Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [30l] Krewetkarium hubi_2006 ***AKTUALIZACJA 11 maja 2010***
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: [30l] Krewetkarium hubi_2006 ***AKTUALIZACJA 11 maja 2010***  (Przeczytany 11102 razy)
hubi_2006
Nowy
*

« : Grudzień 12, 2009, 23:58:49 »

Witam!
Kolejny z moich pierwszych tematów na tym forum  :mrgreen:
Ponad miesiąc temu napadła mnie myśl o założeniu akwarium. Początkowo myślałem o typowym zbiorniku dla ryb, ale odmieniło mi się  :-D  
Baniak już w założeniu miał powstać przy możliwie najniższych kosztach, ale jednocześnie miał być możliwie dobrze wyposażony. Pokrywa została zrobiona z niczego (przynajmniej dla mnie  :-P  ). ##Temat o mojej pokrywie##  Po zamówieniu, a następnie odebraniu zbiornika zaczęło się powoli ale już na serio. Kilka dni i już była pokrywa, potem piasek i kamienie, mech. Następnie przeglądanie allegro i forów w poszukiwaniu najlepszego rozwiązania filtrowego i ogrzewczego. Gdy kurier dowiózł paczkę zbiornik został zalany. Przyszła pora na świetlówki kompaktowe (nie było już tanio   Wściekły ). Krewetki na szczęście dostanę od kuzyna na start. Chociaż to mnie nie skasuje  Cheesy  

Opis skrócony:
- szkło 30l o wymiarach podstawy 40cmx25cm i wysokości 30cm (teraz żałuje, że nie większy)
- filtr kaskadowy Aqua Szut 300N
- grzałka z termostatem Aqua Nova 50W (wiem... żaden czad, ale ona nie ma praktycznie u mnie co robić  Wink )
- napowietrzacz Aquela z 1996r. (styknie)
- pokrywa made by my self + świetlówki kompaktowe 2x Osram 8W
- piasek z lasu, kamienie granitowe

Docelowa fauna:
- krewetki RC
- kiryski karłowate lub...
- ... microrasbora galaxy (chciałbym coś pracowitego)
- świderki

Flora:
- Gałęzatka
- Kryptokoryna
- Żabienica

Fotki:

26 stycznia 2010

Jakość taka sobie ale to tylko K800i także tego   Cool w rzeczywistości światło ma cieplejszą barwę.
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2010, 00:03:48 wysłane przez hubi_2006 » Zapisane

Zaczynam od 30l
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2009, 00:23:50 »

Ładnie się zapowiada Smiley . Ja bym dorzuciła jeszcze jakiś nieduży korzonek, chociaż on by się trochę gryzł z kamieniami , ale skoro masz już mech, to nim można korzeń tak obsadzić by nie był widoczny. A korzeń będzie miał takie plusy że : będzie do czego stabilnie przytwierdzić mech , krewecie lubią podskubywać korzonki a dodatkowo może on bardzo delikatnie obniżać pH co zwykle jest wskazane. Choć nie wiem jakie parametry ma Twoja woda.

Widzę że ten "piasek z lasu" wyglada całiem jak mój kwarcowy w krewetkarium.....a zatem musze wspomnieć, że na nim są zwykle dość szybko widoczne odchody kreweci... u mnie tak było do momentu dodania do zbiornika Kirysków Pand- bo kiryski nie dość, że idealnie ogonkami zamiatają podłoże (i ogólnie swoim sposobem poruszania) to na dodatek mogła bym przysiądz że u mnie zjadają (choć marnie to brzmi) kupki kreweci.

Ps. A te kamienie sprawdzałeś pod kontem podnoszenia pH?

No i pisząc że masz mech- masz na myśli coś czego jeszcze w akwa nie widać prawda? Bo to co masz to ja dobrze widzę Gałęzatka-glon . Chociaż może źle widzę ..hm..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 00:26:12 wysłane przez lwica79 » Zapisane

hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2009, 00:37:08 »

Ładnie się zapowiada Smiley
co by nie zapeszyć "nie dziękuję"  Grin
Choć nie wiem jakie parametry ma Twoja woda.
tego sam jeszcze nie wiem szczerze pisząc  Roll Eyes ale chcę to jak najszybciej nadrobić.
Ps. A te kamienie sprawdzałeś pod kontem podnoszenia pH?
tego też nie zrobiłem, ale sczytałem o właściwościach liści dębowych do zbijania pH. Po za tym krewecie je lubią... czy też kiryski. Nie pamiętam muszę się upewnić, chyba że ktoś mnie uprzedzi  Smiley
No i pisząc że masz mech- masz na myśli coś czego jeszcze w akwa nie widać prawda? Bo to co masz to ja dobrze widzę Gałęzatka-glon . Chociaż może źle widzę ..hm..
Właśnie mi też to bardziej przypominało glon niż mech. W zoologicznym przedstawiono mi to jako mech (taka meszkowata kulka była przed rozdzieleniem). Hmmm zostawić czy usunąć?

Zaczynam od 30l
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2009, 01:08:17 »

Więc napewno masz gałęzatkę Smiley . Zostawić jak najbardziej. Powinna ładnie się rozrastać i coraz natrualniej się układać na kamieniach. Jednocześnie nie roznosi się po całym akwa tak jak mają to w zwyczaju inne glony, więc można nią spokojnie dekorować zbiornik. Świetnie zbiera też nadmiary NO z wody. Krewecie lubią ją akubać.

Co do liści Dębu, owszem jakiś tam wpływ na pH mają- jeszcze zależy w jakiej ilości, jednak jesli Te okaże się że te kamienie podnoszą pH to żadne liście, korzonki ani środki nie wystarczą- trzeba będzie wymienić. Nie masz gdzieś pod ręką jescze kawałeczka takiego kamienia i octu, by go polać? Tak można sprawdzić czy to nie wapień. Jeśli ocet się zapieni tzn, że kamienie trzeba by wyjąć.

hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2009, 07:45:08 »

Ok więc glon zostaje  Grin Muszę kupić czyścik jeszcze bo zauważyłem plamki na szkle i to pewnie od powietrza uwolnionego z piasku, które osadziło się na szybie po zalaniu.
Nie masz gdzieś pod ręką jescze kawałeczka takiego kamienia i octu, by go polać? Tak można sprawdzić czy to nie wapień. Jeśli ocet się zapieni tzn, że kamienie trzeba by wyjąć.
sprawdzone  Smiley nic się nie działo.
Dziękuję Ci za pierwsze porady  Wink

Zaczynam od 30l
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2009, 14:07:09 »

akwarium bardzo mi przypadło do gustu...chciałem zrobić w podobnym stylu dla moich brevisów, ale mi nie wyszło...
Powodzenia! Wink

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2009, 14:53:05 »

Cieszy mnie, że spodobało wam się moje akwa Smiley Dobrze się to czyta tak na starcie Cheesy

Zaczynam od 30l
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2009, 00:13:29 »

nigdy się nieda tak tanio jak sie chce  Grin ale akwarium warte tej kasy i pracy
może zrobie coś podobnego ale to dopiero za jakiś czas ,gratulacje i powodzenia  papa
hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 14, 2009, 21:42:03 »

ale akwarium warte tej kasy i pracy
Dzięki  Wink
Mam takie pytanie. Do klejenia kamieni użyłem kleju "na gorąco". Są to te sztyfty plastikowe które wkłada się do pistoletu rozgrzewającego. Na pewno wiecie o co mi chodzi  Roll Eyes  Zastanawiam się, czy ktoś z Was używał już takiego kleju w akwa? Mam nadzieję, że nie zaszkodzi on krewetkom   Huh
I jeszcze pytanie mam czy warto używać napowietrzacza gdy mam kaskadę?

Akwarium niestety dojrzewało tylko niecałe półtorej tygodnia, ale miałem okazję dostać 5 RC. Skorzystałem Smiley, a kuzyn pluł by sobie w brodę gdyby się dowiedział, że odstąpił mi samicę z jajeczkami  Grin Mam nadzieję, że coś się z nich wykluje. Krewetki chyba dobrze się zaaklimatyzowały. Na nieszczęście kryptokoryny posmakowały im jej liście i 2 już poległy. Dwie krewetki są po wylince, ale co dziwne nie chowają się po kątach. Buszują po całym baniaku. Biały piasek ma fucktycznie sporo wad, min został zakupany przez nowych mieszkańców. Może dostanę gdzieś te Kiryski Karłowate to zaczną sprzątać.

Tutaj największa po prawej to jak mam nadzieję przyszła mama  Cheesy
Pozdro  Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 01:06:03 wysłane przez hubi_2006 » Zapisane

Zaczynam od 30l
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2009, 12:30:17 »

W sumie nie za wiele tych kreweci więc może nic się nie będzie dziać.
Co do samiczki z jajeczkami...jeśli zostało jej nie dużo czasu do wylęgu to będzie wszystko ok, jeśli natomiast dopiero zaczęła nosić to może być problem, bo zauważyłam już u siebie, że przeniesienie Kreweci do nowego akwa prowokuje u nich wylinkę. Samiczki z jajeczkami czasami nie powstrzymują jej i zrzucają jajeczka z pancerzykiem. Jednak mimo to często z takich porzuconych jajeczek młode się wylęgają. Ja poprostu jak znajduję tai porzucony pancerzyk z jajeczkami to delikatnie przenosze go gdzieś na roślinki (takie by nie spadł) , gdzie widać, że prąd wody jest spory. Czasami pancerzyk mimo to spadnie i sięzagubi a mimo to młode się pojawiają Smiley .

Ale (odpukać) oby Twoja przyszła mamusia donosiła skarby Smiley . Tak czy inaczej widzę, że kolejne samiczki są blizkie "zaciążenia" , mają już dojrzałe siodełka.Więc pewniena dniach będziesz miał kolejne ciężarne.

Acha..i może na wszelki wypadek, podmieniaj przez najbliższe dwa tygodnie wodę dwa razy częściej (czyli dwa razy w tygodniu a nie raz) .
Odnośnie podmiany ogólnie ,to przekonałam się u siebie, że bardzo ważne są REGULARNE podmiany, czyli co tydzień w konkretnym dniu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 12:34:17 wysłane przez lwica79 » Zapisane

hubi_2006
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2009, 17:04:24 »

No i kiszka Sad Pierwsza krewetka padła przed chwilą  Embarrassed Jutro podmienię 10l wody bo już dzisiaj nie dam rady...

Zaczynam od 30l
Qter
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2009, 12:22:13 »

Cześć,

Akwa naprawdę fajnie się prezentuje - ja bym nic na razie nie zmieniał tylko poczekał aż się roślinki rozrosną. Co do reszty i problemów to:

- uważam że nie znając parametrów H20 za wcześnie wpuściłeś krewecie,
- do klejenia kamieni trzeba było użyć silikonu akwarystycznego
- czy jesteś pewien że te kamienie to granit?
- czy piasek "z lasu" uprzednio przepłukałeś/przegotowałeś/wygrzałeś ?

Być może to tylko przejściowe problemy czego ci życzę a jak nie to czeka cię restart....

PZDR

Qter

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2009, 13:24:16 »

Zbiornik jest elegancki
Jeśli chodzi o padające krewetki....
Myślę, że nie jest to wina dojrzewania baniaka. Założę się, że nie aklimatyzowałeś kreweci??? czyli nie zrównałeś temperatury oraz nie dolewałeś do nowych kreweci wody z docelowego akwa porcjami co 15 min przez minimum godzinę aby przystosować krewetki do nowego składu chemicznego wody

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2009, 13:27:22 »

No i kiszka Sad Pierwsza krewetka padła przed chwilą  Embarrassed Jutro podmienię 10l wody bo już dzisiaj nie dam rady...

Podmien 5l i obserwuj krewetki Wink zmierz parametry wody i dolej Nitrivec (tak na wszelki wypadek nie zaszkodzi a moze pomoc) ja miałem w akwa NO2 na poziome 2mg/l i dolewałem Nitrivec aż spadło do 0 a Krewetki zyły  Wink

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #14 : Grudzień 31, 2009, 13:42:14 »

No nieźle.  Wink Zrobileś coś do czego się przymierzam. Jak mówiła poprzedniczka przydałby się tam jakiś korzonek lub kokos. Zakup mchy przywiąż je do korzenia/kokosu, bo to raj dla RC'ek, rozrosną się na całe akwa i będzie pięknie. Co do pokrywy to wręcz znakomita jak dla mnie. Zainspirowałeś mnie, zaraz się biorę do roboty Smiley
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: