka z przodu po prawej ta trawka to sagittaria subulata czy echinodorus tenelus bardzo ładnie Ci rośnie, jakiej wysokości ma liście?

To sagittaria subulata, wysokośći nie znam ale nie jest tak wysoka jak przy słabym oświetleniu.Martwi mnie ta roslinka co jest za kamieniem, jakoś dziwnie sie zachowuje tak jak by uciekała przed światłem.

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 06, 2010, 10:42:27 »

chodzi Ci o wywłocznika?
tam jeszcze jedna rośnie taka czerwonawa ale nie potrafię się dopatrzeć co to jest.
Ale rośnie czy tak nie bardzo w tym świetle?
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 06, 2010, 11:19:20 »

Bardzo ładne akwaruim.  Shocked  Piękna aranżacja, dużo roślinek, ładna obsada mi się to baaaardzo podoba.

Mógłbyś dać jakie są  parametry wody na dzień dziszejszy?

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 07, 2010, 11:23:40 »

Bardzo ładne akwaruim.  Shocked  Piękna aranżacja, dużo roślinek, ładna obsada mi się to baaaardzo podoba.

Mógłbyś dać jakie są  parametry wody na dzień dziszejszy?

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

Parametry wody są na pierwszej stronie i nadal są takie same bo w wodociągach nic sie nie zmieniło a podmiany wody robie regularnie.Co do tej roślinki to zamieszczam zdjęcia i nadal nie wiem dlaczego ona tak boi się rosnąć do góry.

rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 07, 2010, 13:52:28 »

Czyli NO3 (azotany) masz 0.0 mg/l ?

shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 07, 2010, 16:40:43 »

No na to wychodzi i nawet specjalnie teraz świeżo zrobiłem nowy test i zamieszczam zdjęcie do wyniku.A dlaczego pytasz o te NO3?

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 07, 2010, 16:46:47 »

NO3 powinno być troszkę na wyższym poziomie najlepiej w granicach 5-15 mg/l
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 07, 2010, 16:50:08 »

No na to wychodzi i nawet specjalnie teraz świeżo zrobiłem nowy test i zamieszczam zdjęcie do wyniku.A dlaczego pytasz o te NO3?

No to chyba niemożliwe.

Zgadzam się z kolegą powyżej, NO3 powinno byc w granicach 5 - 15 mg/l
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 07, 2010, 17:04:37 »

wychodzi na to że rośliny wszystko wyciągły, przydałoby się ten poziom troszkę podwyższyć dodając KNO3 lub jakis nawóz Makroelementowy
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 07, 2010, 17:09:07 »

To akwarium jest na ziemi ogrodowej a z nawozów to mam tylko K2SO4.A jakim innym sposobem moge podniesc to No3?Dawać więcej żarcia?Acha a co to jest za wyzej roslinka na zdjeciu i dlaczego mi tak kuleje z wzrostem?

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 07, 2010, 17:20:33 »

Jeżeli na ziemi to ala low-tech to jest, mam rację? Diana Walstad radzi w takich przypadkach podawać trochę większe dawki pokarmu, tylko nie takie żeby pokarm się odkładał, karmienie w granicach rozsądku oczywiście  Grin
Roślinka wyglada mi na rotalę zieloną lub na dużego heńka ale głowy nie dam, są to troszkę bardziej wymagające roślinki może dlatego nie chcę rosnąć.
A reszta roślin rośnie czy też słabo?
shalashaska
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 07, 2010, 19:45:08 »

Reszta rosnie dość dobrze, jedynie strzalka wodna ma czasami przezroczyste liscie oraz nurzaniec co nie które dziwnie skręcone.Glony nitkowe tez sie pojawiają ale w malych ilosciach.Czyli chyba mam za mało ryb, myslalem zeby zmienic obsade ale sam nie wiem co dać, podobają mi się stadne a te neonki to pływają jak im się podoba, no i mam krewetki.

tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 07, 2010, 20:43:55 »

Roślinka wyżej to Rotala sp. Green. Wink
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: