Zapraszam, do obejrzenia akwa, ale najpierw krótka historia.
Moja przygoda zaczęła się nieco ponad 2 lata temu, kiedy spodobało mi się akwarium u wujka, ale mniejsza z tym.
Pierwszy zbiornik (aktualny do dzis) składał się głównie z anubiasów i kilku innych gatunków. Rybki były różne, dobierane jedynie pod względem wielkości i wyglądu (no cóż, nie znałem się na niczym
)
Stał tak przez dwa lata, z niewielkimi zmianami w florze i faunie, aż do dnia rewolucji. Tak wygląda zdjęcie zbiornika dzień przed:
Glony na szybie, no i nieład przez przedmioty dodane kolejnego dnia do akwarium.
Tutaj dziękuje za pomoc użytkownikowi "ala", który otworzył mi oczy na to, co chce zrobic, a co powinienem (chociaż nie wszystko zrobiłem według wskazówek)
Tak więc postanowiłem zmienic parę rzeczy i stało się. Restart odbył sie 13 grudnia 2009 roku. Zdjęcie chyba z 4 dnia po przeróbce :
i fotka z dzisiaj, 11 dni po zalaniu:
Nie wiem czemu wyszło takie jasne, gdyż w zbiorniku jest ciemniej, ale nie chciało mi się robic nowego
Teraz aktualna obsada:
3x Neon Innesa
2x Jakiś sum, piskorek czy coś takiego (zostały ze starego)
1x Tetra czarna
1x Danio Pręgowany
6x Ampularia
Chce tu dodac jeszcze 6 neonow, i zastanawiam sie na żałobniczkami, ale chyba skoncze z nimi. Czy nadają się tu jakies krewetki? Bardzo chciałbym jakieś miec
Flora:
Anubias
Żabiennica (Echinodorus D'vall)
Pistia
Rogatek, (chyba
)
Wąkratka białogłowa
Jest też coś ale nie wiem co to (ze starego akwa, rośnie całkiem po prawej, za kamieniem)
Kamienie przytrzymują korzeń, który ciągle chce odpłynąc
Myślałem nad dodaniem jakiś liści.
Będę dorzucac tu zdjęcia, na razie tylko piskorz
Widok z 27 grudnia 2009 (równo 2 tygodnie po restarcie)
Ciągle czekam na mocniejszy rozrost pistii, chociaż jak widzę, będzie on szybki
EDIT: 30.12.2009
Dodałem 10 Neonów, tak więc powstało sporę stadko
(13 sztuk)
Edit: 15 styczeń 2010 rok Postanowiłem pokazac, jak to wygląda dziś, 31 dni rozroztu
Rzut od lewej:
wąż morski
i żółta ampularka:
Za dwa dni wpuszczam (mam nadzieję) RC i 2 zbrojniki (małe)
Edit: 18 styczeń 2010 Wpuściłem 3 RC (jedna nie wytrzymała transportu
), prakę pielęgniczek i dwa zbrojniczki.