Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: krzemionka w wodzie  (Przeczytany 11992 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« : Grudzień 09, 2009, 14:27:45 »

Pobrałam wodę z mojego akwarium i zrobiłam analizę niektórych jej parametrów. Wykryłam bardzo duże stężenie krzemionki (taka woda nie nadaje się nawet do chłodzenia maszyn) Jak to wpływa na równowagę biologiczną? Czy może zaszkodzić rybkom (dopiero zakładam akwarium i planuję wpuścić pielęgniczki)?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2009, 14:56:26 »

Jeśli to jest faktycznie krzemionka, to nie ma się czego obawiać.  Z krzemionki jest piasek, żwir itp., a piasku w akwarium jest sporo.  Wink

Chodziło pewno o związki krzemu w różnych postaciach. Jest to konieczne w pewnych ilościach w akwarium.
Podaj parametry wody i wyniki Twoich testów, bo teraz sobie można gdybać.
Potrzebne są wyniki: twardości, pH i NO3, bo z tym są często problemy w wodzie z kranu.
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2009, 16:42:51 »

Jak robiłam analizy to pH było 7,2; twardość ogólna 14,5on; węglanowa 19 :/, podmieniłam część wody na porządnie przegotowaną (sporo osadu się wytrąciło), włożyłam torf do filtra i korzeń. Niestety w domu mam tylko testy do pH ale ono spadło do 6,8 więc chyba jestem na dobrej drodze. Docelowo woda ma być miękka. Azotanów nie mierzyłam, ale mam żwirek amonowy w filtrze węc powinno być ok.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2009, 18:00:26 »

a to są testy na krzemionkę?HuhHuh przecież to piasek jak to dobrze napisał Muchomorek   żeby nie było, że zawsze poprawiam;) pozdro
a ten osad po przegotowaniu to twardość tzw. przemijająca wody na pewno nie krzemionka;)

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2009, 18:06:50 »

Może masz okrzemki w akwarium? Ich ściana komórkowa jest impregnowana krzemionką. Nawet, gdy okrzemka zdechnie, jej ściana komórkowa będzie się osadzać.

Scio me nihil scire.  <3
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2009, 18:35:02 »

Chodzi o rozpuszczalną krzemionkę. Nie powinno jej być zbyt dużo,
bo wzmaga rozwój glonów - zwłaszcza okrzemek.
Piasek, żwir jest zrobiony z nierozpuszczalnego krzemu i w warunkach
akwarystycznych nie przekształca się w rozpuszczalną krzemionkę.

Tłumaczenie, że masz żwir to masz krzemionkę (rozpuszczalną) nie jest sensowne.
Nowo wydobyty piasek/żwir zanieczyszczony jest pewną ilością rozpuszczalnej krzemionki
i to jest powodem problemów z okrzemkami na początku zakładania akwarium.

Akwarium i hydroponika
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2009, 19:55:48 »

Thedevil, nie ma testów na krzemionkę, zrobiłam analizę używając metod spektroskopowych (zmierzyłam absorpcję światła).

Ta wersja z okrzemkami wydaje się być prawdopodobna, akwarium jest nowe ale żwirek i sprzęt stary (tylko wyczyszczony i odkażony).

To skoro już wiadomo, że nadmiar krzemionki jest niekorzystny to teraz pytanie co z tym zrobić? Czytałam, że rogatki są na to dobre, czy to prawda?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2009, 20:33:24 »

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć nic o rozpuszczalności krzemionki w wodzie.
Przy nieobojętnym pH reakcja jest, bo reaguje np. z kwasami.
Informacja o rozpuszczalności krzemionki jest tylko na stronach kosmetykowców, ale oni mają swoją logikę i swoją chemię  Grin Grin

A okrzemki nie składają się z samego krzemu, więc jakaś inna przyczyna jest konieczna, sam jestem chętny wiedzieć jaka.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2009, 20:33:38 »

Noir zabrałaś wodę z akwa na ASA'e?Cheesy:D:D:D

Muchomorek
to rozpuszczalność krzemionki 0.012g/100g
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2009, 20:38:38 wysłane przez Thedevil » Zapisane

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2009, 21:27:43 »

Badałam wodę w ramach zajęć na pracowni, studiuję chemię, w prawdzie nie środowiska ale przez analizę wody każdy musi przejść Cheesy

Zastanawiam się nad innymi źródłami krzemionki w wodzie i tak sądzę, że może prażenie żwirku w piekarniku nie było dobrym pomysłem Tongue
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2009, 21:34:44 »

Muchomorek[/b] to rozpuszczalność krzemionki 0.012g/100g
A gdzie bibliografia? Proszę o źródło.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2009, 22:40:56 »

Muchomorek w prawdzie żadne źródło, ale wiki;) tyle, że nie chciało mi się dalej szukać więc pierwsza strona jaka mi wypadła;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Solubility

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 09, 2009, 23:32:36 »

Z Twojego źródła:
Solubility of a substance is useful when separating mixtures. For example, a mixture of salt ( sodium chloride ) and silica may be separated by dissolving the salt in water, and filtering off the undissolved silica.

Czyli po naszemu:
Rozpuszczalność substancji jest przydatna podczas rozdzielania mieszanin. Na przykład, mieszanina soli (chlorku sodu) i krzemionki może być rozdzielona przez rozpuszczanie soli w wodzie i odfiltrowywanie nierozpuszczalnej krzemionki.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2009, 09:54:38 »

zgadza się. Czyli po prostu piasek jest tak słabo rozpuszczalny w wodzie, że praktycznie można uznać go za nierozpuszczalny Wink rozdział przez prostą sedymentację lub przez bibułkę:)
więc źródłem tak dużej ilości krzemionki nie jest piasek..
Noir a możesz podać jak dużo Ci wyszło tej krzemionki?

wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2009, 10:51:15 »

"12 mg SiO2/100g wody" pojawia się w różnej literaturze jako granica stężenia przy którym następuje kondensacja kwasów krzemowych z postaci "mono" do "oligo". Ale nie ma to nic wspólnego z rozpuszczalnością SiO2  Cheesy

Tańczący z rybkami
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: