Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Baniaczek 25L (stoi pusty) propozycje
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Baniaczek 25L (stoi pusty) propozycje  (Przeczytany 2633 razy)
toten
Nowy
*

« : Grudzień 07, 2009, 19:51:42 »

Witam

Dostalem od dziewczyny akwarium 25l. Na poczatku chcialem wladowac do niego troszke rybek ale na szczeszcie jest necik i dowiedzialem sie ze taki zbiornik to raczej duza kaluza a nie akwarium. Tak wiec wyladowalem tutaj i licze na pomoc jak go zasiedlic.

Teraz troszke faktow.

Akwarium juz chodzi tydzien czasu (wyczytalem ze musi dojrzec, nie dodawalem zadnej chemi typu uzdatniacze itd) chyba jest troche pierwotniakow bo woda jest caly czas lekko metna.

Filtracja: Aquael turbo 350 (z fabrycznym wkladem zeocarbon)
Podloze: czarny zwirek
Oswietlenie: zarowka 25W
Kawalek korzenia i kawalek lawy (podobno to jest lawa takie czerwono troszke przypominajace pumeks ale ciezsze)
Grzalka: brak, temp. rano po nocy 25 wieczorem po calym dniu oswietlania 28

Flora:
- Java Moss
- Anubias nana
- Ludwigia sp.
- Gałęzatka

Fauna: Brak a nie zapomnialem jest jedna ampularia Smiley

Wiem ze takie akwa to nadaje sie tylko tylko dla krewetek i pewnie je tam wpuszcze, ale chcialbym miec pare rybek nawet malutkich, prosze nie piszczcie ze tam to tylko bojownik (nie chce bojownika), podobaja mi sie neony ale z tego co tu czytalem to raczej panuje opinnia ze to za male akwa na neonki.
Czekam na propozycjie czym zasiedlic baniaczek i z gory wielkie dzieki.
P.S. Jak sie pozbyc pierwotniakow i miec krystaliczna wode.

Pzdr. Pawel
---------------------
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 07, 2009, 20:09:07 »

Zmetnienie samo przejdzie, nic nie kombinuj.
Zarowke lepiej zmien na jakiegos kompakta.
Zdyskawalifikowales wlasnie najlepsze odsady do tego litrazu. Tongue Chyba zostaly tylko żabki czy na upartego karlowate rasbory.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2009, 20:15:03 »

Wiesz różnie to bywa ,widziałem już neonki w "parapeciakach" ale to ludzka bezmyślność.Ja ostatnio w takim baniaczku miałem 8 razbor klinowych,zobacz tu
 tak to wyglądało ,wszystko zależy od tego jakie stworzysz warunki,widać że coś tam wiesz i że twoja wiedza z dnia na dzień jest bogatsza i oby tak było dalej,z upływem czasu sam będziesz wiedział co wybrać niezawsze musisz kogoś słuchać ostateczna decyzja należy do ciebie pamiętaj.Moja propozycja na takie akwa to:
1.Razborki ale nie klinowe jak już to Galaxy myśle że 8 mógłbyś mieć
2.Harem gupika (2+6)
O bojku już ci niebęde wspominał. Pozdrawiam  Wink
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2009, 20:18:12 »

Na pewno mogą byc głupiki. Nie przepadam za nimi, ale one zniosą takie warunki;)

O ile mi dobrze wiadomo, neonki  (innesa, bo czerwone chcą 60 cm) potrzebują akwa 45cm dł, ale myślę, że nie znają się na tyle na matematyce i te 5cm dł nic im nie zmieni:)

Poza tym, możesz wrzucic jakiegoś małego prętnika, kirysa miniaturowego lub bystrzyka ozdobnego.

Nie wiem, czy te ryby na 100% sie nadają, ale są małe. więc nie widzę przeszkód  Grin

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2009, 20:22:40 »

Ja bym zaproponował ci:
- Microrasbora sp. Galaxy 6sztuk
-krewetki karłowate
-mchy
- i jeszcze jakąś roślinke
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2009, 20:24:28 »

Długosć najdłuzszego boku to nie wszystko. 25l to zaledwie 50% minimum objetości dla grupki neonków.

Grupka ryb stadnych to minimum 10 sztuk!

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2009, 20:28:24 »

Na pewno mogą byc głupiki. Nie przepadam za nimi, ale one zniosą takie warunki;)

O ile mi dobrze wiadomo, neonki  (innesa, bo czerwone chcą 60 cm) potrzebują akwa 45cm dł, ale myślę, że nie znają się na tyle na matematyce i te 5cm dł nic im nie zmieni:)

Poza tym, możesz wrzucic jakiegoś małego prętnika, kirysa miniaturowego lub bystrzyka ozdobnego.

Nie wiem, czy te ryby na 100% sie nadają, ale są małe. więc nie widzę przeszkód  Grin

To że są małe nic nieznaczy,bystrzyki są nadzwyczaj ruchliwe.Trzymałem je kiedyś w takim samym akwa i to był jeden z moich największych błędów w akwarystyce  Cool
Kirysy to ryby stadne  Cool
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2009, 20:36:36 »

daj krewetki karłowate i to wszystko. Dla rybek to akwarium jest za male, może z wyjątkiem bojowników 1+2max
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2009, 20:38:03 »

nie karze mu trzymac 70 osobników. To akwa, aby nie było przerybione (w teorytyce) może miec 17 ryb o długości 4cm ciała. mimo wszystko dałbym 7 innesów i coś jeszcze, np te kirysy, jakieś 4 sztuk.

Teraz możecie mnie zjechac Grin

12x Neon Innesa

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Grudzień 07, 2009, 20:47:19 »

To akwa, aby nie było przerybione (w teorytyce) może miec 17 ryb o długości 4cm ciała.
A może 4 szczupaczki po 17 cm każdy? Wink  Iloczyn się zgadza.
Koniec żartów, to nie 1 kwietnia.
toten
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2009, 20:52:32 »

Gupiki odpadaja jak bylem maly mialem akwarium i te gupiki mnozyly sie na potege i sraly po katach a w tamtych czasach filtry nie filtrowaly a te co filtrowaly to ich na rynku nie bylo, albo kosztowaly majatek Smiley Moze nie powinienem tego tu pisac ale z plaga gupikow walczylem pozyczajac od sasiada szczupienczyka (mlody bylem to tak dla usprawiedliwienia). Tak wiec mam wstret do gupikow

Krewetki beda napewno wybalem na poczatek red cherry, widze ze  Microrasbora sp. Galaxy sa na tym forum polecane na malych baniaczkow, swoja droga bardzo ladne rybki. Jak myslicie czy 3tyg starczy i mozna zasiedlac baniaczek (i czy w tym czasie podmieniac wode)?

Zostanie wiec chyba tak:
6x Red cherry
6x Microrasbora sp. Galaxy (jak uda mi sie je kupic, na forum wyczytalem ze ciezko je dostac)
1x Ampularia (tutaj pytanie czy moga byc 2 slimaki?, strasznie mi sie podoba jak ten slimak zamita wasami)

P.S. Szkoda ze dziewczyna nie skonsultowala ze mna tego akwa teraz jest po ptokach, a mam jeszcze pare cm wolnej powierzchni i zmiescilbym 45L Sad

Pzdr. Pawel
---------------------
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2009, 20:58:05 »

To z tego zrób zbiornik dla krewetek, a dla 45l będziesz miał większy wybór rybek.
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2009, 21:04:22 »

To chyba oczywiste, że od początku się nie jest spuer akwarystą? Sami macie przykład tępienia gupików... i szczupaków bym nie wsadził do akwa o poj 25l...

macie, tu mi pociśnijcie, póki nie zacząłem:  http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/nowe-akwarium-28364/

a co do ampulari, to tylko uważaj żeby się nie rozmnożyły, bo będzie gorzej niż z głupikami (sam to przeżyłem do dziś mam 50 ampulari o średnicy 2cm na wydanie) JA myśle że mogą byc 2 Wink

Prosze o komentarze na moje przyszle akwa z linku  Grin

12x Neon Innesa

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
toten
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 07, 2009, 21:09:05 »

To z tego zrób zbiornik dla krewetek, a dla 45l będziesz miał większy wybór rybek.

Na dwa baniaki nie mam miejsca a te jest juz urzadzone, wiec musi zostac.

Pzdr. Pawel
---------------------
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 07, 2009, 21:12:45 »

Zastanów się 3 razy zanim kupisz te 45 litrów żebyś nieżałował ,ja na 25 uczyłem się 5 lat było dużo kombinacji i tyle samo rozczarowań , więc na spokojnie przemyśl sprawe obsady do 25 L ,a w międzyczasie odkładaj kase na 112  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: