Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Krewetki+Kiryski+??? Czyli co jeszcze można dodać?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetki+Kiryski+??? Czyli co jeszcze można dodać?  (Przeczytany 1359 razy)
hubi_2006
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2009, 00:50:31 »

Witam! :-)
Zbiornik już za chwilę zostanie zalany. 30l o wymiarach 40cmx25cm i wysokość 30cm. Jak po temacie można się zorientować obsadę będą stanowiły głównie krewetki, kiryski będą im towarzyszyć buszując po dnie. Piasek zgodnie z radami forumowiczów będą przekopywały świderki (już wiem, że rzadko będę je widział poza piaskiem :smile: ). Wiem, zbiornik jest mały, ale myślałem o wprowadzeniu czegoś jeszcze. Chodzi mi o jakieś równie pożyteczne rybki jak reszta obsady (coś sprzątającego :wink: ). Może coś pływającego głównie przy powierzchni? Uzyskałbym wtedy efekt hmmm warstw. Zaproponujecie mi coś czy zjedziecie za przesadzanie z ilością :-D ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Zaczynam od 30l
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2009, 01:10:00 »

Kirysy odpadają w takim litrażu

microrasbory lub inne małe rasbory
endlerki
drobniczki jednoniówki

hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2009, 18:06:19 »

Ok Smiley z tego co podałeś pasuje mi jak na razie microrasbora. Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? A co jeśli bym wybrał Kiryski pigmejki?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 18:38:29 wysłane przez hubi_2006 » Zapisane

Zaczynam od 30l
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2009, 20:55:56 »

Moim zdaniem najmniejsze z kirysków mogą być, ale pod warunkiem że już nie dodasz innych rybek, bo było by za dużo w tym litrażu.

Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2009, 20:57:42 »

Słyszałem o Otoskach czy Kiryskach Black Venezuela że nadają się do 30l spokojnie.

PS. co sie wpuscza jako 1 ? Krewetki a potem rybki czy rybki a później krewetki?

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2009, 21:50:20 »

Ja mam CZarne kiryski za krótko by powiedzieć do jakiej wielkości dorastają jednak według tej strony: http://www.piranha-info.com/default.php?lang=en&id=c_black_venezuela  jest to 7,5-8 cm a to je dyskwalifikuje jako mieszkańców 30l.

Otoski to natomiast mało temperamentne rybki i niezbyt duże, jednak 30l to chyba mimo wszystko za mało dla nich.

PS. co sie wpuscza jako 1 ? Krewetki a potem rybki czy rybki a później krewetki?

To zależy co jest bardziej płochliwe i bardziej narażone na stres ze strony współmieszkańców. Zwykle przy opcji krewetki-rybki najpierw wpuszcza się krewetki i daje im kilka dni na aklimatyzację.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2009, 21:52:31 wysłane przez lwica79 » Zapisane

hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2009, 22:09:42 »

Zastanawiam się więc nad wspomnianymi kiryskami karłowatymi lub microrasbora Galaxy. Z tego co wyczytałem w internecie wynika, że w obu wspomnianych gatunkach należy myśleć o nawet 10szt. na początek. Znamy niestety realia cenowe w naszych sklepach zoologicznych więc raczej nie zacznę od takiej ilości. Powiedzmy 5 na początek powinno styknąć, prawda  Smiley ?
Pozdro   

Zaczynam od 30l
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2009, 22:56:05 »

Zastanawiam się więc nad wspomnianymi kiryskami karłowatymi lub microrasbora Galaxy. Z tego co wyczytałem w internecie wynika, że w obu wspomnianych gatunkach należy myśleć o nawet 10szt. na początek. Znamy niestety realia cenowe w naszych sklepach zoologicznych więc raczej nie zacznę od takiej ilości. Powiedzmy 5 na początek powinno styknąć, prawda  Smiley ?
Pozdro   
otosy na pewno odpadają, kirysków też bym tam nie dawał, ale microrazbory są cudne 10szt możesz śmiało wpuścić

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2009, 23:41:21 »

Powiedzmy 5 na początek powinno styknąć, prawda  Smiley ?

6 sztuk uznaje się za minimum w przypadku tworzenia stadka Smiley . Tak na forum powiadają Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: