Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « POCZĄTKI, akwarium 60L proszę o pomoc/informacje
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: POCZĄTKI, akwarium 60L proszę o pomoc/informacje  (Przeczytany 7045 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Grudzień 13, 2009, 19:00:16 »

Obliczenia są moje, nie wspólne.
Obliczenia te mają sens np. przy przewożeniu ryb i w hodowli.
To są normalne praktyki, że ryby przed przewiezieniem się waży, żeby potem dobrać odpowiednią ilość wody i tlenu.
A ile waży taki gupik? Pomnóż to przez 10 000 i zobaczysz, że wyjdzie dobre akwarium dla gupika. 1 l = 1000 gram.
Kalkulacja nie jest doskonała, ale pokazuje problem i proporcje, pomijając takie parametry jak terytorializm ryby, drapieżność, sposób polowania, które zwiększają objętość zbiornika, a nie odwrotnie.

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #16 : Grudzień 13, 2009, 19:20:30 »

.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 21:44:48 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 13, 2009, 19:58:18 »

No, tak. Po co wogle jakiekolwiek warunki rybom zapewniać? W koncu naturalnych nigdy nie zapewnimy...

Człowieku, uzywaj znaków przestankówych, bo absolutnie nie mam pojecia o co ci chodzi.
Jak wezme pod uwage przelicznik 1cm=1l to wyjdzie, ze moge miec w 50l conajmiej pielegnice pawiooką.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 13, 2009, 20:13:31 »

.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 21:44:57 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 13, 2009, 20:24:05 »

No, tak. Po co wogle jakiekolwiek warunki rybom zapewniać? W koncu naturalnych nigdy nie zapewnimy...

Nie to mialem na mysli chodzi o to ze zapewniamy im jak najlepsze warunki ale w maire naszych mozliwosci ja uwazzam ze najwiekszym akwarystcznym grzechem oprocz przekarmianai i nie czyszczenia jest wlasnie przerybianie i niedopasowywanie dlugosci ryb dowilkosci akwarium. TO W KONCU TEZ SA ZWIERZETA
Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 13, 2009, 20:41:44 »

Dziękuje za stronki na początek. Na pewno również kupie jakąś lekturę na początek.

Koledzy, koledzy spokojnie! Nie 'atakujcie' się na wzajem. Mam nadzieje że coś wyjdzie z tego mojego akwarium :PP
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 13, 2009, 21:39:50 »

.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 21:45:17 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 13, 2009, 22:37:38 »

ja bym nie przesadzal z tymi awariami typu welon 120l mieczyk 100l wiadomo ze tu chodzi o ich komfort zycia ale spokojnie moga byc w Twoim akwarium a co do rybek to polecalbym jaies male bocję (oprocz szarej i wspanialej) no moze pare bojownikow (samiec i samica) ewentualnie szczupienczyki i zyworodne zminniaki plamiste lub wielobarwne

tak tak i będzie miał żywą konserwę rybną...

dlaczego tak sądzisz??

no chociażby dlatego, że te ryby wymagają większego baniaka tak jak było wspomniane, a wpuszczanie kolejnych ryb do tej bańki, jak radzisz koledze, to dla mnie delikatnie mówiąc głupota.

aha i jak się ma to:

...ja uwazzam ze najwiekszym akwarystcznym grzechem oprocz(...) jest wlasnie przerybianie i niedopasowywanie dlugosci ryb dowilkosci akwarium...

do tego co powyżej?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 22:40:37 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Grudzień 13, 2009, 23:13:47 »

czyli rozumiem że nic więcej już nie wpuszczać. Panowie, a mam jeszcze jedno pytanko, mam te 2 glonojady, ale one są maluśkie (ok.2cm), nie kupić jakiegoś większego? żeby co nie co czyścił?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #24 : Grudzień 14, 2009, 02:28:59 »

Co to jest glonojad nam powiedz ?? Czy to zbrojnik niebieski?? czy otosek przyujściowy, czy może glonojad syjamski?? bo samo glonojad nam nic nie mówi... Poza tym jeśli to są zbrojniki to marni z nich glonożercy...

Liquman
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Grudzień 14, 2009, 06:57:34 »

Wydaje mi się, że to są glonojady syjamskie, bynajmniej jeden bo jest takiej 'żółtej barwy'.
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #26 : Grudzień 14, 2009, 07:48:21 »

Nie to mialem na mysli chodzi o to ze zapewniamy im jak najlepsze warunki ale w maire naszych mozliwosci ja uwazzam ze najwiekszym akwarystcznym grzechem oprocz przekarmianai i nie czyszczenia jest wlasnie przerybianie i niedopasowywanie dlugosci ryb dowilkosci akwarium. TO W KONCU TEZ SA ZWIERZETA
i Ty właśnie namawiasz kolege do popełnienia tego grzechu przerybienia i niedopasowania długości ryb
sam sobie człowieku zaprzeczasz myślisz że wszystkie rozumy pozjadałeś wszyscy ci piszą że źle mówisz a ty dalej swoje
dla mnie to ty jesteś amator i sadysta a nie akwarysta

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #27 : Grudzień 14, 2009, 12:26:32 »

Jeśli są to syjamskie to kompletnie nie nadają się do takiego akwa, w tak małym litrażu jak podrosną staną się agresywne...

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Grudzień 14, 2009, 16:27:55 »

Nie to mialem na mysli chodzi o to ze zapewniamy im jak najlepsze warunki ale w maire naszych mozliwosci ja uwazam ze najwiekszym akwarystcznym grzechem oprocz przekarmianai i nie czyszczenia jest wlasnie przerybianie i niedopasowywanie dlugosci ryb dowilkosci akwarium. TO W KONCU TEZ SA ZWIERZETA
i Ty właśnie namawiasz kolege do popełnienia tego grzechu przerybienia i niedopasowania długości ryb
sam sobie człowieku zaprzeczasz myślisz że wszystkie rozumy pozjadałeś wszyscy ci piszą że źle mówisz a ty dalej swoje
dla mnie to ty jesteś amator i sadysta a nie akwarysta

chyba mnie nie zrozumiales mi chodzi o to ze te rybki na poczotek potem TRZEBA powiekszyc akwarium i oczywiscie ja mu mowie jakie rybki wogole moze wlozyc a nie do tej obsady akwarium, bo to tak jak juz wspomnialem TRZEBA CZYTAC wiec sie amatorze mie udzielaj pod tym wzgledem i nie wszyscy tylko ty dzieciaku jeden
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 21:45:49 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #29 : Grudzień 14, 2009, 16:47:38 »

w temacie jest napisane "akwarium 60l" a nie "na razie 60l a za miesiąc 200l" sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem a innym karzesz
mówisz że to na początek a póżniej zmienić a skąd będziesz wiedział że już im za ciasno że trzeba zmienić bo karłowacieją z fusów wyczytasz czy co??
żal mi ciebie i twoich rybek z mojej strony jest to koniec OTa

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: