badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« : Grudzień 27, 2009, 09:49:19 » |
|
Już znudziły mi się pokrywy, a pomysł z podwieszonymi świetlówkami też jest oklepany. Chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zbudować coś w rodzaju baldachimu nad baniakiem. Jeszcze nie wiem z czego może z płyty wiórowej albo z regipsu - pomalowanego od spodu farbą chroniącą przed wilgocią. Tylko to wszystko to jest pikuś... Ja osobiście widziałbym tam wstawione małe halogeny (fotka) tylko czy one się nadają Jakieś sugestie???
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2009, 14:44:48 » |
|
jasne da rade tylko jak masz akwa z 400l to można walnąć halogeny 3x70w albo 1x300w może wypalić
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2009, 15:03:22 » |
|
jasne da rade tylko jak masz akwa z 400l to można walnąć halogeny 3x70w albo 1x300w może wypalić Tak kombinuje 100x40x40 i czarne wody więc chyba wypali. W tym wypadku swiatło ma małe znaczenie
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2009, 20:05:17 » |
|
Wystarczy zwykły regips przeznaczony do łazienek... bodajże są one koloru zielonego. do tego aluminiowe stelaże, trochę farby. coś w stylu podwieszanego sufitu. To jest prosta sprawa do zrobienia.
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2009, 13:20:47 » |
|
I jak tam projekcik wypalił ?
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2009, 14:42:22 » |
|
I jak tam projekcik wypalił ? Projekt chwilowo upadł(po nowym roku stawiam 100l na LowTech-u) ale za rok-dwa będę przebudowywał mieszkanie "to se wymuruje podest z nadstawką na 450-tkę"...a co!. Już to żonie zapowiedziałem
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2009, 14:45:20 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2010, 18:55:42 » |
|
jasne da rade tylko jak masz akwa z 400l to można walnąć halogeny 3x70w albo 1x300w może wypalić Halogeny odpadają!. Halogeny mają 3-4 razy mniejszą sprawność niż świetlówki/HQI. Czyli przelicznik Wat/Litr musisz skorygować razy 3-4. Musiałbyś mieć 2x500W albo i więcej. W baldachim dałoby się jednak wbudowac oprawy HQI. Są takie, nawet tanie. Nazywa się to "Oprawa meblowa HQI".
|
|
|
|
Akwarium i hydroponika
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2010, 19:09:18 » |
|
chodziło mi o oprawy halogenowe a zarniki HQI wiem bo sam uzywam takiego czegos halogenik 150w a zarnik HQI 150W u żółwia i jest super
|
|
|
|
|
|
|
kasta8507
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2010, 19:04:56 » |
|
Już znudziły mi się pokrywy, a pomysł z podwieszonymi świetlówkami też jest oklepany. Chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zbudować coś w rodzaju baldachimu nad baniakiem. Jeszcze nie wiem z czego może z płyty wiórowej albo z regipsu - pomalowanego od spodu farbą chroniącą przed wilgocią. Tylko to wszystko to jest pikuś... Ja osobiście widziałbym tam wstawione małe halogeny (fotka) tylko czy one się nadają Jakieś sugestie??? nie wiem jak wstawić tutaj zdjęcia dlatego daje odnośnik http://www.aukcjoner.pl/gallery/001800562-.html#I1----------------------------------------------------------------------------- a nie myślałeś o takim projekcie??? wydaje mi się bardziej funkcjonalne, no i estetycznie to by wyglądało.
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2010, 10:10:48 » |
|
Też może być ciekawe ale ja już wymysliłem coś innego. Będzie to oprawa do świetlówek podwieszana na łańcuszkach (takie "korytko"), już nawet zrobiłem sobie obudowę w pracy. Teraz tyrko owiercić na uchwyty, zmontować i pomalować. Jak będę to robił, to zamieszczę fotki co i jak to zostało wykonane.
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 22, 2010, 08:25:25 » |
|
Przymocuj od środka listewke na jedno ze skrzydeł drzwiczek, to nie będzie swiatło tak razic przez tą szparę. A tak w ogóle to jest fajne.
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 22, 2010, 09:04:40 » |
|
badrass nie boisz się, że je cię popłata za prąd i żagniki w halogenach często padają. chyba to wiesz skoro jesteś budowlańcem...
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 22, 2010, 10:54:32 » |
|
badrass nie boisz się, że je cię popłata za prąd i żagniki w halogenach często padają. chyba to wiesz skoro jesteś budowlańcem...
Nie nie popieści mie opłata za prąd, bo znowu mam inną wizję, a póki co mam dwie nieskończone pokrywo-oprawy wystawione na allegro.
|
|
|
|
|
|
|
|