Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: bados 20l pierwsze akwa  (Przeczytany 4884 razy)
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #15 : Grudzień 13, 2009, 10:41:49 »

niewiele tu mozesz wlozyc ja bym proponowal bojowniki i welony moora moga zyc z grzalka
jak nie masz pojęcia o czym piszesz to nie pisz wcale! tylko wprowadzasz ludzi w błąd
welon absolutnie się nie nadaje a jak bojownik to maksymalnie jeden

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #16 : Grudzień 13, 2009, 11:19:38 »

niewiele tu mozesz wlozyc ja bym proponowal bojowniki i welony moora moga zyc z grzalka

He he to żeś dowalił/a...
Ja osobiście nie wpuszczał bym mimo wszystko żadnych ryb do 20 l, wydaje mi się że w tak małym akwarium niemożliwa jest jako taka stabilizacja parametrów wody...

dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #17 : Grudzień 13, 2009, 11:46:40 »

Moim zdaniem powinien jeszcze zainwestowac w swiatlo bo chyba nie ma i klape bo slyszalem ze krewecie lubia wyskoczyc z akwa

bados
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 13, 2009, 11:57:03 »

Światło mam ale nie mam pokrywy, tyle, że nie jest to świetlówka lecz zwykła żarówka z odbłyśnikiem powieszona 10 cm nad akwa.
czy 10 red cherryów i 10 crystal red to nie za dużo na takie małe akwa?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 13, 2009, 12:03:40 »

Krewetkom źle nie bedzie, ale mocno poprawia sie im warunki jesli posadzisz duzo roslin i dasz korzen z mchem.
Zarówka zarowa nie nadaje sie do akwariów, bo wiekszosc energii marnuje na ciepło, a światła daje troche i to jeszcze o nieodpowiedniej barwie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 12:06:16 wysłane przez Female_Raziel » Zapisane

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
bados
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 13, 2009, 12:07:02 »

Krewetkom źle nie bedzie, ale mocno poprawia sie im warunki jesli posadzisz duzo roslin i dasz korzen z mchem.
Zarówka zarowa nie nadaje sie do akwariów, bo wiekszosc energii marnuje na ciepło, a światła daje troche.

Roślinek mogę jeszcze trochę dokupić, korzeń z mchem mam, może być zwykła świetlówka 8w?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 13, 2009, 12:10:01 »

Narazie moze być. Jasli zostaniesz przy cieniolubnych roslinkach to moze nawet zostać jesli ma barwe okolo 6500K.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Grudzień 13, 2009, 12:21:07 »

z krewetek to jeszcze babulti mozesz dac

Młode ampularie oddam
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Grudzień 14, 2009, 00:21:43 »

sam bojek ci się znudzi ,a na harem zdecydowanie za mało
galaxy wspaniałe rybki tylko rudno dostępne w mniejszych
miejscowościach i cena może odstraszać,widze że zdecydowałeś
się już na krewetki i to dobre rozwiązanie dla 10RC starczy..
bados
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 14, 2009, 13:16:17 »

A roślinki jakieś dokupić?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 14, 2009, 13:58:49 »

Ślimak to wygląda mi na rozdętkę, nieszkodliwy. Jak nie będziesz przekarmiać przyszłych zwierzaków to nie będziesz miał problemów z nadmiarem tych ślimaczków. Galaxy i amand (zbyt żywiołowe jak na ten litraż) bym tam nie wpuszczała, tak samo jak krewetek crystal red (delikatne i wymagające) i bojownika (wg mnie za duży, niby można trzymać w 20 l ale co to za życie). Póki zaczynasz polecam Ci krewetki red cherry i babaulti, np po 5 szt, wtedy większa szansa, zę się trafi na samce i samice. Możesz też pomyśleć nad mniejszymi ślimakami neritina czy clithon. Nie ma co szaleć w takim małym zbiorniku zwłaszcza z takim małym filtrem. Z roślin może jeszcze jakieś mchy, anubiasy i mikrozoria. Jako oświetlenie dobrze sprawdzi się prawie każda świetlówka 8W albo żarówka energooszczędna tak w okolicach 9 czy 11W. Aby w akwarium nie było tak żółto warto poszukać takiego oświetlenia, którego barwa światła ma ok 6000-6500K jak już wyżej zostało wspomniane (jest napisane na opakowaniu).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
AniaS
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Grudzień 15, 2009, 17:37:02 »

Zgadza sie całkowicie z poprzednimi opiniami,rada Rybki do kitu !!! i 20l , ryby polecane przez nią chyba by się ocierały pływając.
Ja również polecam Ci założyc krewetkarium.Kup z 8 szy Red Chery.

AniaS   
bados
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Grudzień 15, 2009, 19:58:56 »

ok to kupie te red chery, tylko bardzo chciałbym dodać jakąś gałązkę, którą obwiązałbym gałęzadką, tylko nie wiem, z jakiego drzewa najlepiej pozyskać gałązkę? Gotować ją później?
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Grudzień 15, 2009, 20:04:40 »

Na pewno nie z iglastych bo tam jest żywica  więc z liściastych dzrew. Gałązka musi tonąć nie może być splesniała ,nie może gnić ,nie może barwić wody. Musisz ją wygotować i jak wszytsko będzie ok, to dopiero możesz ją włożyć do akwarium  Wink
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #29 : Grudzień 15, 2009, 20:06:45 »

Na pewno nie z iglastych bo tam jest żywica  więc z liściastych dzrew. Gałązka musi tonąć nie może być splesniała ,nie może gnić ,nie może barwić wody. Musisz ją wygotować i jak wszytsko będzie ok, to dopiero możesz ją włożyć do akwarium  Wink

zgadzam sie Wink moze kup jakis maly konar w zoologicznym??
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: