Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Mieszanie wody o różnym PH
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mieszanie wody o różnym PH  (Przeczytany 5095 razy)
Tadeus
Bywalec

« : Grudzień 10, 2009, 01:07:15 »

Ostatnio wpadłem na "świetny" pomysł, by w baniaku zmieszać wodę demineralizowaną i kranówę. W teorii wyglądało to dobrze.

Kranówa
PH 8,3!
GH 15
KH 12

Demineralizowana
PH 6,5
GH 1
KH 1

Myślałem, że otrzymam coś koło siedmiu. Wymieszałem pół na pół i co dostałem? Prawie dokładnie te same parametry co w kranówie Sad

Zastanawiam się jeszcze, czy to nie może być coś z podłoża ale raczej wątpię. Mam filtus start (powinno raczej zakwaszać), filtus floran (pełno osób ma i nikt się na zmiany parametrów nie skarżył) i czarny grys, który kupiłem W Diskus Zoo na Radzymiśkiej, a tam raczej kitu kupującym nie wciskają. Specjalnie pytałem o niezmieniający parametrów i to też było napisane na torebce.

Przy okazji zapytam też o test Zooleku na PH. Odkąd go mam, pokazuje dwie różne wartości w testach o różnych przedziałach. w 4,5 do 9 zawsze pokazuje o 1,5 stopnia mniej niż w 6-8. To samo potwierdziło się na świeżym, identycznym teście w sklepie. Każdy tak ma?

Już mi ręce opadają :/

Edit: Udało mi się wyeliminować udział zawartości akwarium. Dodałem 5ml kranówy do 5ml demineralki, zamieszałem i zrobiło się dokładnie to samo :/

Dla jasności.

Przedział testu PH 6-8

Kranówa - ciemnoniebieski - 8 albo więcej
Demineralka - jasnozielony - ~7 albo mniej
Mieszanka - ciemnoniebiebki - 8 albo więcej

Przedział testu PH 4-9

Kranówa - ciemnozielony - ~7,5
Demineralka - prawie żółty - 6 albo mniej
Mieszanka - ciemnozielony

Jeśli okaże się, że będę musiał lać 80% demineralki, by było cokolwiek widać, to chyba już lepiej będzie przenieść się na RO. Z drugiej strony nie powinno tak być. Pełno osób miesza z demineralką i im wyraźnie obniża parametry :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 02:25:09 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2009, 07:22:06 »

musiałbyś dodać więcej demineralki np 75-80% do kranówki ja wiem że jak wpuszczałem ryby do akwa to pH w sklepie mieli niższe to dolewałem wody do worka i tak przez 2h az sie wyrownalo dopiero pozniej wpuszczalem to tez powinno zadzialac sproboj

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2009, 09:34:07 »

Może sprawdź jeszcze dla pewności innym testem np Tropicala?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2009, 10:53:59 »

Woda, a właściwie roztwory soli słabych kwasów lub zasad, ma własność którą nazywa się "buforowaniem". Zapobiega ona zbyt gwałtownym zmianom pH (do pewnej granicy oczywiście).

Tańczący z rybkami
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 10, 2009, 11:22:36 »

Dzięki za pomysły Smiley

Może wyłudzę w jakimś akwarystycznym test przyniesionej wody na testach innej marki ale wątpie by było dużo lepiej, jeśli dwa różne testy Zooleka pokazują to samo :/

Co do buforowania. Chodzi o KH? Jeśli nie, to kwaśna demineralka też powinna zachować swoje PH, a nie zmienić je na zasadowe w paręnaście sekund po zmieszaniu.

A może gdyby demineralka miała wyższe KH, to by tak nie było?

Co nie zmienia faktu, że ogromne ilości akwarystów mieszają RO z kranówą i jakoś takich problemów nie mają :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 11:38:27 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 10, 2009, 12:19:03 »

Skala pH jest logarytmiczna, więc różnica 1 stopnia to aż 10 krotna różnica stężenia jonów wodorowych odpowiedzialnych za poziom pH. Tak więc jeśli kranówka ma ponad 8, a demineralka 6,5 to faktycznie otrzymasz pH trochę poniżej 8. Bedziesz musiał mieszać np w stosunku 3:1 lub 4:1. Pewnie dałoby się to policzyć, ale trzebaby uwzględnić wszystkie sole zawarte w wodzie, więc łatwiej metodą prób i błędów.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2009, 12:43:55 »

Dzięki. Czyli trzeba będzie przerzucić się na praktycznie prawie samo RO Sad

No to czeka mnie zakup osmozy + płynów mineralizujących.

To będzie dobre?
http://www.allegro.pl/item836069788_osmoza_akwarystyczna_ro_3_50_zestaw_serwisowy.html
http://www.allegro.pl/item835054068_aqua_art_planta_gainer_hydro_mineral_500ml.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 12:51:58 wysłane przez Tadeus » Zapisane
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2009, 19:05:30 »

Skala pH jest logarytmiczna, więc różnica 1 stopnia to aż 10 krotna różnica stężenia jonów wodorowych odpowiedzialnych za poziom pH. Tak więc jeśli kranówka ma ponad 8, a demineralka 6,5 to faktycznie otrzymasz pH trochę poniżej 8. Bedziesz musiał mieszać np w stosunku 3:1 lub 4:1. Pewnie dałoby się to policzyć, ale trzebaby uwzględnić wszystkie sole zawarte w wodzie, więc łatwiej metodą prób i błędów.
skala pH jest logarytmiczna ale kH jest liniowa (proporcjonalna).
Można więc łatwo obliczyć docelowe kH, które powinno wynosić około 2-4 jeśli chcemy obniżyć
pH. W twoim wypadku będzie to RO : Kranówka = 5 : 1
Samo zaś pH obniżamy torfem. Torf wydziela słabe kwasy które powoli zmieniają pH
i dodatkowo je stabilizują.

Akwarium i hydroponika
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2009, 22:08:58 »

Już przy poprzednim baniaku bawiłem się torfem i Co2 na PH. Ciemna woda nie podobała się roślinkom, a nocne co2 rybom. No i demineralka do 4/5 podmiany to też średni biznes.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2009, 22:16:46 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2009, 22:18:31 »

no fakt, kh da się bezproblemowo policzyć, ale żeby dojść do odpowiednego pH to już inna para kaloszy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2009, 21:35:36 wysłane przez Stiep » Zapisane

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2009, 22:09:23 »

Ciemna woda nie podobała się roślinkom, a nocne co2 rybom.

U mnie torf dawał co najwyżej lekko żółtawą wodę.
Może kupuję lepszy torf a może to dlatego że nigdy nie umieszczałem go w filtrze,
tylko zawsze w woreczku w samym akwarium za korzeniem lub kamieniem.
No i ja daję RO:kranówka(20GH) - 10:1.

Akwarium i hydroponika
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2009, 23:08:33 »

Mam teraz w akwarium 2/3 RO na 1/3 kranówy i mam parametry

PH 8
KH 3
GH powyżej skali. Kolor w ogóle się nie zmienia z wyjściowego.

Wydaje mi się też że z każdą podmianą na RO zwiększa mi się PH 0_0

RO ma na pewno dobre parametry, Kranówa ma GH koło 18tu...

O co tu chodzi? Cheesy

Czy możliwe, że niski KH ułatwia nie tylko obniżenie PH ale i jego zwiększenie?

Nie mam już innego pomysłu poza gruntem w akwarium, choć powinien być pewny Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: