Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « AquaEl FZN-3 Versamax kaskadę czy warto kupić?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: AquaEl FZN-3 Versamax kaskadę czy warto kupić?  (Przeczytany 18599 razy)
DawidK1
Zainteresowany
**

« : Grudzień 13, 2009, 20:40:26 »

Mam pytanie warto kupić tą kaskade bo cenowo i parametry ma super i czy ten wkład jest dobry czy lepiej dać np. pół gąbki a na to ceramikę ma to sens? Pomóżcie dobrać wkłady i w jakiej kolejności bo do tej pory poza filtrami wewnętrznymi nie miałem do czynienia a na kubełek mnie na razie nie stać a i żeby nie było szukałem tu na forum i w necie i nic nie znalazłem. Akwarium na razie 50 l. a potem 300 l. aż nazbieram na kubełek. Napiszcie czy warto i jakie wkłady zastosować w jakiej kolejności czy zostać przy standardowych gąbkach co są dołączone z filtrem. Teraz posiadam AquaEl FZN 2 wewnętrzny i jest ok ale przydałby się mocniejszy. A w sklepie mi doradzili bym kupił szczepy bakterii nitrifikacyjnych do filtra warto czy naciąganie kasy i czy do tego filtra jest sens je dawać a wytworzy się flora bez nich?? Pozdrawiam i liczę na pomoc i z góry za nią dziękuję .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2009, 22:30:19 wysłane przez DawidK1 » Zapisane

Abaddon84
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2009, 18:25:05 »

Mam FZN3 w 160l i moge polecić dodałem tylko bioceramike obcinajac prędzej nożyczkami część gąbki, i wsadzająć ceramike pod gąbke. tych szczepów nie kupuj nie warto bakterie nitrifikacyjne same ci się wytworzą.
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2009, 18:36:53 »

Abaddon84 czyli mam na spód  dać pierw ceramikę potem gąbkę czy może jeden koszyk z gąbką a 2 z ceramiką czy w 2 najpierw ceramika na to gąbka czy na odwrót a jaką ty masz ceramikę przeglądając net to pełno jest różnych wkładów a nie wiem które wybrać które są dobre gdyż nigdy  poza wewnętrznymi filtrami z gąbkami nie miałem do czynienia więc się nie znam na tych filtrach co mogą mieć różne wkłady może jakiś wkład byś polecił dobry i nie drogi a i dziękuję ci za pomoc.

Abaddon84
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2009, 18:46:33 »

No ja na spód każdego koszyczka dałem ceramike a na to gąbkę. Ja mam jeśli dobrze pamiętam ceramike filtusa o taką:

http://allegro.pl/item845885134_mhk_filtus_ceram_bio_mega_pack_1000ml.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 18:48:13 wysłane przez Abaddon84 » Zapisane
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2009, 19:23:59 »

Filtr kaskadowy  zasysa wodę z akwarium i filtruje ją od samego dołu filtra do góry. Gąbka musi być na dole, a na górze ceramika. Wszystkie duże zanieczyszczenia zbiera gąbka a następnie przechodzi woda przez ceramikę. (najpierw filtracja mechaniczna, a potem biologiczna)
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2009, 21:10:08 »

Dzięki za pomoc a jeszcze często go czyścisz i jaką masz wodę ja planuje kupić kubełka bo urządzam akwarium 300l. dla 2 żółwi tylko na razie mam akwarium i nic więcej jeszcze komodę jakąś kupić to mi zejdzie na porządny kubełek 400zł. zbierać kasę jakieś 2-3lata i to tylko byłby filtr do czasu kupienia kubełka a na razie by chodził w 50 litrach zanim nie zrobię tego 300 litrowego bo chyba lepsza ta kaskada niż zwykły wewnętrzny no nie?? i tak w cenie 100zł,ma dobre parametry i lepszego nie znalazłem w tej cenie jeśli chodzi o parametry jeszcze raz dzięki za pomoc .

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2009, 11:31:54 »

Czyszczę go co 2-3 tyg, a woda jest kryształ.
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2009, 17:47:58 »

bardzo ci dziękuje pozdrawiam i na razie go kupię zanim mnie będzie stać na kubełek .

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2009, 21:21:23 »

tak często? zapycha się czy co?
ja swoją kaskadę czyszczę raz na pół roku czasem tylko częściej

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2009, 21:18:04 »

Jak jest prefiltr (gąbka z otworem wsunięta na rurkę zasysającą) to wtedy czyści się regularnie
sam prefiltr a filtry właściwe można wtedy tylko co pół roku.
Wtedy mamy zabezpieczoną dobrą i stabilną filtrację biologiczną.
Jak nie ma prefiltra to wtedy czyści się często środek.

Niestety prefiltrów zwykle nie ma w standardzie. Trzeba sabie kupić dodatkową
gąbkę.

Akwarium i hydroponika
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2009, 22:11:33 »

Jak jest prefiltr (gąbka z otworem wsunięta na rurkę zasysającą) to wtedy czyści się regularnie
sam prefiltr a filtry właściwe można wtedy tylko co pół roku.
Wtedy mamy zabezpieczoną dobrą i stabilną filtrację biologiczną.
Jak nie ma prefiltra to wtedy czyści się często środek.

Niestety prefiltrów zwykle nie ma w standardzie. Trzeba sabie kupić dodatkową
gąbkę.

a ja mam firankę zawiniętą na wlocie  Tongue ale i tak czyszczę bardo rzadko
zresztą już kupiłem kubełek  eheim 2011 tylko nie wiem czy wystarczy do 54l bo go jeszcze nie widziałem a w necie mało informacji o nim
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2009, 09:59:40 wysłane przez My Sensi » Zapisane

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2009, 21:32:12 »

a ja mam firankę zawiniętą na wlocie  Tongue ale i tak czyszczę bardo rzadko
zresztą już kupiłem kubełek  eheim 3011 tylko nie wiem czy wystarczy do 54l bo go jeszcze nie widziałem a w necie mało informacji o nim

Firanka z bawełny czy z syntetyku?

Jak z bawełny to obawiałbym się, że w akwarium się rozpuści
(jakieś małe niewidoczne gołym okiem żyjątka ją zjedzą  Cheesy)

Akwarium i hydroponika
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 17, 2009, 21:37:49 »

a ja mam firankę zawiniętą na wlocie  Tongue ale i tak czyszczę bardo rzadko
zresztą już kupiłem kubełek  eheim 3011 tylko nie wiem czy wystarczy do 54l bo go jeszcze nie widziałem a w necie mało informacji o nim

Firanka z bawełny czy z syntetyku?
syntetyczna

Jak z bawełny to obawiałbym się, że w akwarium się rozpuści
(jakieś małe niewidoczne gołym okiem żyjątka ją zjedzą  Cheesy)
i tak właśnie się stało za pierwszym razem  Wink

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2009, 13:46:38 »

U nas w sklepienie ma aquaeli fzn 3 mieli tylko jedynki ale mieli za to aqua cleanera hagena 70 w 3 sklepach i mi polecali a le wiecie jak to sklepy chwalą to co mają byle sprzedać a  dużo droższy jest ten hagen ale + że ma różne wkłady w komplecie jak bym brał hagena to tego 110 a i nigdzie nie znalazłem informacji w necie który ma większą pojemność na wkłady warto kupić tego hagena i dać dużo więcej kasy na niego? czy nie przepłacać i wziąść aquaela ??

1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2009, 18:02:15 »

Ja mam dwa fltry kaskadowe aquaela FZN1 i FZN2 i są OK. Kupiłem je w sklepie internetowym (razem z przesyłką wychodzi taniej niz w zwykłym sklepie)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: