Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 160 l - reszta paczki  (Przeczytany 1221 razy)
romulus
Nowy
*

« : Grudzień 08, 2009, 21:10:42 »

No witam  Wink. Małe przybliżenie tematu. Akwa ma 80x40x50 filtr zewnętrzny,grzałka,oświetlenie itd. Na dnie czarny żwirek, troche więkrzych kamieni i tylna ścianka z kamienia. Narazie małe rośliny. Ogólnie rzecz biorąc nie chcę odwzorowywać jakiegoś biotopu. Ale wracając do głównego wątku narazie mam 2 zbrojniki małe, kosiarkę, 2 kiryski, bocja wspaniała (wiem że mały litrarz, ale to jest tak ładna i zabawna ryba że nie mogłem się oprzeć Embarrassed ). Tą grupkę kupiłem z myślą o utrzymaniu porządku w akwa . Teraz zastanawiam sie nad resztą i tu zaczyna się problem  Cry. Myślę o kolorowych rybach nie za dużych (max 15 cm) odpadają gupiki, molinezje i mieczyki!!!  ten temat juz przerabiałem. Co myślicie o jakiejś ławicy np Bystrzyk czerwonoplamy lub danio czerwone (tylko nie neony) oraz jakieś parki lub grupkę na góre i dół akwa. Wiem że nie wszystkie się nadają ale żeby pokazać co mi się podoba to wymienie: pretniki, kakadu, ramirez, proporczykowiec, zagrzebka, żółtaczek indyjski ( wiem ze lekko slona woda ale czytalem o różnych przypadkach).Mam nadzieję że w miarę przybliżyłem temat. Bardzo proszę o jakieś nakierowania, podpowiedzi, sugestie, inne propozycje. papa
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2009, 21:23:54 »

moja propozycja:
harem prętnika karłowatego 1+2 do tego 20szt razbory klinowej albo zwinnika czerwonoustego
ps oddaj kosiarkę to jest stadna ryba i rośnie dość duża

romulus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2009, 21:21:55 »

miałem nadzieję na troche wiecej sugestii  Wink no ale cóż dobre i to. Dzięki  My Sensi
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 21:26:26 wysłane przez romulus » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 21:45:20 »

ja bym pozbył się kosiarek i bocji dodał kirysów bo jak poprzednie stadne są, jeśli zależy Ci na ekipie sprzątającej to może np. otosy? do tego jakaś ławica - tak jak piszesz jakieś bystrzyki np. ozdobne lub wspomniane już razbory, no i może barwniaki lub harem kakadu.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
romulus
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 22:51:23 »

a tych bystrzyków to ile najlepiej?? czytałem że tak 6 do 8. Z kosiarką temat zamkniety. Bocja- duży grzech gdybym dokupił towarzystwo( bardzo mi sie podoba wiem że to słaby wyznacznik Embarrassed )
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 10, 2009, 20:41:42 »

bystrzyków 8-10 ale tak czy inaczej kosiarki a zwłaszcza bocje bym sobie odpuścił.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 20:43:32 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
romulus
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2009, 16:40:20 »

dzięki bardzo za pomoc  i porade. Teraz trza siąść i konkretnie zadecydować  Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: