Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: testy AQUASET 1  (Przeczytany 2215 razy)
IQ
Nowy
*

« : Grudzień 13, 2009, 12:49:26 »

Witam, co myślicie o tycz testach? Są dokładne i czy je polecacie
http://www.allegro.pl/item836701177_zestaw_zoolek_aquaset_1_hurtownia_tanio.html
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2009, 13:03:29 »

Aquaset to po prostu zestaw testów Zoolek, poczytaj sobie o nich.
Niektóre są dobre, ale u mnie np. No2 ciężko się czyta... Ja kompletowałabym testy według potrzeby a zestaw kupiłabym JBL'a jeśli już.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
tere1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2009, 19:32:17 »

Testy na NO2 i NO3 polecam z innych firm np. SERA, a co do pozostałych testów to spełniaja swoje zadanie i poprawnie określają faktyczne parametry
peyooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2009, 20:52:49 »

Wygląda jak zestaw młodego chemika i pewnie wiele frajdy sprawi zabawa w pomiary i odczyty;) jednak warto się zastanowić czy faktycznie wszystkie testy załączone w zestawie są konieczne i niezbędne...
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2009, 00:08:44 »

Jeśli chodzi o testy Zooleka, to godne polecenia są dwa - PH i GH/KH. Dokładność reszty pozostawia wiele do życzenia. Testy JBL są dokładne i majączytelne skale barwne. I co ważne, jak się skończy, to możesz kupić uzupełnienie. Dlatego jeśli już koniecznie chcesz kupć zestaw, to polecam JBL.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2009, 12:01:42 »

Uzupełnienia to chyba do wszystkiego dokupisz.
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2009, 13:00:34 »

Czapka, ja na spotkałem na rynku tylko uzupełnienia właśnie do JBL'a - gdzie Ty widziałeś innych firm? Jestem użytkownikiem zestawu JBL TestLab i mogę powiedzieć tylko pozytywy o nim: jakość wykonania walizki, ergonomia używania (dotychczas kilka pudełek, z którego co pomiar wysypywałem zawartość- teraz wszystko w jednym miejscu), dokładność testów(wątpliwości mam tylko do KH i GH -odczyty o 1/3 różnią się od testu Zooleku, które bardziej odpowiadają informacjom uzyskanym z wodociągów- czy ma ktoś sprawdzoną kwestię dokładności testów KH i GH? ) i czytelność skali barwnych, która bije na głowę testy wszystkich firm, z którymi miałem do czynienia. No i ostatnią sprawą jest ekonomia, dzięki uzupełnieniom jest to najtańszy zestaw w eksploatacji . Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 23:02:32 wysłane przez Brutus » Zapisane
czapka
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2009, 19:29:41 »

Wpisz na Allego np. zoolek i zobaczysz zestawy, i pojedyńcze testy czyli uzupełnienia.
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2009, 23:01:26 »

ok, teraz rozumiem co miałeś na myśli  Wink ja mówiąc o uzupełnieniach mam na myśli same odczynniki, bez probówek i kart kolorów (właśnie takie ma JBL) i są tańsze od pojedyńczych testów, o których Ty piszesz- z tą różnicą, że kupując samo uzupełnienie nie przeprowadzisz niektórych pomiarów .Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: