Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 15, 2005, 08:52:50 » |
|
A które rybki lubią twardą wodę??? Ryby z Jeziora Tanganiki i z Jeziora Malawi.
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 15, 2005, 09:11:15 » |
|
to znaczy... :oops:
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 15, 2005, 11:31:18 » |
|
Pyszczaki, trofeusy, muszlowce, naskalniki
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 15, 2005, 12:35:03 » |
|
czyli ryby ktore lubia pH 6.8 - 7.5 ? Czyli gupiki też? Tak pisze w książce Davida Goodwina "Atlas ryb akwariowych - poradnik" ?
|
|
|
|
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 15, 2005, 12:37:36 » |
|
czyli ryby ktore lubia pH 6.8 - 7.5 ? Czyli gupiki też? Tak pisze w książce Davida Goodwina "Atlas ryb akwariowych - poradnik" ?
|
|
|
|
|
|
|
iloveyou
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 18, 2005, 10:59:37 » |
|
OK mam ampularię :-) Kupiłam za 1,50 w znajomym sklepiku :wink: Ale jaki to gatunek? Bo tak: latał po akwa jak szalony i zjadał glonki (jak kazdy slimak chyba?) jak był ok 3 cm pod powierzchnią wody przylepiony do scianki akwarium i z lewej strony jego "glowy" wylazło mu cos długiego, jakby rurka (syfon?) i to wsadził ponad wodę i po chwili schował :shock: . Czy kazda odmiana slimaka tak ma? Dodam ze jego skorupa jest zolto zielona. A jki on miał boski pyszczek tak jak byl przylepiony do szyby to tak fajnie glucil cos sobie alez to pieknie wygladalo! Bylam troche zdziwiona ze slimaki maja taka szeroka gębe . Pozdro papa
|
|
|
|
|
|
|
Allex
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 31, 2005, 14:13:18 » |
|
Ten 'syfon" służy im do oddychania gdy w wodzie znajduje się mało tlenu (w naturze żyją w środowisku ubogim w tlen). Tylko amplularie się go posiadają. Z tego co pamiętam oddychają i skrzelami i rodzajem płuca, które jest formą jamy płaszczowej. :shock: Syfon jest właśnie ujściem owego płuca. Nie zdziw się jeżeli któregoś dnia twój ślimak będzie pływał pod powierzchnią w bezruchu. To też jest dla nich normalne. :shock:
|
|
|
|
|
|
|
krzyżak86
Nowy
|
|
« Odpowiedz #22 : Luty 05, 2005, 16:55:39 » |
|
Ja również założyłem zbiornik specjalnie dla ampularii. Intryguje mnie tylko jedno. Ile centymetrów wolnej powierzchni mam zostawić, ażeby ampularia mogła swobodnie złożyć jaja na szybie? Z góry dzięki. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #23 : Luty 05, 2005, 19:58:11 » |
|
Niedaleko od mojego bloku w sklepie zoologicznym koło kosciola Kazimierza jakis czas temu był zbiornik właśnie był przeznaczony dla ampularii i nad wodą były jajeczka a miedzy szybą a wodą miała okolo 5-7 cm. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
|
« Odpowiedz #24 : Luty 05, 2005, 20:06:01 » |
|
Moje ampułki objadają wstrętnie cryptocorynę. Już mam na nie nerwy. :shock:
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #25 : Luty 05, 2005, 20:33:55 » |
|
Danuta, moje ampularie nie tykają zadnych roslin jakie mam, wcinały wsciekle tylko rogatka ale nic poza tym. Moze je głodzisz ?
|
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
|
« Odpowiedz #26 : Luty 09, 2005, 08:35:42 » |
|
Nie głodzę ich , cryptocoryna się zniszczyłą, obcięłam ją a one wcinają wystające końcówki łodyg. nigdy wcześniej ich nie jadły. Teraz tak się zaczęły rozmanażać, ze trzy kolby jajek juz widzę na pokrywie, są z wyglądu wstrętne. dobrze, że wczesniej widziałam je na necie bo inaczej chyba bym rzuciała całą pokrywą jakbym to coś zobaczyłą. Ampułom dają sałatę- nawet ją wcinają. najpierw sparzę liść a później go przymocowuję gumką do patyczka i wbijam patyczek do żwirku. Czytałam, ze małe ślimaczki zostaną zjedzone przez ryby.
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
dep77
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Luty 17, 2005, 13:17:47 » |
|
moje 2 pytanka 1.Czy moge trzymac ampularie w biotopie Tanga? 2. Czy ampularie poradza sobie z okrzemkami? wiecej pytan nie mam dziekuje
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Marzec 05, 2005, 22:54:58 » |
|
na pewno dodanie jednej ampułki nie podniesie drastycznie zawartości trujących związków w zbiorniku to taki żarcik czy naprawdę zbyt dużo ampularii negatywnie wpływa na wodę w akwarium. mniej więcej od kiedy zamiast 2 ślimaków mam 5, niektóre ryby zaczęły chorować. czy to raczej zbieg okoliczności? Krzyżak, u mnie jest jakieś 3.5-4 cm i radzą sobie bez problemu. aż za bardzo
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
|