Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: krzemionka w wodzie  (Przeczytany 11987 razy)
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 10, 2009, 11:28:30 »

Krzemionki jest ponad 300 mg SiO2/dm3, i tu należy zauważyć że przez dwa dni od wlania wody do akwarium, woda była strasznie mętna. Undecided więc może w żwirku coś było.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Grudzień 10, 2009, 12:08:07 »

No więc, czy jest to zawartość dwutlenku krzemu w wodzie (  Shocked ) czy kwasów krzemowych (pochodzących na przykład z przecieku uzdatnionej wody grzewczej w wymienniku ciepła)  w przeliczeniu na SiO2 ?

Tańczący z rybkami
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 10, 2009, 16:33:50 »

"12 mg SiO2/100g wody" pojawia się w różnej literaturze jako granica stężenia przy którym następuje kondensacja kwasów krzemowych z postaci "mono" do "oligo". Ale nie ma to nic wspólnego z rozpuszczalnością SiO2  Cheesy
to jest jak najbardziej rozpuszczalność;) powyżej tego stężenia zaczyna się formować oligomer. Czyli zostaje przekroczony IR. Następnie po oligomerach pojawiają się większe agregaty i w ten sposób następuje wytrącenie, lub po prostu jeśli w drugą stronę, krzemionki lub jej rozpuszczanie...

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 10, 2009, 18:56:51 »

Zastanawiam się nad innymi źródłami krzemionki w wodzie i tak sądzę, że może prażenie żwirku w piekarniku nie było dobrym pomysłem Tongue

To by się zgadzało. Bo szkło wodne - Na2SiO3 lub K2SiO3 - produkuje się przemysłowo właśnie mieszając piasek
 i węglan sodu lub potasu w wysokiej temperaturze.
A szkło wodne to bardzo dobrze rozpuszczalna krzemionka.

Akwarium i hydroponika
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 11, 2009, 12:29:07 »

Ja się martwię krzemionką a wczoraj zauważyłam w akwarium wirki i jedną stułbię, dziś znalazłam całą kolonię stułbi i jakieś jajeczka. Sprzątnęłam w akwarium a sprzęt wymyłam gorącą wodą. Coś mi nie idzie ta akwarystyka :-/.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 11, 2009, 13:12:38 »

Zastanawiam się nad innymi źródłami krzemionki w wodzie i tak sądzę, że może prażenie żwirku w piekarniku nie było dobrym pomysłem Tongue

To by się zgadzało. Bo szkło wodne - Na2SiO3 lub K2SiO3 - produkuje się przemysłowo właśnie mieszając piasek
 i węglan sodu lub potasu w wysokiej temperaturze.
A szkło wodne to bardzo dobrze rozpuszczalna krzemionka.
Krzemionka to SiO2, substancja o bardzo małej rozpuszczalności (czyli praktycznie nierozpuszczalna w wodzie), natomiast szkło wodne to roztwór krzemianu potasu lub sodu. A to zupełnie co innego !!! Mylisz kolego trochę pojęcia.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: