Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada....  (Przeczytany 1268 razy)
butcheri
Zainteresowany
**

« : Grudzień 08, 2009, 23:37:14 »

czy taka obsada  : 9 załobniczek ,4 akary  z maroni,3 kardynałki,4 razbory,4 neonki czarne,3 zbrojniki niebieskie,1skalar,8 kiryskow pasuje do siebie? i czy taka obsada to przerybienie ? a moze mozna jeszze cos dołozyc? np 2 skalary? prosze o wasze opinie.....moje akwarium to 240l ....
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 22:24:56 »

dla mnie za dużo gatunków i za mało, niektórych ryb ławicowych, ja mając zrobić sobie obsadę z tego co podałeś zrobiłbym np. tak:

- 4 akary, (tu można by zmniejszyć z czasem i zostawić tylko jedną parę jeśli byłoby "za ciasno")
- 2 skalary,
- 10 żałobniczek + 20 nenek czarnych lub tylko ze 30 nenek czarnych,
- 2 zbrojniki,
- 8-10 kirysów,

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2009, 01:08:34 »

ale ja ta obsade co napisałem jush posiadam....najbardziej chodzi mi o to czy rybek nie jest za duzo........
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2009, 20:35:01 »

na moje oko nie jest to przerybienie ale mówiąc delikatnie źle dobrana obsada, kardynałków nenek i razbor nie trzyma się w tak małych ilościach w dodatku kardynałki lubią chłodniejszą wodę, proponuje Ci wziąć pod uwagę moją propozycję co do zmiany obsady, oczywiście nie musisz trzymać się sztywno tego co napisałem chodzi mi tu o liczbę żałobniczek i zbrojnków jak zostawisz tak jak jest też będzie ok tylko pomyśl nad nenkami, kardynałkami, razborami no i tym samotnym skalarem (też byłoby dobrze by mogł sobie dobrać coś do pary).

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
butcheri
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 10, 2009, 22:47:32 »

no masz racje:] dzieki za podpowiedzi:] mysle zeby zrobic sobie akwarium biotiopowe :] neonki czarne załobniczki i akary sa z jednego wiec by se nadawały :] a reszte w sumie bede mogł dac w dobre rece koledze jakiemus:] tylko musze to dokładnie sobie zaplanowac co i jak:]
Razor123
Mesej
Nowy
*

Na imię mam Michał. Służe pomocą.

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2009, 15:42:23 »

Sory, że tak pózno, lecz akary z czasem, gdy dorosną zrobią się bardzo agresywne. Nie polecam. Sam je miałem. wybiły 20 neonek podczas mojej nieobecności.Pozdrawiam

Doświadczony akwarysta również czasem potrzebuje pomocy. Smiley
To wszystko w tym programie, kończymy nadawanie.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2009, 20:47:27 »

Sory, że tak pózno, lecz akary z czasem, gdy dorosną zrobią się bardzo agresywne. Nie polecam. Sam je miałem. wybiły 20 neonek podczas mojej nieobecności.Pozdrawiam
"wyjątek potwierdza regułę" i tyle, czasem po prostu tak się zdarza.

Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: