diablo22
Nowy
|
|
« Odpowiedz #30 : Marzec 04, 2010, 18:12:55 » |
|
cześć jaki dżwięk wydaje podczas pracy filtr prosił bym o nagranie
|
|
|
|
|
|
|
Laston
Akwa 54l
Nowy
|
|
« Odpowiedz #31 : Marzec 07, 2010, 20:39:53 » |
|
Bardzo łade akwarium...
|
|
|
|
Akwa 54l 2 molki (para) 2 kiryski pstre, 2 spiżowe i 1 panda 6 neonków innesa 2 czerwone i 2 czarne (zamierzam jeszcze dokupić, żeby sie rozmnażały ;p) I w *** ślimaków!!!!!!!!!!! (zamierzam kupić "helene" żeby je wytępić.) Oświetlenie 15W nie umiem znaleźć 25W chyba nie ma na moja pokryw
|
|
|
karlos2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 09, 2010, 11:58:43 » |
|
Co tu gadać, też podoba mi się twój zbiornik,ładnie ci rośliny idą w góre, sam miałem kiedyś holendra, nawet był też prezentowany na tym forum.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 12, 2010, 21:31:21 » |
|
Aktualizacja: nie ma jak to małe stadko jedna z moich żabienic zakwitła,kwiatek rozwinął się pod wodą,może nic specjalnego ale mnie to bardzo cieszyło,bo zdarzyło mi się to pierwszy raz w mojej karierze akwarysty widok całego baniaka na dzień 11.04.2010
|
|
|
|
|
|
|
Ail
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 13, 2010, 06:23:38 » |
|
Cryptokoryny strasznie przytłaczają cały baniak. Masz bardzo mało roślin drobnolistnych i przez to akwarium wydaję się być dużo mniejsze niż jest w rzeczywistości.
|
|
|
|
112L - roślinne 25L - krewetkarium
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #35 : Maj 29, 2010, 09:45:31 » |
|
07.05.2010 zmiana aranżacji: postanowiłem zrobić całkowity restart baniaka bo rośliny o dużych liściach za dużo sobie pozwalały zabierając światło innym roślinkom,a ponieważ ich system korzeniowy zawładną całym podłożem i nie byłem w stanie ich bezproblemowo wyrwać wymieniłem też całe podłoże,pozostałem jednak nadal przy ziemi ogrodowej i zwykłym żwirze,wyrzuciłem większość zwartek i wszystkie żabienice,fauna pozostała bez zmian. flora: cryptocoryna tropica cryptocoryna becetti tiger lotus green taxiphyllum barbieri-java moss monosolenium tenerum-pelia bacopa monnieri vallisneria spiralis riccia fluitans-wgłębka blyxa japonica rotala rotundifolia sagittaria subulata fotka po 3 tygodniach: 28.05.2010 fotka z 11.07.2010
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 11:19:55 wysłane przez Leśny »
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #36 : Listopad 29, 2010, 22:12:42 » |
|
Przedstawiam moje baniaki trochę podrośnięte: 150-ka 28.11.2010 Padła mi wszystka blyxa japonica i teraz mam sporo miejsca z przodu na jakiś trawniczek,no i tu jest pytanie z czego go zrobić światła mam jakieś 0.46 W/L i nie chcę dokładać więcej,więc takie roślinki jak glosia i mały henio odpadają będe wdzięczny za wszelkie propozycje i krewetkarium 07.12.2010 Po małych modernizacjach zostałem tyko przy pelii i mchach,bo stwierdziłem że przy tak małych zbiornikach nie ma co kombinować ze zbyt dużą różnorodnością roślin,zmieniłem właśnie oświetlenie na 2x8W (power-glo i aqua-glo) i teraz nie wydaje się tak żółto jak to było przy zwykłych kompaktach
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 00:38:32 wysłane przez Leśny »
|
|
|
|
|
lajtowygosc
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #37 : Listopad 30, 2010, 18:33:49 » |
|
akwa super pytanko jak z ziemą masz na niej siatkę a później żwir?? co z przesadzaniem roślin duży syf się robi od tego torfu?? pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #38 : Lipiec 01, 2011, 23:31:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #39 : Styczeń 17, 2013, 20:43:51 » |
|
Długo tu mnie nie było Moje akwarium przeszło ze dwa resterty,a obecnie wygląda tak: restart zrobiony 10.12.2012 fotka z 25.01.2013 Flora: tiger lotus green monosolenium tenerum-pelia vallisneria spiralis rotala rotundifolia sagittaria subulata cryptocoryna tropica willow moss stringy moss pogostemon helferi limnophila sessiliflora bacopa australis eleocharis parvula hydrocotyle tripartita 'Japan' Fauna: żałobniczka 18szt. kirysek spiżowy 3szt otosek 7szt. Krewetkarium zlikwidowane.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2013, 10:20:41 wysłane przez Leśny »
|
|
|
|
|
Killvalius
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeń 31, 2013, 23:07:44 » |
|
Czy po kolejnym restarcie nadal stosujesz ziemię? Jakieś wnioski odnośnie ziemi możesz wyciągnąć?
Pozdrawiam Killvalius
|
|
|
|
"Każdy człowiek ma jakieś dobre strony. Trzeba tylko przekartkować złe."
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #41 : Luty 01, 2013, 10:40:54 » |
|
Tak,po kolejnym restarcie stosuję nadal ziemię ogrodową. Ziemię zacząłem stosować w tym baniaku po moich próbach na małym akwarium 22L (przerobionym z czasem na krewetkarium). Próby robiłem na tych samych roślinach co w dużym akwarium,przy zbliżonych parametrach oświetlenia i tym samym nawożeniu.Rośliny szybciej rosły,wyglądały na bardziej zdrowe i miały dużo bardziej rozwinięty system korzeniowy.Nadal stosuje też kulki gliniano-torfowe swojej produkcji,a także bimbrownię.Nadal będę stosował ziemię przy kolejnych restartach,bo to moim zdaniem dobry sposób i tani. Podmieniłem ostatnią fotkę na zrobioną 10 dni później.
|
|
|
|
|
|
|
Killvalius
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #42 : Luty 01, 2013, 13:36:24 » |
|
Wiem, że te same rośliny mogą się różnie zachowywać w różnych akwariach ale czy możesz szczególnie polecić jakiś gatunek/jakąś roślinę do ziemi jako podłoża?
|
|
|
|
"Każdy człowiek ma jakieś dobre strony. Trzeba tylko przekartkować złe."
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #43 : Luty 05, 2013, 20:26:54 » |
|
Z roślin które posiadałem najlepiej na ziemi ogrodowej zachowują się cryptocoryny i echinodorusy bo naturalnym środowisku są to chyba rośliny typowo błotne. U mnie rosły bardzo dobrze,a nawet za dobrze bo ich liście zacieniały cały baniak i trochę przytłaczały cały zbiornik,bez problemu się rozmnażały a echinodorusy nawet wypuszczały kwiaty. W obecnej chwili z tych roślin mam tylko cryptocoryne tropica
|
|
|
|
|
|
|
Bagniak
Nowy
Wersja robocza
|
|
« Odpowiedz #44 : Luty 06, 2013, 20:45:25 » |
|
Długo ci po takim restarcie akwarium dojrzewa? Pewnie przy wybieraniu ziemi straszny syf sie robi co? Niedawno pierwszy raz zakładałem akwarium na ziemi, i powiem szczerze że jak popatrzyłem na tą mieszanke na dnie. To sobie powiedziałem ze nigdy tego nie odkopie.
Ps Żalobniczki rzeczywiscie pieknie wyglądają w stadku
|
|
|
|
|
|
|
|